Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(04:00):198cm   Komárom(04:00):199cm   Esztergom(04:00):179cm   Budapest(04:00):243cm   Paks(04:00):149cm   Baja(04:00):304cm   Duna Mohács(04:00):327cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Országos Műszaki Irányító Törzs- Tájékoztató 0...    2017.02.05. 12:47

Országos Műszaki Irányító Törzs- Tájékoztató 02.05.

 

JÉGVÉDEKEZÉS

 

A jégtörő hajópár, a Széchenyi és a Jégtörő VII-es ma reggel ismét elhagyta Belgrádot és folytatják az Újvidék alatti torlasz megbontását. Tegnap a Tisza torkolatánál lévő torlasz bontását kezdték meg. A nappali melegnek köszönhetően a jégtorlasz helyenként elkezdett lecsúszni, de nagy területen továbbra is erősen torlódott állójéggel küzdenek a hajók. Feladatuk ma is a torlaszbontás, jégaprítás, jégterelés, csatorna tisztítás lesz. Ha szükséges, ma délután is folytatják a jégaprítást, jégterelést, útközben többszöri visszafordulással.

 

 

HIDROLÓGIAI ELŐREJELZÉS

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a 1-2 napig még marad az enyhe és csapadékos időjárás, a napi középhőmérsékletek fagypont fölött vagy akörül alakulnak. A jövő hét első felétől ismét hidegebbre fordul az idő, csapadékra már egyáltalán nem kell számítani. A változékony idő, a helyenként számottevő csapadék és a hóolvadás következtében elsősorban a Tiszán számottevő vízszint emelkedésre, az I. fokot elérő, illetve azt esetleg meghaladó vízállásokra lehet számítani, helyenként a II. fok megközelítése sem zárható ki. A mellékfolyókon is jelentős árhullámok vonulnak, ott is több helyütt I. fokot megközelítő, illetve azt meghaladó vízszintekre lehet számítani.

A mellékfolyók esetében megjegyzendő, hogy a tározók üzemeltetése akár jelentősen is befolyásolhatja a kialakuló árhullámok képét, nagyságát. Továbbá mind a Tisza, mind a mellékfolyói esetében figyelembe kell venni, hogy a levonuló árhullámok hatására az álló jég felbomlása és esetleges újra összeállása hosszabb-rövidebb időre lokálisan akár jelentős vízszint emelkedésekhez illetve csökkenésekhez vezethet. A pontos előrejelzést nehezíti, hogy a napi hőmérsékletek 1-2 fokos eltérése is változást okozhat a talaj fagyottságában és a hóolvadás mértékében. A magyarországi folyószakaszokon az árhullámok levonulási szintjei és időtartamai a legfelső, legtöbbször külföldön lévő vízmércék tetőzése után határozható meg.

 

BELVÍZ

 

Az olvadó hóból, illetve a csapadékból származó vizek nem tudnak beszivárogni a fagyott talajba, ezért az elöntések gyorsabban alakulnak ki, mint fagymentes időszakban. Az összegyülekező vizeket a megfelelően karbantartott csatornahálózaton keresztül el lehet vezetni, és ahol ez nem lehetséges gravitációsan, ott a vízügyi szakemberek szivattyúk segítségével emelik ki a vizet a közeli folyókba, befogadókba, az elöntések megelőzése érdekében. A jelenlegi elöntések egyelőre  nem indokolnak az I. foknál nagyobb készültséget, elegendő nappal szivattyúzni, előüríteni a vízrendszereket, és így az éjszaka keletkező vizek még nem okoznak káros elöntéseket. Az állami csatornarendszereken a felügyelet a készültségi helyeken folyamatos.

I.fokú védekezés van 6 db védelmi szakaszunkon, 22 db szivattyútelepen, az elöntött terület nem haladja meg az 5000 hektárt. Javasoljuk, hogy a nem állami csatornarendszereken is ellenőrizzék a kezelők a műtárgyakat. Előfordult az elmúlt időszakban, hogy a nem ellenőrzött művek eltömődtek, ami helyi elöntéseket okozott, annak ellenére, hogy a vizet az állami vízrendszerek károkozás nélkül be tudták volna fogadni.

 

OMIT, 2017. február 5.

Fel Fel