Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(13:00):179cm   Komárom(13:00):202cm   Esztergom(13:00):181cm   Budapest(13:00):243cm   Paks(13:00):166cm   Baja(13:00):313cm   Duna Mohács(07:00):334cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Értékelték az Országos Vízjelző Szolgálat 2014. ...    2015.03.16. 12:52

Az elmúlt időszakban az OVF áttekintette és értékelte az általa ellátott szakterületeken a tavalyi év során végzett munkát, többek között a hidrológiai előrejelzéssel foglalkozó Országos Vízjelző Szolgálat (OVSZ) munkáját, fejlesztéseit is.

Az OVSZ a 2014. év során számos fejlesztést hajtott végre, melyek egyaránt hozzájárultak a Szolgálat napi operatív tevékenységének, valamint a kiegészítő szolgáltatások magasabb színvonalon történő ellátásához. Emellett az OVSZ az év során többéves mérnöki/természettudományi kutatás-fejlesztési programokat is elindított. Ide tartozik az OVSZ által kifejlesztett és üzemeltetett Operatív Lefolyás-szimulációs és Előrejelző Rendszerben használt, a hidrológiai folyamatokat pontosabb leírását lehetővé tevő számítási időlépcső-csökkentés módszertanának kidolgozása vagy a víz mederbeli mozgását nagyobb részletességgel leíró medertranszformációs algoritmusok finomítása, mely újításokhoz figyelembe vételre kerültek a hazai és nemzetközi tudományos életben elért eredmények is.

A 2014. évi fejlesztések egy része a vízügyi szakma számára jelentett újításokat. Példaként hozható fel az első félévben üzembe helyezett figyelmeztető program, mely az átlagostól jelentősen eltérő meteorológiai értékekre, illetve a következő hat napban fokozott figyelmet érdemlő vízállások várható bekövetkezéséről értesíti a vízügyi felhasználókat. További példaként említhető, hogy az OVSZ lehetővé tette, hogy a tavalyi évben kiadott Vízkárelhárítási Szabályzat előírásai alapján kerüljenek a szakma számára közreadásra az OVSZ szöveges tájékoztatói, illetve megvalósult az az összetett fejlesztés, melynek révén az OMSZ-OVF/VIZIG közös üzemeltetésű meteorológiai megfigyelőhálózat szolgáltatta információk már az OVSZ hidrológiai előrejelzési számításait is pontosíthassák.

A nagyközönség számára is látható 2014. évi fejlesztések a HYDROINFO rendszer www.hydroinfo.hu oldalán kerültek közreadásra. Ezen fejlesztéseket bemutató előadás a csatolmányban megtekinthető.

Az Országos Vízjelző Szolgálat a 2015. évben is az év minden napján ellátja operatív előrejelzési feladatait és a feladattervben meghatározott ütemezés alapján végzi a fejlesztési tevékenységeit.

Fel Fel