Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(04:00):106cm   Komárom(04:00):130cm   Esztergom(04:00):117cm   Budapest(04:00):181cm   Paks(04:00):80cm   Baja(04:00):219cm   Duna Mohács(04:00):247cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
OMIT közlemény 2014.09.13    2014.09.13. 12:54

Jelenleg 137,7 km-en van I. fokú árvízvédelmi készültség elrendelve az országban.

A Principális csatornán, Nagykanizsán továbbra is készültséget tart fenn a Vízügyi Igazgatóság, az elöntések miatt útlezárásokra került sor a térségben.

A Principális-csatorna menti talajviszonyok feltárására a talajmechanikai szakértőt kirendeltük . A Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság védelmi szervezetéhez szükséges létszám-átcsoportosítások megtörténtek. A Kebele-patak és a Kerka patak térségben (Alsószenterzsébet, Zalaszombatfa) a Vízügyi Igazgatóság munkatársai figyelő-járőr szolgálatot látnak el.

A Mura-folyón és Kerka-patakon végzendő mérésekhez átvezénylés után a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság mérőcsoportja megérkezett.

Áttekintettük a hajózható folyószakaszokon esetleg szükségessé váló hajózási zárlat lehetőségét. Jelenleg korlátozás kezdeményezésére nincsen szükség.

A belvízzel veszélyeztetett területeken a vízlevezető rendszerekben a mederállapot felmérését, műtárgyak állapotának felmérését, a nagyobb vízfolyásgátló akadályok eltávolítását, a szivattyútelepek üzembiztonságának helyreállítását folyamatosan végzik a vízügyi szakemberek.

HIDROMETEOROLÓGIAI HELYZET ALAKULÁSA:

Szombaton még erősen felhős idő lesz, és sokfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar. Ezt követően egyre több lesz a napos órák száma, és legfeljebb elszórtan alakul ki záporeső, esetleg zivatar. A hajnali, reggeli órákban foltokban köd is képződhet, ami gyorsan feloszlik.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 70%-n várható.

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

A hajnali intenzív csapadék hatására, intenzív vízállás emelkedések indultak meg. Ehhez hozzájárul a korábban hullott, csapadékból származó magas talajnedvességi állapot. Az újabb árhullámok magas mederteltségre érkeznek.

Jelenleg 137,7 km-en van I. fokú árvízvédelmi készültség elrendelve az országban. Érintett vízfolyások: Duna, Mura, Zala és Rába, valamint ezen folyók egyes mellékvízfolyásai.

A Duna magyarországi felső szakaszán Nagybajcsnál az I. fokú készültség szintjét közelítő vízállások várhatók, Budapestnél az alsó rakpart szintjét el nem érő levonulási szintre számíthatunk.

A Lajta ma reggel lassan áradó jellegűvé vált. Mosonmagyaróvárnál a tegnap kialakult árhullám miatt ma reggel az I. fokú készültségi szint (160 cm) körüli a vízállás. A megindult második árhullám várhatóan utoléri az első árhullámot, így Mosonmagyaróvárnál a III. fokú árvízvédelmi készültségi szint kialakulása sem zárható ki a jövő hét közepén.

A Rába árad, Szentgotthárdnál ma délutánra III. fokot (370 cm) is elérheti a vízállás, Körmendnél is III. fokot (440 cm) meghaladó vízállásra számítunk már ma estére. Jelen állapot szerint Sárvárnál I. fokot (350 cm) meghaladó vízállás is kialakulhat a keddi nap folyamán. Jelentős völgyi elöntésekre számíthatunk a teljes völgyszakaszon.

A Mura vasárnap folyamán Letenyénél becsülhetően eléri majd a III fokot (430 cm). A Mura modell szerint becsülhetően 460 cm körüli tetőző vízállás várható.

A Dráva vízgyűjtőjén a napokban leesett csapadék hatására újabb árhullám indult el. A folyón a védvonalak mentén III. fokú vízállások várhatóak a jövő héten. A horvát erőművek működése az árhullámok várható tetőzését módosíthatja.

A Zalán Zalaapátinál magas mederteltség alakult ki a korábbi árhullámok miatt. A lehullott csapadék hatására becsüljük, hogy Zalaapátinál fokozatot elérő vízállás fog kialakulni kedd körül.

A Marcalon a lehullott, nem jelentős csapadék hatására további lassú vízszintemelkedésre számítunk.

A Répcén újabb árhullám alakult ki, Répcevisnél jelenleg intenzív áradás tapasztalható.

A Balatonon a  vízparti sávban fekvő településeken sehol nem kellett helyi vízkárelhárítási védelmi fokozatot elrendelni, de a védekezésért felelős helyi szakemberek készenlétben állnak.

Belvízvédelmi helyzet

Jelenleg nyolc vízügyi igazgatóság területén, 11 szakaszon van érvényben I. fokú, 4 szakaszon II. fokú, 5 szakaszon pedig III. fokú belvízvédelmi készültség, A ma reggeli adatok alapján az elöntött terület nagysága 554 ha, ebből 5 ha vetés-szántó. A védekezésben 133 fő vesz részt.

A meteorológiai helyzet fokozott bizonytalansága (az előrejelzések alapjául szolgáló elemzéseket nagyrészt még mindig le nem hullott csapadékból kell elkészíteni) miatt a hidrológiai helyzet a fent ismertetettől eltérően is alakulhat.

 Országos Műszaki Irányító Törzs, 2014. szeptember 13.

Fel Fel