2011.02.21 Vízkárelhárítási helyzet - 2011.02.21. 10:31
Vízügyi honlap

VÍZKÁRELHÁRÍTÁSI Tájékoztató

2011. február 21.
 
 Hidrometeorológiai helyzet
 
Oroszország fölött anticiklon helyezkedik el, amelynek áramlási rendszerében továbbra is hideg, az északi tájak fölé száraz levegő érkezik a vízgyűjtők fölé. Ugyanakkor délen ciklonális mező alakítja az időjárást, arrafelé felhős, csapadékos az idő. Emiatt északon, változóan, délen és keleten pedig többnyire erősen felhős lesz az ég. Északon elszórtan, délen, és keleten többfelé várható havazás, hózápor. A holnap estig lehulló csapadék mennyisége területi átlagban csak a délkeleti tájakon éri el az 5-7 mm-t, másutt 5 mm alatt marad.   
Szerdán nyugatra továbbra is hideg, egyre szárazabb levegő áramlik, a déli ciklon kissé keletebbre helyeződik, emiatt ott továbbra is felhős, csapadékos marad az idő. A hét második felében a Felső-Duna, az Inn, valamint a Traun vízgyűjtőit egy hullámzó frontrendszer éri el, így arrafelé havazás várható, másutt az anticiklon hatása érvényesül, és egyre kevesebb helyen lesz csapadék. A hét végéig marad a hideg idő, azt követően lassú enyhülés kezdődik.
A 0 fok magassága a délnyugati tájak kivételével többnyire a talajon lesz.
 
Árvízvédelmi helyzet
Jelenleg folyóink fővédvonalain továbbra is 86 km hosszon van I. fokú árvízvédelmi készültség, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán.
Az elmúlt héten az enyhe időjárás következtében kisebb (50-100 cm-es) vízszintemelkedések voltak tapasztalhatók a Dunán. A vízszintek ennek ellenére alacsony szinten vannak. Kismértékű (50-100 cm) vízszintemelkedés az elkövetkező héten a Körösökön várható.
A védelmi fokozatnak megfelelő figyelő- és őrszolgálat ellátása folyamatos.
Mederteltségek:
Duna: 16-32%
Tisza Dombrádig: 11-30%
Tisza Dombrád-Kisköre-felső között (duzzasztott szakasz): 27-70%
Tisza Kisköre alatt: 33-40%
Balaton: 111cm (szabályozási szint 110cm), a vízeresztés folyamatos.
Velencei-tó: 163cm (szabályozási szint 170cm)
  

 

Belvízi helyzet
 
A kedvező időjárás és a védekezés hatására tovább csökkent a belvízzel borított terület nagysága, jelenleg 246 ezer ha van víz alatt(ebből 130 ezer ha a vetés, szántó).
 
10 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén az ország 90 belvízvédelmi szakaszából 50 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 22 szakaszon I. fokon és 28 szakaszon II. fokon védekeznek. Tegnap 86 db szivattyútelep és 4 db szállítható szivattyú 6,2 millió m3 belvizet emelt át a befogadókba, 390 fő vett részt a védekezési munkálatokban. 66 db belvíztározóban 76 millió m3 belvizet tárolnak.
 
9 megye területén 23 vízgazdálkodási társulat folytat belvízvédelmi tevékenységet, 134 db szivattyútelepen és 38 db szivattyúálláson naponta 2,5 millió m3 vizet emelnek át a befogadókba. A vízitársulatok részéről összesen 300 fő vett részt a belvízvédekezésben.
 
108 település rendelt belvízvédelmi készültséget, ebből 4 település III. fokút.
 
A vörösiszap szennyezés helyzete
 
Az előző napokhoz hasonlóan, megfelelő volt a vörösiszap-szennyezés által érintett vizek minősége, valamennyi vizsgált ponton, és minden paraméter szempontjából. A csapadékmentes hideg idő, megakadályozta a kiülepedett vörösiszap bemosódását a vízterekbe.
 
A Torna patak devecseri mérőpontján a KDT-KTVF 24 órás mérése szerint, tegnap a víz maximális pH értéke 8,46 volt. A ma reggeli mérés 8,71 volt. Az elektromos vezetőképesség értékek sem jeleztek semmiféle jelentős eseményt. A Torna-patak mentén a vízügyi őrszolgálat fokozott figyelő, és jelentő tevékenységet lát el.
 
A Marcalon a vizsgálati eredmények megfelelőek, a pH értékei 8,0 és 8,2 között voltak mindhárom mérési ponton.
III. fokú környezeti kárelhárítási készültség keretében folytatódik a Marcal folyó jobb és bal parti kotrása Mersevét és Szergény között. A padkák terv szerinti tisztítása, az iszapszállítás az ideiglenes depóniákba, és a felvonulási utak karbantartása folyamatos.
 
  
Budapest, 2011. február 21.