Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(22:00):216cm   Komárom(22:00):225cm   Esztergom(22:00):206cm   Budapest(22:00):277cm   Paks(22:00):223cm   Baja(22:00):384cm   Duna Mohács(22:00):421cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális árvízi helyzetértékelés    2013.05.07. 11:50
Aktuális árvízi helyzetértékelés

 ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg 295 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
I. fokú védekezés van 295 km-en (a Tisza Csongrád - Szeged közötti szakasza, Hortobágy-Berettyó felső szakaszán, valamint a Zala és a Rába körmendi szakasza, ahol az árhullám levonulása utáni helyreállítások folynak.)
 
A Duna vízállásaira közepes mederteltség mellett stagnálás jellemző. Készültségi szintet elérő vízállásokra nem számítunk a következő napokban.
 
A Rába vízgyűjtőjén kialakult csapadéktevékenység hatására, tegnap Szentgotthárdnál I fokú készültséget kismértékben meghaladó árhullám vonult le. Azóta több mint 1 m-t apadt a vízszint. Az esőzések hatására még egy árhullám érkezik, de várhatóan az nem éri el a készültségi szintet. Körmendnél várhatóan a holnapi nap folyamán I. fokú szintet megközelítő tetőzésre lehet számítani.
 
A Dráván a közepes mederteltségek mellet enyhe vízszintemelkedésre számítunk. Drávaszabolcsnál megközelítheti az I. fokú készültségi szintet.
 
A Murán is tartósan magas mederteltség mellett áradó vízállásokkal kell számolnunk. Az előrejelzések szerint a következő napokban a vízszint Letenyénél elérheti a III. fokú készültségi szintet.
 
A Felső-Tiszán, a következő napokban árhullám kialakulására nem számítunk.
 
A Közép-és Alsó-Tiszán, az apadó vízállásra való tekintettel Csongrád és a Szeged között I. fokú készültségi szint van érvényben.
 
Folytatódik a Nagyiváni tározó leürítése a Hortobágy-Berettyóba. A kedvező időjárás hatására a felső szakaszon a II. fokú árvízvédelmi készültséget I. fokúra mérsékeltük.
 
Nagyobb tavaink helyzetértékelése:
Balaton: a mai napon 124 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány ebben az időszakban 85-110 cm). Az elmúlt 24 órában 1 cm-t csökkent a vízszint. Folytatódott a tó apasztó vízeresztése a siófoki zsilipen keresztül 15 m3/s-mal.
 
Velencei-tó: 158 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 140-170 cm). Az elmúlt napon nem változott a tó vízszintje.
 
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 258 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 2,9 millió Ft volt.

 

Fel Fel