Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(01:00):194cm   Komárom(01:00):226cm   Esztergom(01:00):211cm   Budapest(02:00):272cm   Paks(02:00):201cm   Baja(01:00):354cm   Duna Mohács(02:00):390cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Vörösiszap tájékoztató (XII. 21.)    2010.12.21. 09:45
Vörösiszap tájékoztató (XII. 21.)

VKKI-OMIT vörösiszap-katasztrófa - tájékoztató

 

Az időjárási viszonyok miatt a felszíni, a vörösiszap érintésével történő vízutánpótlások, bemosódások veszélye csökkent. Az apadó vizek is kisebb kockázatot jelentenek az iszapelhordás szempontjából.
A Torna patakba kerülő vizek, most elsősorban a zagykazetták talpvizének kezelése folyamatos és a befogadók mentén továbbra is fokozott figyelés, és monitoring vizsgálatok folynak. A Torna-patakon a pH értéke ma reggel 8:00 órakor Devecsernél 8,17 volt, a vezetőképesség értéke 1240 ?S/cm volt az "AVITAR - Egyes konténer Devecser Torna patak" telepítési helyszínen.
 
A mérési eredményekről óránként e-mail érkezik az OMIT részére. Amennyiben a pH 9,5 fölé emelkedik, a rendszer automatikusan riasztja az érdekelteket.
 
A tározó üzemeltetője a műveleti területen belül folyamatosan végzi a vízminőségi kárelhárítást. A MAL Zrt. vízminőség-kárelhárítási tevékenységét, a KÖDU-KÖVIZIG szakemberei naponta kétszer felügyelik, ilyenkor fokozottan ellenőrzik a pH értékeket, és az eredmények alapján a szükséges intézkedések megtételét.
 
A Torna-patak medréből, a vörösiszap lerakódás eltávolítása Devecser és Kolontár belterületi szakaszán megtörtént, a külterületi mederszakasz kotrási munkái előkészítés alatt vannak.
Jelenleg Mecsekérc Zrt. a külterületek kármentesítését végzi Kolontár térségében, a beavatkozási terveknek megfelelően.
 
A Marcal vize Karakónál és Kemeneshőgyésznél is halvány sárgás sárga színnel, Bobánál halvány vöröses barnás, majd közepes vöröses-barnás szinnel jellemezhető.
 
A NYUDU-KTVF által mért pH értékek ma reggel Karakónál 7,93, Bobánál 8,39  Kemeneshőgyésznél 8,1 volt.
 
A tegnapi nap folyamán, a kárelhárítási beavatkozás keretében megkezdték az irtási munkákat a Boba-Szergény közötti meder szakaszon, a hullámterében lerakódott vörösiszap eltávolításának érdekében. Az irtás során kitermelt anyagok (iszappal szennyezett fák, bokrok, cserjék) az ideiglenesen kialakításra kerülő depóniákba lesznek elhelyezve, majd Ajkára szállítják azokat. A jelenlegi ütem által érintett települések védelmi bizottságai (Boba, Nemeskocs, Csögle, Celldömölk) tájékoztatást kaptak a megkezdett munkákról. Az irtási munkákat jelenleg a Boba vasúti híd (64+680 km) - Nagypirit közúti híd (63+488 km) közötti szakaszon végzik.
 
A vízfolyás mentén és a mellék-vízfolyásokon járőrszolgálatot tartanak az esetleges káros jelenségek feltárása és megelőzése céljából.

Fel Fel