Töltés
Felhívjuk a Tiszán lévő úszóművek és úszóeszközök tulajdonosainak, valamint az érintett parthasználóknak a figyelmét, hogy a folyók felületén nagy mennyiségű és nagyméretű jégtáblák megjelenésére lehet számítani, melyek az árhullám megérkezésével folyamatosan emelkedő vízszintek mellett vonulnak le. Ezúton kérünk minden tulajdonost, hogy tulajdonának védelme érdekében gondoskodjon ezek beszedéséről vagy menedékhelyre való vontatásáról.
Nagybajcs(08:00):274cm   Komárom(08:00):284cm   Esztergom(07:00):271cm   Budapest(08:00):350cm   Paks(08:00):348cm   Baja(08:00):515cm   Duna Mohács(08:00):527cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Országos Műszaki Irányító Törzs- Tájékoztató 2...    2017.02.10. 14:03

Országos Műszaki Irányító Törzs

Tájékoztató 2017.02.10.

Hidrometeorológia

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő időszakban mindenhol maradnak az éjszakai fagyok, de a korábbihoz hasonló extrém alacsony értékekre nem kell számítani. A vízgyűjtők nagyobb részén a napközbeni értékek továbbra is fagypont felett lesznek, de a hegyvidéki területeken, illetve Kárpátalján napközben is fagypont közelében, vagy az alatt marad a hőmérséklet. Számottevő mennyiségű csapadék sehol sem várható.

Ez az időjárás kedvező az árvízi helyzet szempontjából, hiszen jelentékeny mennyiségű újabb jégképződéshez nem lesz elég hideg, de ahhoz igen, hogy a folyók vízutánpótlása alacsony szinten legyen. A korábbi napok enyhe időjárása miatt a Duna hazai szakaszain a jég teljesen eltűnt.

Az előző időszak csapadékos és enyhe időjárása következtében, a lehullott csapadék, és a hóolvadás hatására sokfelé, elsősorban a Tisza vízrendszerén alakultak ki kisebb-nagyobb vízszintemelkedések. Ezek a Tiszán és a mellékfolyókon folyamatosan bontják fel maguk előtt az álló jeget. A Tisza Záhony térségéig jégmentes, a korábban Zsurk és Györöcske között beékelődött jégtorlasz az elmúlt 24 órában mintegy 10 km-rel lejjebb csúszott, jelenleg Szabolcsveresmart térségében jár. Alatta Tiszalökig jórészt állójeges szakaszok találhatóak.

 

Jeges árhullám

A Záhony és Tiszabercel közötti szakaszokon a vízállásokat jelentős mértékben a jég határozza meg. A napokig Záhony környékén veszteglő torlasz visszaduzzasztó hatására Záhonynál tegnapra a III. fokú készültségi szintet (700 cm) meghaladó, a valaha mért maximális értéket (758 cm) időnként mintegy 30 cm-re megközelítő vízállások alakultak ki. A torlasz elmozdulásával a záhonyi szelvénye gyakorolt nyomás is csökkent, a vízszint tegnap 23 órától rohamos csökkenésnek indult, és az éjszaka folyamán 650 cm környékén stabilizálódott. Jelenleg lassú, óránkénti 1-2 cm vízszintcsökkenés észlelhető. Záhony alatt Dombrádon a II. fokú, lejjebb Tiszabercelen és Tiszapalkonyánál az I. fokú készültségi szinteket meghaladó vízállásokat mérnek, és szintén I. fok feletti értékek érvényesek a Túr a Bodrog és részben a Zagyva vízmércéin is.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetése a ködös időjárás miatt a délelőtti órákban nem tudott felszállni a fővárosból, hogy helikopterről felmérje a torlasz helyzetét és a levegőből megnézze azt. Amennyiben javul az időjárás, a kora délutáni órákban remélhetőleg sikerül felszállni.

 

 

Az előrejelzések szerint a záhonyi torlasz megindulása miatti vízhozam növekedés miatt a Tiszán Dombrádnál és Tiszabercelnél a korábban jelzettnél némileg magasabb, II. fok feletti, Dombrádnál a III. fokú szintet megközelítő vízállások várhatóak. Lejjebb, Tokajnál a II. fokú szint körüli tetőző vízállás valószínűsíthető. A Tiszalöktől kezdődő szakaszokon az I. fokú szinteket megközelítő, helyenként azokat meghaladó vízállások várhatóak. A mellékfolyók közül a Körösök vízrendszerén várható az I. fokú szinteket megközelítő, esetleg helyenként kismértékben meghaladó vízállások kialakulása. Egyes mellékfolyók (Bodrog, Túr, Kraszna) esetében megjegyzendő, hogy a külföldi tározók üzemeltetése akár jelentősen is befolyásolhatja a kialakuló hidrológiai helyzetet. Ezenkívül mind a Tiszára, mind annak mellékfolyói esetében továbbra is figyelembe kell venni, hogy a levonuló árhullámok hatására az álló jég felbomlása, újra összeállása, hosszabb-rövidebb időre lokálisan újabb helyeken is akár jelentős vízszintemelkedésekhez, illetve csökkenésekhez vezethet.

A Jégtörő X. és Jégtörő I. hajópár a mai napon is folytatják a jégtörést Tiszadob és Tiszalök közötti szakaszon, hogy a víz szabad lefolyását biztosítsák.

Magyarországon összesen 525 km-en van érvényben árvízvédelmi készültség, melyből 406 km-en I. fok, érintett vízfolyások: Felső-Tisza, Szamos, Kraszna, Bodrog, Tarna, Túr és a Zagyva. 91 km-en II. fok, érintett vízfolyás: Felső- Tisza, és 28 km-en III. fokú árvízvédelmi készültség van elrendelve, érintett vízfolyások: Felső- Tisza.

Belvíz

Jelenleg 9 vízügyi igazgatóság területén, 35 szakaszon rendeltek el belvízvédelmi készültséget, 14 szakaszon II. fokú, 21 szakaszon I. fokú készültség van érvényben.

A belvízzel elöntött terület nagysága 41 770 ha, ebből 22 700 ha vetés-szántó. 138 db szivattyútelep és 15 db mobilszivattyú, összesen 5,61 millió m3 belvizet emelt át, a védekezésben 433 fő vett részt.

A következő napokban jelentős csapadék nem várható, de a lefolyást lassítani fogja, hogy a hidegfront hatására éjszakánként lefagynak az elöntések.

 

 

OMIT, 2017. február 10.

 

Fel Fel