Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(19:00):79cm   Komárom(19:00):94cm   Esztergom(19:00):77cm   Budapest(19:00):145cm   Paks(19:00):21cm   Baja(19:00):140cm   Duna Mohács(19:00):156cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Útjára indult az árvízi interaktív térkép    2016.11.07. 11:48

Árvízi kockázatkezelés interaktív térkép

EU-s igény és egyben a vízügyi ágazat célja, hogy az elmúlt évek alatt készített árvízi veszély térképek és tervek végeredményei elérhetőek legyenek, ne csak a szakemberek számára érthető dokumentációként és térképlaponként, hanem dinamikus és interaktív formában is. Az interaktív térképnek több közönséget is ki kell szolgálnia, de elsődleges célja egyértelműen a lakossági tájékoztatás. Ezért a megjelenítést és a tartalmat ehhez igazítottuk. Ez azt jelenti, hogy a térkép egyszerű, átlátható és célratörő, a megjelenített tartalom pedig gyorsan értelmezhető. Továbbá szem előtt tartottuk a térképet alkalmazó társadalmi rétegek nagyban eltérő informatikai tudását.

De mi is tulajdonképpen maga a tartalom? Ha valaki vízpartra vagy vízparthoz közel költözik az országban, most egy kattintással megnézheti, hogy egy gyakran (tehát kisebb) vagy kevésbé gyakran (tehát nagyobb) árvíz esetén, mennyire fogja elönteni a kiválasztott házát a víz. Ez a térkép egyébként Európa sok országában már működik, de nálunk a Kárpát-medence speciális adottságai miatt különösen sok felhasználója lehet majd.

A térkép az Árvízi kockázatkezelés legfőbb és legjobban érthető eredményeit mutatja be, a lehető legminimálisabb vonzatos információval. Az egyes területeken található vízmélység érték, és az ahhoz tartozó valószínűségű értékek címszinten lekérdezhetőek, így lehetővé teszik a lakosságnak saját ingatlanjaik kikeresését.

További cél természetesen feltérképezni a közösségi média bevonásának lehetőségét a lakosság aktív tájékoztatásába és az egyes árvízi események dokumentálására. A fényképezés az internet kapcsolattal rendelkező telefonokkal egyre nagyobb teret hódít, így érdemes kiaknázni az ebben rejlő lehetőségeket. Egy olyan rendszerrel, ahol megfelelő azonosítás után a képek bárki számára megjelennek a térképen. Így reményeink szerint megvalósulhat az az igény is, hogy a vízügyi ágazat jobban látható és érzékelhető legyen az ország lakosságának az életében.

Teljes mértékben megújult a telekommunikációs rendszer és az Országos Műszaki Irányító Törzs munkáját kiszolgáló szerverek, eszközpark, ezzel is segítve a védekezési feladatok ellátását. A árvízi védekezés lelke az OMIT törzsszobája, ide fut össze a szál az ország valamennyi vízügyi pontjáról és az informatika segítségével itt tudják leválogatni a vízügyi szakemberek azokat az adatokat, amelyek a felső szintű döntésekhez szükségesek.

http://geoportal.vizugy.hu/elontes/

Siklós Gabriella

szóvivő

+36 30 757 4006

Országos Vízügyi Főigazgatóság

Fel Fel