Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(07:00):187cm   Komárom(07:00):200cm   Esztergom(07:00):179cm   Budapest(07:00):250cm   Paks(07:00):167cm   Baja(07:00):317cm   Duna Mohács(07:00):334cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
ORSZÁGOS MŰSZAKI IRÁNYÍTÓ TÖRZS- TÁJÉKOZTATÓ 0...    2017.02.06. 10:59

ORSZÁGOS MŰSZAKI IRÁNYÍTÓ TÖRZS- TÁJÉKOZTATÓ 02.06.

 

JÉGVÉDEKEZÉS

 

A Széchenyi és a Jégtörő VII hajópár a belgrádi kikötőből indult el tegnap reggel is. Újvidék felé haladva a jégtáblák aprítását végezték döngölés nélkül illetve az 1189-es és az 1210-es folyamkilométer között jégtorlaszokat bontottak. A kora délutáni órákban a szerb fél javaslatára a Széchenyi és Jégtörő VII hajó szétvált. A Jégtörő VII völgymenetben Belgrád irányába indult vissza a megbontott torlasz jegét terelni, aprítani. A Széchenyi pedig folytatta útját Újvidék felé, hogy az Újvidék feletti szakaszt felügyelje.

  

HIDROLÓGIAI ELŐREJELZÉS

 

Az elmúlt napon elsősorban a Nyugat-Dunántúlon, illetve Ausztria keleti részén hullott területi átlagban is számottevő (10-15 mm), többnyire folyékony halmazállapotú csapadék, és a mai napon is ezeken a tájakon kell hasonló, illetve kisebb értékekre számítani. Holnaputánra a csapadékzóna a Tisza vízrendszere fölé húzódik, ottani vízgyűjtőkön várható területi átlagban 5-10 mm, már vegyes halmazállapotú csapadék.

Az elmúlt 24 órában további 5-10 mm csapadék volt a vízgyűjtőn, folytatódott a hirtelen felmelegedés hatására kialakult jeges árhullám levonulása. A Tiszán az országhatártól Szatmárcsekéig jégmentes, innen Tiszamogyorósig zajlik a jég 10-20 %-ban, Tiszamogyorós és Zsurk között torlódott állójég van 150 cm-es vastagságban, alatta jégzajlás, majd Záhony térségében 6 km hosszban megcsúszott állójég van 23-25 cm vastagságban. Tiszabezdéd alatt a torkolatig a folyó be van fagyva, illetve megszakításokkal állójég van.

A Szamos Dés alatti szakaszán több km hosszan jégtorlasz indult el a folyón, mely a Kolozsvári Vízügy szakemberei szerint várhatóan ma 12:00-ig éri el Szatmárnémetit, majd számításaink alapján az esti órákban eléri a csengeri szelvényt. Az emiatt mesterségesen kialakult vízállás várhatóan 2-3 m-rel tovább emeli a Szamos vízszintjét a jégtorlasz mögött.


A Tisza folyó felső Kárpátaljai szakasza már apad, a jég döntő része levonult, de a vízgyűjtőn felhalmozódott hó olvadása tovább táplálja az árhullámot. A Tisza folyó vízállását a kialakult jéghelyzet nagymértékben befolyásolja. A Tisza Tiszabecsnél tegnap 10:00-12:00 között 240 cm-rel tetőzött, ma 8:00-kor 193 cm a vízállás, megkezdődött az apadás. Tivadartól még árad a folyó, ma 8:00-kor Tivadarnál 476 cm, Vásárosnaménynál 650 cm, Záhonynál 297 cm, Dombrádnál 379 cm, Tiszabercelnél 471 cm. A folyón további áradás várható, készültségi szint közelében maradnak a vízállások.

A továbbiakban is sok helyen várható az I. fokú szintek feletti vízállások kialakulása. Egyes mellékfolyók (Bodrog, Túr, Kraszna) esetében megjegyzendő, hogy a külföldi tározók üzemeltetése akár jelentősen is befolyásolhatja a kialakuló hidrológiai helyzetet. Ezenkívül mind a Tiszára, mind a mellékfolyói esetében figyelembe kell venni, hogy a levonuló árhullámok hatására az álló jég felbomlása, újra összeállása hosszabb-rövidebb időre lokálisan akár jelentős vízszintemelkedések, illetve csökkenésekhez vezethet.

 

BELVÍZ

 

Jelenleg 5 vízügyi igazgatóság területén 10 szakaszon rendeltek el belvízvédelmi készültséget, 2 szakaszon II. fokú, 8 szakaszon I. fokú készültség van érvényben. A hirtelen felmelegedés hatására a hó elolvad, de a talaj még nem engedett ki, így a csapadék nem tud beszivárogni a talajba. Az elöntések mértéke még felmérés alatt van, de nem haladja meg a 10 ezer ha-t (100 ezer ha-tól tekintjük belvizes évnek). A gazdáknak a belvíz mielőbbi elvezetése érdekében gondoskodniuk kell saját termőterületük mentesítéséről, azaz, hogy földjükről a víz eljusson a befogadók csatornákba. Az állami művek felkészültek a belvíz fogadására. A következő napokban 5-17 mm eső várható. A lefolyást lassítani fogja, hogy a szerdai hidegfront hatására éjszaka lefagynak az elöntések.

 

OMIT,2017. február 6.

Fel Fel