Töltés
Felhívjuk a Tiszán lévő úszóművek és úszóeszközök tulajdonosainak, valamint az érintett parthasználóknak a figyelmét, hogy a folyók felületén nagy mennyiségű és nagyméretű jégtáblák megjelenésére lehet számítani, melyek az árhullám megérkezésével folyamatosan emelkedő vízszintek mellett vonulnak le. Ezúton kérünk minden tulajdonost, hogy tulajdonának védelme érdekében gondoskodjon ezek beszedéséről vagy menedékhelyre való vontatásáról.
Nagybajcs(08:00):274cm   Komárom(08:00):284cm   Esztergom(07:00):271cm   Budapest(08:00):350cm   Paks(08:00):348cm   Baja(08:00):515cm   Duna Mohács(08:00):527cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Országos Műszaki Irányító Törzs 02.12.    2017.02.12. 14:36

Országos Műszaki Irányító Törzs 02.12.

 

Hidrometeorológiai előrejelzés

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő időszakban enyhén erősödő nappali felmelegedésre lehet számítani a vízgyűjtőkön, ugyanakkor egyelőre mindenhol maradnak az éjszakai fagyok. A vízgyűjtők nagyobb részén a napközbeni értékek továbbra is fagypont felett lesznek, de a hegyvidéki területeken, illetve a Kárpátalján napközben is fagypont közelében, vagy az alatt marad a hőmérséklet.  Említésre méltó mennyiségű csapadék gyakorlatilag sehol sem várható.

Ez az időjárás kedvező az árvízi helyzet szempontjából, jelentékeny mennyiségű újabb jégképződéshez nem lesz elég hideg, de ahhoz igen, hogy a folyók vízutánpótlása alacsony szinten maradjon.

Jeges árhullám

A korábbi napok enyhe időjárása miatt a Duna hazai szakaszain a jég teljesen eltűnt.

Az előző időszak csapadékos és enyhe időjárása következtében, a lehullott csapadék, és a hóolvadás hatására sokfelé, elsősorban a Tisza vízrendszerén alakultak ki kisebb-nagyobb vízszintemelkedések. Ezek a Tiszán és a mellékfolyókon folyamatosan bontják fel maguk előtt az álló jeget. A Tisza Dombrád térségéig jégmentes, alatta Tokajig már csak parti jeget vagy gyenge jégzajlást észleltek, a korábban Zsurk és Györöcske között beékelődött jégtorlasz az elmúlt 24 órában tovább csúszott lefelé a folyón, vasárnap délelőtt Tokaj alatti térségben helyezkedik el. Ez alatt váltakozva jégmentes, zajló illetve álló jéggel borított szakaszok találhatóak a folyón, mindenhol gyengülnek a jégjelenségek.

A Dombrád és Tiszalök közötti szakaszokon a vízállásokat jelentős mértékben a jég határozza meg. A napokig Záhony környékén veszteglő torlasz visszaduzzasztó hatására Záhonynál február 9-én a III. fokú készültségi szintet (700 cm) meghaladó, a valaha mért maximális értéket (758 cm) időnként mintegy 30 cm-re megközelítő vízállások alakultak ki. A torlasz elmozdulásával a záhonyi szelvényre gyakorolt nyomás is csökkent, a vízszint rohamos csökkenésnek indult, és tegnap estére már az I. fok szintje alatti vízállásokat figyeltek meg. A vízszintcsökkenés folyamatos, a Felső-Tiszáról újabb árhullám nem érkezik. Záhony alatt a jégjelenségek hatására Dombrádon február 10-én este 9 órakor tetőzött az árhullám, ma reggel az I. fokú készültség szintjét még meghaladja a mért vízállás. Lejjebb Tiszabercelen tegnap délután 4 órakor a III. fok szintje fölött, Tokajnál pedig tegnap 23 órakor a II. fok szintjét meghaladó vízállással tetőzött a folyó. Lejjebb Tiszapalkonyánál és Tiszakeszinél az I. fok feletti értékek érvényesek, akárcsak a Bodrogon és a Zagyván Jászteleknél. A Túron, a Szamoson és a Krasznán tovább folytatódott az apadás, fokozat alatti vízállásokat észleltek.

Az előrejelzések szerint a jégtorlasz előrehaladásával Tiszabercelig további lassú apadás várható. Lejjebb, Tokajnál még okozhat kisebb vízszintemelkedéseket a kialakult jégtorlasz. Tiszalöknél a mai napon a vízszintek további emelkedésére számítunk. A Tiszalöktől kezdődő szakaszokon az I. fokú szinteket megközelítő, helyenként azokat meghaladó vízállások várhatóak. A mellékfolyók közül a Bodrog vízrendszerén vonul le az I. fokú szinteket meghaladó árhullám. Egyes mellékfolyók (Bodrog, Túr, Kraszna) esetében megjegyzendő, hogy a külföldi tározók üzemeltetése akár jelentősen is befolyásolhatja a kialakuló hidrológiai helyzetet. Ezen kívül mind a Tiszára, mind annak mellékfolyói esetében továbbra is figyelembe kell venni, hogy a levonuló árhullámok hatására az álló jég felbomlása, újra összeállása, hosszabb-rövidebb időre lokálisan újabb helyeken is akár jelentős vízszintemelkedésekhez, illetve csökkenésekhez vezethet.

A torlasz Tiszanagyfalu közelében beékelődött és körülbelül hat órája áll az 537-es folyamkilométer szelvényében. A közeljövőben két forgatókönyv lehetséges, az egyik, hogy a torlasz nem mozdul és elolvad az előrejelzett várható felmelegedés hatására. A másik forgatókönyv szerint, ha a torlasz elindul, akkor a vízügyi szakemberek felkészültek arra, hogy a torlasz jegét átvezessék az erőmű táblái alatt.

A Tiszalöki erőmű alatt 11 km hosszú szabad vízfelszín áll rendelkezésre a 2 km hosszú torlasz befogadására.

Magyarországon összesen 419 km-en van érvényben árvízvédelmi készültség. Melyből 155 km-en I. fok, érintett vízfolyások: Tisza, Sajó, Bodrog, Rongyva- patak. 39 km-en II. fok, érintett vízfolyás: Tisza, Lónyay főcsatorna, és 225 km-en III. fokú árvízvédelmi készültség van elrendelve, érintett vízfolyás: Tisza, Lónyay főcsatorna, Bodrog, Keleti-főcsatorna.

Belvíz

Jelenleg 9 vízügyi igazgatóság területén, 37 szakaszon rendeltek el belvízvédelmi készültséget, 20 szakaszon II. fokú, 17 szakaszon I. fokú készültség van érvényben.

A belvízzel elöntött terület nagysága 44.157 ha, ebből 23.719 ha vetés-szántó. Legnagyobb elöntések a Körösök és a Közép-Tisza vidékén keletkeztek. 128 db szivattyútelep és 15 db mobil szivattyú, összesen 4,6 millió m3 belvizet emelt át, a védekezésben 396 fő vett részt.

A következő napokban továbbra sem várható számottevő csapadék. A védekezés szempontjából kedvező az időjárás - éjszakai fagyok, nappali felmelegedés -, mely elősegíti a belvíz folyamatos levezetését.

 

 

OMIT, 2017. február 12.

Fel Fel