Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(11:00):225cm   Komárom(11:00):235cm   Esztergom(11:00):213cm   Budapest(11:00):281cm   Paks(11:00):204cm   Baja(11:00):353cm   Duna Mohács(11:00):376cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Országos Műszaki Irányító Törzs- Tájékoztató 2...    2017.02.10. 14:03

Országos Műszaki Irányító Törzs

Tájékoztató 2017.02.10.

Hidrometeorológia

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő időszakban mindenhol maradnak az éjszakai fagyok, de a korábbihoz hasonló extrém alacsony értékekre nem kell számítani. A vízgyűjtők nagyobb részén a napközbeni értékek továbbra is fagypont felett lesznek, de a hegyvidéki területeken, illetve Kárpátalján napközben is fagypont közelében, vagy az alatt marad a hőmérséklet. Számottevő mennyiségű csapadék sehol sem várható.

Ez az időjárás kedvező az árvízi helyzet szempontjából, hiszen jelentékeny mennyiségű újabb jégképződéshez nem lesz elég hideg, de ahhoz igen, hogy a folyók vízutánpótlása alacsony szinten legyen. A korábbi napok enyhe időjárása miatt a Duna hazai szakaszain a jég teljesen eltűnt.

Az előző időszak csapadékos és enyhe időjárása következtében, a lehullott csapadék, és a hóolvadás hatására sokfelé, elsősorban a Tisza vízrendszerén alakultak ki kisebb-nagyobb vízszintemelkedések. Ezek a Tiszán és a mellékfolyókon folyamatosan bontják fel maguk előtt az álló jeget. A Tisza Záhony térségéig jégmentes, a korábban Zsurk és Györöcske között beékelődött jégtorlasz az elmúlt 24 órában mintegy 10 km-rel lejjebb csúszott, jelenleg Szabolcsveresmart térségében jár. Alatta Tiszalökig jórészt állójeges szakaszok találhatóak.

 

Jeges árhullám

A Záhony és Tiszabercel közötti szakaszokon a vízállásokat jelentős mértékben a jég határozza meg. A napokig Záhony környékén veszteglő torlasz visszaduzzasztó hatására Záhonynál tegnapra a III. fokú készültségi szintet (700 cm) meghaladó, a valaha mért maximális értéket (758 cm) időnként mintegy 30 cm-re megközelítő vízállások alakultak ki. A torlasz elmozdulásával a záhonyi szelvénye gyakorolt nyomás is csökkent, a vízszint tegnap 23 órától rohamos csökkenésnek indult, és az éjszaka folyamán 650 cm környékén stabilizálódott. Jelenleg lassú, óránkénti 1-2 cm vízszintcsökkenés észlelhető. Záhony alatt Dombrádon a II. fokú, lejjebb Tiszabercelen és Tiszapalkonyánál az I. fokú készültségi szinteket meghaladó vízállásokat mérnek, és szintén I. fok feletti értékek érvényesek a Túr a Bodrog és részben a Zagyva vízmércéin is.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetése a ködös időjárás miatt a délelőtti órákban nem tudott felszállni a fővárosból, hogy helikopterről felmérje a torlasz helyzetét és a levegőből megnézze azt. Amennyiben javul az időjárás, a kora délutáni órákban remélhetőleg sikerül felszállni.

 

 

Az előrejelzések szerint a záhonyi torlasz megindulása miatti vízhozam növekedés miatt a Tiszán Dombrádnál és Tiszabercelnél a korábban jelzettnél némileg magasabb, II. fok feletti, Dombrádnál a III. fokú szintet megközelítő vízállások várhatóak. Lejjebb, Tokajnál a II. fokú szint körüli tetőző vízállás valószínűsíthető. A Tiszalöktől kezdődő szakaszokon az I. fokú szinteket megközelítő, helyenként azokat meghaladó vízállások várhatóak. A mellékfolyók közül a Körösök vízrendszerén várható az I. fokú szinteket megközelítő, esetleg helyenként kismértékben meghaladó vízállások kialakulása. Egyes mellékfolyók (Bodrog, Túr, Kraszna) esetében megjegyzendő, hogy a külföldi tározók üzemeltetése akár jelentősen is befolyásolhatja a kialakuló hidrológiai helyzetet. Ezenkívül mind a Tiszára, mind annak mellékfolyói esetében továbbra is figyelembe kell venni, hogy a levonuló árhullámok hatására az álló jég felbomlása, újra összeállása, hosszabb-rövidebb időre lokálisan újabb helyeken is akár jelentős vízszintemelkedésekhez, illetve csökkenésekhez vezethet.

A Jégtörő X. és Jégtörő I. hajópár a mai napon is folytatják a jégtörést Tiszadob és Tiszalök közötti szakaszon, hogy a víz szabad lefolyását biztosítsák.

Magyarországon összesen 525 km-en van érvényben árvízvédelmi készültség, melyből 406 km-en I. fok, érintett vízfolyások: Felső-Tisza, Szamos, Kraszna, Bodrog, Tarna, Túr és a Zagyva. 91 km-en II. fok, érintett vízfolyás: Felső- Tisza, és 28 km-en III. fokú árvízvédelmi készültség van elrendelve, érintett vízfolyások: Felső- Tisza.

Belvíz

Jelenleg 9 vízügyi igazgatóság területén, 35 szakaszon rendeltek el belvízvédelmi készültséget, 14 szakaszon II. fokú, 21 szakaszon I. fokú készültség van érvényben.

A belvízzel elöntött terület nagysága 41 770 ha, ebből 22 700 ha vetés-szántó. 138 db szivattyútelep és 15 db mobilszivattyú, összesen 5,61 millió m3 belvizet emelt át, a védekezésben 433 fő vett részt.

A következő napokban jelentős csapadék nem várható, de a lefolyást lassítani fogja, hogy a hidegfront hatására éjszakánként lefagynak az elöntések.

 

 

OMIT, 2017. február 10.

 

Fel Fel