Árhullám 05.27.-Országos Vízügyi Főigazgatóság - 2015.05.27. 12:46
Vízügyi honlap

A Kraszna folyón a fent említett csapadékok hatására jelentős árhullám indult el, a folyó egész hosszában árad, a vízjelző szolgálat előrejelzése szerint a folyó Ágerdőmajornál csütörtökön a nap második felében, II. fok körüli vízállással tetőzik majd. Lakott területek nincsenek veszélyben, de a mélyebb területek a Kraszna bal oldalán víz alá kerülhetnek. A vízügyi igazgatóságok a védekezésre felkészültek, az előrejelzéseket folyamatosan figyelemmel kísérik, és a kialakuló helyzetnek megfelelően a szükséges intézkedéseket megteszik.

 A Felső-Tisza vízgyűjtőjén lehullott nagyobb mennyiségű csapadék hatására a Tisza felső szakaszán és a Túron a következő napokban kb. 1,5-2,0 m-es vízszintemelkedésekre kell számítani. Tokajnál jelentős vízszintemelkedésre nem kell számítani.

Gyengén áradnak a Bodrog forrásfolyói is, amely a határszelvényben a jelenlegi helyzethez képest megközelítőleg 2 m-es vízszintemelkedést fog eredményezni, de a vízállások a készültségi foktól lényeges mértékben 1-1,5 m-rel elmaradnak.

A vártnál keletebbre helyeződött csapadékzóna miatt a Sajó folyón a mai esőzések következményeként további vízszintemelkedések várhatók, de a vízállások jóval a készültségi szint alatt maradnak.

A lehullott csapadék miatt áradnak a Hernád kisebb mellékvízfolyásai, amelyek hatására a folyó határhoz közeli szakaszán kisebb vízszintemelkedés következett be. Vízszintemelkedések várhatók a hazai folyószakaszon is, emelkednek, de készültségi fokozatot megközelítő vízállások kialakulására nem kell számítani.

A Berettyón is egy számottevő árhullám vonul le. A folyó hazai szakaszán a tetőző vízállások akár az I. fok szintjét is meghaladhatják. Pocsajnál péntek napközben várható az árhullám tetőzése.

A Körösökön is kisebb áradás tapasztalható, azonban a következő napokban fokozatot elérő vízállásokra nem számítunk.

 

A Dunán tovább tart az apadás. Nagybajcsnál továbbra is apad, a ma reggeli vízállás 367 cm. Az alsóbb szakaszon is apadó jellegű a vízjárás.

 

A nyugat magyarországi folyók mindenhol apadnak. A Murán már nincs védelmi készültség,

A Lajta felső szakaszának vízjárása további is zavartalan apadást mutat, ebben jelentős változásra a következő napokban továbbra sem számítanak a vízügyi szakemberek.

Mosonmagyaróvárnál folyamatosan apad a folyó, ma reggel 162 cm-es volt a vízállás. Ezekben az órákban az I. fokú készültség szintje (160 cm) alá csökken a vízszint.

A Dráva az alsó szakaszon ma tetőzik viszonylag magas vízállással, készültség elrendelésére nem került sor. A fenti szakaszokon mindenhol jelentős és gyors az apadás.

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2015. május 27