Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(16:00):234cm   Komárom(16:00):246cm   Esztergom(16:00):227cm   Budapest(16:00):302cm   Paks(16:00):220cm   Baja(16:00):352cm   Duna Mohács(16:00):365cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Megvalósult Magyarország belvízi veszélytérképez...    2015.10.08. 13:59
Megvalósult Magyarország belvízi veszélytérképezése

Megvalósult Magyarország belvízi veszélytérképezése az Árvízi kockázati térképezés és stratégiai kockázatkezelési terv készítése című projekt keretein belül

 

Az Árvízi kockázati térképezés és stratégiai kockázatkezelési terv készítése (KEOP 2.5.0/B/09-12-2013-0001) című pályázat (továbbiakban ÁKK) keretein belül az árvízkockázat kezelés tervezés III. ütemében külön feladatrészként valósult meg a "Belvízi veszélytérképezés". A projekt záró rendezvényére 2015. szeptember 28-án 10 órakor került sor a Lurdy Rendezvényközpontban, ahol az ÁKK 2014 Konzorcium részéről Bozán Csaba (NAIK ÖKVI) mutatta be a belvízi veszélytérképezés eredményeit és tapasztalatait.

Magyarország belvízi veszélytérképezését "Kedvezőtlen vízgazdálkodási állapotú mezőgazdaságilag művelt területek nagy felbontású belvíz-veszélyeztetettségi térképezése Magyarország síkvidéki területein (Alföld, Kisalföld, szórvány területek)" címmel az ÁKK 2014 Konzorciumot vezető VIZITERV Environ Kft. megbízásából a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Vízgazdálkodási Önálló Kutatási Osztályának (ÖVKI) munkatársai készítették el.

 

 

A projekt célja az volt, hogy a rendelkezésre álló ismeretek és adatok felhasználásával, olyan megalapozott, korszerű és naprakész belvízi veszélytérképezés valósuljon meg, mely döntés-előkészítési eszközként elősegíti a belvízvédekezések és belvízi rendszerek fejlesztéseinek tervezését.

Korábban a belvíz-veszélyeztetettségi térképezés módszertanának kidolgozását illetően számos koncepció születetett különböző kutató műhelyekben, azonban az ország jelentős részét lefedő térkép a Pálfai-féle belvíz-veszélyeztetettségi térképet leszámítva nem készült. A NAIK ÖVKI több mint 10 éves fejlesztő munkával Dr. Orlóci István és Dr. Pálfai Imre szakmai együttműködésével dolgozott a belvíz-veszélyeztetettségi térképezés korszerű metódusának kidolgozásán. A kidolgozott és alkalmazott módszertan alapján, az alap és származtatott adatokat felhasználva hat komplex tényező (hidrometeorológia, domborzat, talajtan, földtan, talajvíz, területhasználat) és a belvíz-gyakorisági adatok figyelembevételével készítették el Magyarország síkvidéki területeire a Komplex Belvíz-veszélyeztetettségi Mutatón (KBM) alapuló térképet.

Az így elkészült belvíz-veszélyeztettségi térkép előállításának módszertana megalapozott, és megfelelően ötvözi a rendelkezésre álló ismereteket. A végeredmény egy olyan alapos, és a felhasznált alapadatok alapján kellően alátámasztott tanulmány, amely kül- és belterületen alkalmas az általános veszélyeztetettség megállapítására, bekategorizálására.

Fel Fel