2011-01-27 Hidrológiai tájékoztató - 2011.01.27. 07:51
Vízügyi honlap

 

Hidrometeorológiai helyzet

 
Ma reggel még többfelé havazik, de később nyugat felől felszakadozik a felhőzet. Napközben a több-kevesebb napsütés mellett már csak elszórtan lehet kisebb havazásra, futó hózáporokra számítani. Mérsékelt lesz a keleti szél. -2, +3 fokig emelkedik a hőmérséklet.
Holnap kelet felől csökken a felhőzet, és kisüt a nap, több felhő a délnyugati megyékben lesz az égen. Számottevő csapadék nem várható. Megélénkül az északkeleti szél. -4, +1 fokra melegszik a levegő.

Szombaton többnyire kevés felhő lesz az égen, az ország jelentős részén napos időjárás ígérkezik. A déli határszél mentén azonban időnként felhős időjárásra van kilátás. Csak elvétve lehet hószállingózás. Mérsékelt lesz az északkeleti szél. A hőmérséklet csúcsértéke -5, 0 fok között alakul.

   

Vízjárás:

 A Duna végig apad, az árhullám elhagyta az országot, készültség feletti vízszint sehol sincs. A Tisza végig apad, Kiskörétől Mindszentig van I. fokú szint feletti vízállás.
A Tisza mellékfolyói apadnak: a Lónyai főcsatornán a hónap végére megszűnik a fokozati szint. A Berettyón Szeghalomnál szintén kevéssel az I. fok felett van a vízállás, Hortobágy-Berettyón Borznál a II. fokú szint mellett folytatódik az ütemes apadás. Utóbbinál a beeresztések miatt csak február elején csökken a II. fok alá a vízszint.
A Hármas-Körösökön Szarvasnál még kb. 3 nap kell az I. fokú készültségi szint megszűnéséhez.
A folyók gyakorlatilag jégmentesek.
 
A vízgyűjtőkön folytatódott a hómennyiség gyarapodása: tegnap a Dunán 5,926 km3, a Tiszán 2,53 km3 a hóban tárolt vízmennyiség, mindkettő a sokévi átlag alatti, míg a Dráván az (1,91 km3) kevéssel átlag feletti. A várható hidegebb időjárás és csapadék hatására a hófelhalmozódás további növekedése várható, ebből is a kritikusabb gyors leolvadású 500-1000 m közötti szinteken.