Országos Műszaki Irányító Törzs- Jégvédekezés tájékoztató 2017.02.03. - 2017.02.03. 11:24
Vízügyi honlap

Országos Műszaki Irányító Törzs- Jégvédekezés tájékoztató 2017.02.03.

 

A Széchenyi és Jégtörő VII-es hajópár továbbra is a Belgrád és Újvidék közötti szakaszon töri a jeget. A hajópár kora reggel elhagyta az 1170,00 folyamkilométer szelvényben lévő belgrádi kikötőt. A mai napon a csatornába befordult jég bontását és terelését végzik és ha szükséges, délután- miután visszafordulnak Belgrád irányába útközben többszöri visszafordulással a zajló jeget terelik majd. A két hajónak a következő napokban még mindig több mint 20 kilométeres jégtorlasszal kell megküzdenie.

 

Szlovákia tájékoztatta Magyarországot, hogy megkezdi a Dunacsunyi tározó jegének leeresztését. A jégleeresztés a dunacsunyi duzzasztóművön keresztül lehetséges, az áteresztés során az eddigi tapasztalatok során a jégtáblák összetörnek, majd a Dunakiliti duzzasztóművön átesve tovább aprózódnak.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei az összetört jégtáblák biztonságos leeresztése érdekében folyamatos figyelő szolgálatot állítottak fel.

Várható továbbá, hogy szlovák területen a bősi erőmű üzemvíz csatornájában is megkezdődik a jégtörés annak érdekében, hogy a nemzetközi hajóforgalom elindulhasson.

Az előrejelzett jégleeresztés mértéke nem fogja meghaladni a mostani védekezés során kialakult jégborítottságot.

 

A legfrissebb hidrometeorológiai és hidrológiai tájékoztatás és előrejelzés alapján a kisvízfolyásokon főképp a hétvégén rövid ideig tartó vízszint emelkedések alakulnak ki. Mivel a kisvízfolyásokat is jelentős vastagságú jégtakaró fedi, ezért számítani lehet annak felszakadására, megindulására, zajlásra és kisebb jégtorlaszok kialakulására. A kialakuló vízszintek nem érik el a készültségi fokozatokat, ezért a mederben elegendő hely van a többlet vízhozam levezetésére.

 

Azokon a helyeken, ahol a vízszintemelkedés meghaladja a 2 métert, a vízügyi szakemberek fokozott figyelőszolgálatot rendeltek el. A Rába, Sajó és a Felső-Tisza jégmegállásra hajlamos helyeit, a folyót keresztező hidakat és egyéb veszélyeztetett műtárgyakat a kirendelt őrszolgálat folyamatosan figyeli és az észlelt jelenségeket jelenti ügyeletének, hogy az esetlegesen szükséges intézkedésekről, beavatkozásokról a védelemvezető időben dönthessen.

 

A védekezés koordinálását az Országos Műszaki Irányító Törzs végzi annak érdekében, hogy szükség szerint a vízügyi igazgatóságok védelmi feladatait eszköz és erőforrás biztosításával segítse.

 

OMIT, 2017. február 3.