Töltés
Felhívjuk a Tiszán lévő úszóművek és úszóeszközök tulajdonosainak, valamint az érintett parthasználóknak a figyelmét, hogy a folyók felületén nagy mennyiségű és nagyméretű jégtáblák megjelenésére lehet számítani, melyek az árhullám megérkezésével folyamatosan emelkedő vízszintek mellett vonulnak le. Ezúton kérünk minden tulajdonost, hogy tulajdonának védelme érdekében gondoskodjon ezek beszedéséről vagy menedékhelyre való vontatásáról.
Nagybajcs(08:00):274cm   Komárom(08:00):284cm   Esztergom(07:00):271cm   Budapest(08:00):350cm   Paks(08:00):348cm   Baja(08:00):515cm   Duna Mohács(08:00):527cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Útjára indult az árvízi interaktív térkép    2016.11.07. 11:48

Árvízi kockázatkezelés interaktív térkép

EU-s igény és egyben a vízügyi ágazat célja, hogy az elmúlt évek alatt készített árvízi veszély térképek és tervek végeredményei elérhetőek legyenek, ne csak a szakemberek számára érthető dokumentációként és térképlaponként, hanem dinamikus és interaktív formában is. Az interaktív térképnek több közönséget is ki kell szolgálnia, de elsődleges célja egyértelműen a lakossági tájékoztatás. Ezért a megjelenítést és a tartalmat ehhez igazítottuk. Ez azt jelenti, hogy a térkép egyszerű, átlátható és célratörő, a megjelenített tartalom pedig gyorsan értelmezhető. Továbbá szem előtt tartottuk a térképet alkalmazó társadalmi rétegek nagyban eltérő informatikai tudását.

De mi is tulajdonképpen maga a tartalom? Ha valaki vízpartra vagy vízparthoz közel költözik az országban, most egy kattintással megnézheti, hogy egy gyakran (tehát kisebb) vagy kevésbé gyakran (tehát nagyobb) árvíz esetén, mennyire fogja elönteni a kiválasztott házát a víz. Ez a térkép egyébként Európa sok országában már működik, de nálunk a Kárpát-medence speciális adottságai miatt különösen sok felhasználója lehet majd.

A térkép az Árvízi kockázatkezelés legfőbb és legjobban érthető eredményeit mutatja be, a lehető legminimálisabb vonzatos információval. Az egyes területeken található vízmélység érték, és az ahhoz tartozó valószínűségű értékek címszinten lekérdezhetőek, így lehetővé teszik a lakosságnak saját ingatlanjaik kikeresését.

További cél természetesen feltérképezni a közösségi média bevonásának lehetőségét a lakosság aktív tájékoztatásába és az egyes árvízi események dokumentálására. A fényképezés az internet kapcsolattal rendelkező telefonokkal egyre nagyobb teret hódít, így érdemes kiaknázni az ebben rejlő lehetőségeket. Egy olyan rendszerrel, ahol megfelelő azonosítás után a képek bárki számára megjelennek a térképen. Így reményeink szerint megvalósulhat az az igény is, hogy a vízügyi ágazat jobban látható és érzékelhető legyen az ország lakosságának az életében.

Teljes mértékben megújult a telekommunikációs rendszer és az Országos Műszaki Irányító Törzs munkáját kiszolgáló szerverek, eszközpark, ezzel is segítve a védekezési feladatok ellátását. A árvízi védekezés lelke az OMIT törzsszobája, ide fut össze a szál az ország valamennyi vízügyi pontjáról és az informatika segítségével itt tudják leválogatni a vízügyi szakemberek azokat az adatokat, amelyek a felső szintű döntésekhez szükségesek.

http://geoportal.vizugy.hu/elontes/

Siklós Gabriella

szóvivő

+36 30 757 4006

Országos Vízügyi Főigazgatóság

Fel Fel