Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(16:00):223cm   Komárom(16:00):265cm   Esztergom(16:00):264cm   Budapest(16:00):355cm   Paks(16:00):343cm   Baja(16:00):507cm   Duna Mohács(16:00):528cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális árvízi helyzetértékelés    2013.05.06. 11:20
Aktuális árvízi helyzetértékelés

 ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg 737 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.

 
I. fokú védekezés van 651 km-en (a Tisza Doba - Déli országhatár közötti szakasza, Zagyva középső és alsó szakasza, a Hármas-Körös torkolati szakasza, a Maros torkolati szakasza, valamint a Zala és a Rába körmendi szakasza, ahol az árhullám levonulása utáni helyreállítások folynak.)
 
II. fokú védekezés van 86 km-en (Hortobágy-Berettyó felső szakaszán).
 
III. fokú védekezés nincs.
 
A Duna vízállásaira közepes mederteltség mellett lassú apadás jellemző. Készültségi szintet elérő vízállásokra nem számítunk a következő napokban.
 
A Rába vízgyűjtőjén kialakult csapadéktevékenység hatására, holnap Körmendnél II. fokú árvízvédelmi készültséget elérő vízállásokra lehet számítani.
 
A Dráván a közepes mederteltségek mellet enyhe vízszintemelkedésre számítunk. Drávaszabolcsnál megközelítheti az I. fokú készültségi szintet.
 
A Murán is tartósan magas mederteltség mellett, enyhén áradó vízállásokkal kell számolnunk. A vízszint Letenyénél elérheti az I fokú készültségi szintet.
 
A Tiszán Dobafölöttmár az I. fokú árvízvédelmi készültséget el nem érőek a vízállások. A Felső-Tiszán, a következő napokban árhullám kialakulására nem számítunk.
 
A Közép-és Alsó-Tiszán, az apadó vízállásra való tekintettel Doba és a Déli országhatár között I. fokú készültségi szint van érvényben.
 
Folytatódik a Nagyiváni tározó leürítése a Hortobágy-Berettyóba. A felső szakaszon a II. fokú árvízvédelmi készültséget továbbra is fenntartjuk.
 
A Hármas-Körös torkolati szakaszán I. fokú készültségi szint mellett vonul le az árhullám.
 
Nagytavak helyzetértékelése:
 
Balaton: a mai napon 125 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány ebben az időszakban 85-110 cm). A hétvégén 1 cm-t emelkedett a vízszint. Folytatódott a tó apasztó vízeresztése a siófoki zsilipen keresztül 15 m3/s-mal.
 
Velencei-tó: 158 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 140-170 cm). Az elmúlt napon nem változott a tó vízszintje.
 
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 277 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 16,8 millió Ft volt.

 

Fel Fel