Aktualitások a budapesti Víz Világtalálkozó tükrében - 2014.04.03. 08:57
Vízügyi honlap

AKTUALITÁSOK A BUDAPESTI VÍZ VILÁGTALÁLKOZÓ TÜKRÉBEN címmel, 2014. március 27-én tartott

SZAKMAI-TUDOMÁNYOS KONFERENCIA AJÁNLÁSAI

A Budapesti Víz Világtalálkozón egyhangúlag elfogadták a Budapesti Nyilatkozatot, amely azt a javaslatot teszi az ENSZ tagállamai számára, hogy a 2015 utáni  Fenntartható Fejlődési Célok között globális, önálló és prioritással rendelkező témaként kezeljék a víz kérdését.

 A Világtalálkozón megfogalmazott kiemelt ajánlás tükrében, a hazai vízgazdálkodás aktualitásait és fő feladatait a Vízügyi Tudományos Tanács által e tárgyban szervezett konferencia alapján az alábbiakban foglaljuk össze:

A határokkal osztott Kárpát-medence legmélyén elhelyezkedő országunkban a vízgazdálkodás rendkívüli jelentőségű társadalmi szolgáltatás és biztonságpolitikai tényező. Ezért az átlagosnál nagyobb az állam szabályozó és tulajdonosi felelőssége, de számos ok miatt ma korlátosan tölti be ezt a szerepet. Különösen a víz által nyújtott gazdasági előnyök kihasználása, valamint a klímaváltozás hatásainak kiegyenlítése terén van feladatunk, ami paradigma-váltást is követel. Ennek érdekében első helyen az állami feladatok ellátásának színvonal emelési lehetőségeit kell keresni.

Cél: a folyamatosan változó feltételekhez  - különösen az éghajlatváltozáshoz - alkalmazkodó, fenntartható vízgazdálkodás elérése, megtartása, fejlesztése. Ennek elemei: