Aktuális ár- és belvízvédelmi helyzet - 2013.02.06. 14:03
Vízügyi honlap

Árvízi helyzetértékelés

A lehűlés következtében a vízgyűjtők felső részén fagyott, így az utánpótlás lecsökkent a folyók felső szakaszán mindenütt apadás tapasztalható.
A Tarnán a 08.12. Jászjákóhalma -káli és a 08.13. Jászdózsa-káli árvízvédelmi szakaszon a Tarnamérai vízmércén 18 h-kor észlelt 259 cm-es vízállásra való tekintettel a I. fokú készültségi fokozatot 18:00 h-kor megszüntették.
A Taktán már csak I. fokú fokú árvízvédelmi készültség van érvényben lassú apadás mellett.
A Zagyván is megkezdődött a lassú apadás, az árvízvédelmi készültséget megszűntették.
A Túron tetőzés közelében van az árhullám I. fokú árvízvédelmi készültséget elérő vízszinttel. Fokozat elrendelésre nem lesz szükség és a Felső-Tiszán is megkezdődött az apadás.
A Duna vízszintje az elkövetkező napokban stagnálni fog, míg a Rába apad.
 

Belvízvédelmi helyzet

Az elmúlt napokban hullott jelentős mennyiségű csapadék (átlagban 30-60 mm) és a hóolvadás hatására a belvízöblözetek belvízszintjei jelentősen megemelkedtek, a csatornákban a vízszintek a mértékadó szintet több helyen elérték, illetve meghaladták.
A belvízi elöntés nagysága országosan közel 8000 ha (Kis-Balaton belvízvédelmi rendszer, Felső-szabolcsi belvízvédelmi rendszer, Bodrogköz).
Jelenleg az országban 7 vízügyi igazgatóság (ÉDUVIZIG - Győr, KDVVIZIG - Budapest, NYUDUVIZIG - Szombathely, FETIVIZIG - Nyíregyháza, ÉMVIZIG - Miskolc, KÖTIVIZIG - Szolnok és KÖVIZIG - Gyula) területén, 9 szakaszon I. fokú és 9 szakaszon II. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben.
 
Érintett vízgazdálkodási társulatok:
Egy vízgazdálkodási társulat I. fokú, kettő társulat II. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el. 
 
Érintett önkormányzatok:
Egy önkormányzat (Nyíregyháza) I. fokú és egy (Tiszabercel) II. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el.
 
Az árvízvédelmi helyzet fokozatos javulása, míg a belvízi helyzet stagnálása várható.