2011.02.25 Rendkívüli tájékoztató az aktuális belvízvédelmi helyzetről - 2011.02.25. 15:20
Vízügyi honlap

Hidrometeorológiai helyzet

Lényeges változás továbbra sem várható időjárásunkban. Északkelet-Európa felett található anticiklon peremén hideg levegő érkezik a vízgyűjtők fölé. Holnap reggelig még több helyen számíthatunk havazásra, a lehulló csapadék mennyisége azonban területi átlagban inkább csak a déli területeken érheti el a 2 mm-t.
A hétvégén és a jövő hét első napjaiban az említett anticiklon hatása érvényesül, ezért számottevő csapadék sehol sem várható. A hét közepe felé a Földközi-tenger középső medencéje felett ismét ciklon mélyül ki, amely akkor főként a déli vízgyűjtőkön, a hét vége felé már másutt is okozhat havazást.
A 0 fok magassága kezdetben a talaj közelében alakul, a hétvégén átmenetileg emelkedik, helyenként 1000 m felett várható, majd a jövő héten ismét csökken.
 
Hőmérséklet előrejelzés az elkövetkezendő hat napban (OMSZ)
 
 
Csapadék előrejelzés az elkövetkezendő hat napban
 

Belvízi helyzet

A kedvező időjárás és a védekezés hatására tovább csökkent a belvízzel borított terület nagysága, jelenleg 232 ezer ha van víz alatt(ebből 122 ezer ha a vetés, szántó).
 
10 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén az ország 90 belvízvédelmi szakaszából 47 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 25 szakaszon I. fokon és 22 szakaszon II. fokon védekeznek. Tegnap 80 db szivattyútelep és 5 db szállítható szivattyú 6,0 millió m3 belvizet emelt át a befogadókba, 328 fő vett részt a védekezési munkálatokban. 66 db belvíztározóban 76 millió m3 belvizet tárolnak.
 
9 megye területén 23 vízgazdálkodási társulat folytat belvízvédelmi tevékenységet, 134 db szivattyútelepen és 38 db szivattyúálláson naponta 2,5 millió m3 vizet emelnek át a befogadókba. A vízitársulatok részéről összesen 300 fő vett részt a belvízvédekezésben.
 
103 település rendelt belvízvédelmi készültséget, ebből 4 település III. fokút.
 
Mind a Vidékfejlesztési Minisztérium, mind a helyileg illetékes KÖVIZIG-ek felé egyre több lakossági megkeresés érkezik, melyek a védekezési feladatok ellátásának gyorsítását szorgalmazzák. A jelenleginél aktívabb védekezésben való részvételt a vízügyi szolgálat részéről jelentősen nehezíti az egész ágazatot érintő pénzhiány.
 
Budapest, 2011. február 25.