Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(22:00):79cm   Komárom(22:00):85cm   Esztergom(22:00):65cm   Budapest(22:00):123cm   Paks(22:00):9cm   Baja(21:00):140cm   Duna Mohács(22:00):167cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Lampl Hugó díj    2016.09.26. 14:09

A Magyar Hidrológiai Társaság - egyetértésben az Országos Vízügyi Főigazgatósággal -1993-ban alapította a Lampl Hugó díjat.

Lampl Hugó (1883-1976) vízépítő mérnök a magyar vízügyi szolgálat kiemelkedő egyénisége volt. Fontos szerepe volt a Tisza-völgyi öntözési munkálatok irányításában; a hazai műtárgyépítések egyik leghivatottabb szakértője volt. A Körösök, a Duna kiemelkedő vízi építményeinek, duzzasztó műveinek létesítésében jelentős vezetői szerepet játszott, műszaki fejlesztéseivel vált ismertté. Életének egyik kiemelkedő műve volt a Kvassay zsilip létesítése, amelynek többcélú, hasznos működése ma is nélkülözhetetlen feltétele a Ráckevei Dunaág szabályozott vízjárásának.

A díj olyan vízi létesítményének, vagy önálló részének létrehozásáért adományozható, amely tervezési, technológiai, kivitelezési, üzemeltetési és tájba illő esztétikai, környezetbe illeszkedési szempontból egyaránt kimagasló színvonalú.

Az eddigi díjazottak a következők:

1993-ban a díjat a Mexicópuszta zsilipe kapta, amely a Fertő tó és a Kisalföld vízkormányzásának fontos és korszerű létesítménye.
1994-ben a Mohácsi partfal nyerte el a díjat, amely a város árvízvédelmének kulcsfontosságú létesítménye. Az igen esztétikus mű mintaszerű példája annak, hogy a vízkár-elhárító és urbanista szakemberek együttműködésével nagyszerű alkotások születhetnek a beruházásokban szerény időszakokban is.
1995-ben Szeghalom község ivóvíz tisztító műve nyerte el a díjat, amely káros anyagokkal terhelt rétegvízből ad egészséges ivóvizet a Berettyó-vidék lakóinak.
1996-ban Hódmezővásárhely korszerűsített szennyvíztisztító műve nyerte el a díjat, amely a városon kívül egy település-csoport szennyvizének tisztítására is alkalmas.
1997-ben Miskolc szennyvíztisztító művének biológiai fokozata nyerte el a díjat, amely az EU-ban elfogadott kritériumoknak megfelelően tisztítja meg a város szennyvizét és így a befogadó Sajó, Tisza, végső soron pedig a Tisza tó vizét is megóvja a káros szennyeződésektől.
1998-ban a Fővárosi Vízművek Rt csepeli, 150 000 m3 kapacitású ózonos ivóvíz tisztító műve nyerte a díjat. A mű a parti szűrésű ivóvíz vas-, mangán- és ammónium szennyezőit csökkenti a megengedett határérték alá, igen fejlett technológiával.
1999-ben a Fehér Körös tömlő gátas új duzzasztóműve és az Élővíz csatorna új vízkivételi műve együttesen érdemelték ki a Lampl Húg díjat. Az eredeti duzzasztómű - a gyulai tűs gát 1896 óta szolgálta a térség vízgazdálkodást.
2000-ben a Várpalota és környéke szennyvízcsatornázási és szennyvíztisztítási komplex mű kapott Lampl Hugó díjat. A különleges védelmet igénylő karsztvidéken ez létesítmény-együttes egy komplex rehabilitációs program keretében valósult meg.
2001-ben a Foktői szivattyútelep és a Foktő-barátkai kettőshasznosítású zsilip nyerte a Lampl Hugó díjat. A létesítmények részben a belvíz átemelését oldja meg a Duna irányába, részben a vízpótlást oldja meg a Kalocsa környéki területen.

2002-ben a Mindszent melletti Kurca-torok rekonstruált árvízvédelmi zsilip nyerte a 10. alkalommal adományozásra kerülő díjat.

A döntést befolyásolták a következő szempontok:

  • a mű 117 éves, régi zsilip rekonstrukciója, hűen követve az eredeti építmény megjelenését,
  • a vízáteresztését új, ovális keresztmetszetű acélszerkezet oldja meg,
  • új elzáró berendezésekkel alakították ki a zsilipet, figyelemmel a víz átvezetésére szolgáló újabb berendezésekre,
  • új Larssen szádfalakkal, a zsilip védelmet nyújt a mű alatt szivárgó víz kártételei ellen,
  • a záró kettős táblák és ideiglenes berendezések felhúzó szerkezetei korszerűek,
  • az acél korrózió elleni védelme kiválónak tekinthető,
  • A zsilip kiváltott zárószerkezeteit muzeális értékként kezelik,
  • A mű igen rossz talajadottságok között épült, és a rekonstrukció alatt több árvíz sújtotta az építési területet.


Az MHT Elnökségének és az OVF főigazgatójának 2002. november 26-i döntése alapján a mű rekonstrukciójának megtervezésében, megvalósításában végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként Lampl Hugó díjas cím viselésére jogosultak:

Török Imre György, aki a munkák végrehajtása idején az ATIVIZIG főmérnöke volt, a 2000. évi árvízvédekezést az érintett műtárgy környezetében vezette és a rekonstrukció menedzselését végezte,
Bunyevác Viktor felelős tervező (Konstruktőr Kft.)
Iványi Ilona tervező (Konstruktőr Kft.)
Boros István felelős építésvezető, (SZEVIÉP Rt.)
Marosvölgyiné, Gorjánát Magdolna gépüzemvezető (SZEVIÉP Rt.)

A Lampl Hugó díj átadására a soron következő Víz Világnapja alkalmából kerül majd sor.

Fel Fel