Aktuális árvízi helyzetértékelés - 2013.03.31. 12:30
Vízügyi honlap

Hidrometeorológiai helyzet alakulása

 
Az elmúlt két nap folyamán egy mediterrán ciklonból számottevő esőzés érte el az országot, melynek súlypontja a Dél-dunántúli terület volt.
 
A csapadék nagy része eső formájában hullott, így baranyai hegyvidék és a somogyi dombság 10-30 mm víztartalmú hótakaróját is leolvasztotta. Ennek következtében az itteni kisvízfolyásokon heves áradások indultak el, melyek befogadóján, a Kaposon III. fok feletti vízállások alakultak ki. A ma hajnalban lehullott intenzív esőből kisebb vízállás-emelkedések voltak a felső szakaszokon.
 
Az észak-magyarországi területeken kezdetben hó hullott, de ez havas esőbe, esőbe váltott át. Ez csak kisebb vízfolyásokon (pl. Bene-patak) indított el mérsékeltebb árhullámokat, illetve tartósabbá tette a Zagyva áradását. A Tarna ismételt áradásai egymásra hatva elérhetik a III. fokot is.
 
A külföldi vízgyűjtőkön mérsékeltebb volt a csapadék, de az olvadással együtt ismét több vízfolyás árad. A Rába vízgyűjtőjén a magasabb részeken havazás volt, de a lejjebb lehullott eső következtében a mellékfolyói (Pinka, Gyöngyös, Répce) is áradnak, így az újabb árhullám Szentgotthárdnál és Körmendnél meghaladhatja a II. fokot.
 
Az Ipoly valamennyi mellékvizén áradás indult el, amit a délutánra jelzett hevesebb eső fokozati szintre emelhet. Ez a csapadék érinti a Sajó középső vízgyűjtőjét (kb. Rimaszombatig ahol II. fok feletti árhullám alakulhat ki), e fölött már havazás várható, kivéve a Bodrog észak-keleti vízgyűjtőjét.
A keleti vízgyűjtők közül a Krasznán alakult ki jelentősebb árhullám, mely holnapra II. fok szintje körül tetőzik a határszelvény után. A Körösök közül a Fekete-Körösön alakul ki nagyobb áradás, Ant-nál várhatóan II. fok feletti szinten.
 
A ma délutáni csapadék után lehűlés lesz, az újabb melegfront és esőzés kedd környékén várható.
 

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

A lehullott csapadék hatására gyakorlatilag valamennyi folyón kisebb nagyobb árhullámok indultak el. A vízügyi szolgálat III. fokú készültségi szintjét csak a Fekete-Körös, a Sajó, Zagyva és a Tarna tetőzése érheti el, hétfő estétől. A többi folyón az ünnepek alatt II. fokú vagy annál alacsonyabb vízállásokat idéz elő az eső.
 
Jelenleg 1206 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban, 1076 km-en I. fokú (Kraszna, Lónyay-csatorna, Zagyva, Tarna, a Tisza középső szakaszán, Fekete-Körös és a Hármas-Körös, valamint azokon a töltésszakaszokon, ahol az előző, lefutott árhullám utáni helyreállítási munkák folynak) és 130 km-en II. fokú (Takta, Hortobágy-Berettyó).