Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(19:00):214cm   Komárom(19:00):223cm   Esztergom(19:00):207cm   Budapest(19:00):279cm   Paks(19:00):226cm   Baja(19:00):388cm   Duna Mohács(19:00):426cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális árvízi helyzetértékelés    2013.05.01. 13:54
Aktuális árvízi helyzetértékelés

 ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg 924 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
 
I. fokú védekezés van 294 km-en (a Duna felső szakasza a Szigetköz természet közeli elárasztása miatt, a Tisza Mindszent - Déli országhatár közötti szakasza, a Zagyva középső szakasza, a Maros torkolati szakasza, valamint a Zala és a Rába körmendi szakasza, ahol az árhullám levonulása utáni helyreállítások folynak.)
 
II. fokú védekezés van 621 km-en (a Tisza Kisköre és Mindszent közötti szakasza, Zagyva alsó szakasza, Hortobágy-Berettyó felső szakasza, Hármas-Körös torkolati szakasza és középső szakaszának egyes gátőrjárásai).
 
III. fokú ("pontszerű") védekezés van 9 km-en (a Hármas-Körös középső szakaszának egy gátőrjárása).
 
A Duna vízállásaira közepes mederteltség mellett lassú apadás jellemző. Készültségi szintet elérő vízállásokra nem számítunk a következő napokban.
 
A Dráván és Murán is tartósan közepes a mederteltség, stagnáló vízállásokkal. Készültségi szintet elérő vízállásokra továbbra sem számítunk.
Az OMSZ előrejelzése szerint a Felső-Tisza vízgyűjtőjén továbbra sem várható árhullámot generáló csapadék.
 
A Tiszán Tiszakesziés Kisköreközött azapadó vízállásra való tekintettel megszüntettük az I. fokú árvízvédelmi készültséget, Kisköre és Mindszent között pedig a III. fokú készültséget II. fokúra mérsékeltük.
 
A Közép-és Alsó-Tiszán Szolnokig 16-19 cm-t, Szolnok alatt 8-12 cm-t apadt a folyó az elmúlt 24 órában. A szolnoki vízállások már a III. fokú szint alá csökkentek. Csongrádnál a II. fokú árvízvédelmi készültségi szint, Szegednél pedig a I. fokú készültségi szint van érvényben.
 
Folytatódik a Nagyiváni tározó leürítése a Hortobágy-Berettyóba. A felső szakaszon a II. fokú árvízvédelmi készültséget továbbra is fenn tartjuk.
 
A Körösök teljes vízrendszerében a kedvező időjárás hatására egyenletesen folytatódik az apadás.
 
A Hármas-Körös torkolati és középső szakaszán II. fokú készültségi szint mellett vonul le az árhullám.
A kedvező időjárás hatására Magyarország többi vízfolyásán sem számíthatunk árhullámok kialakulására.
 

Nagytavak helyzetértékelése

Balaton: a mai napon 124 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány ebben az időszakban 85-110 cm). Az elmúlt napon nem változott a vízszint. A tegnapi napon a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság megkezdte a tó apasztó vízeresztését a siófoki zsilip fokozatos nyitásával.
 
Velencei-tó: 158 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 140-170 cm). Az elmúlt napon nem változott a tó vízszintje.
 
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 1254 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 28,8 millió Ft volt.

 

Fel Fel