Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(21:00):191cm   Komárom(21:00):194cm   Esztergom(21:00):181cm   Budapest(21:00):256cm   Paks(21:00):166cm   Baja(21:00):317cm   Duna Mohács(21:00):335cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Országos Műszaki Irányító Törzs 02.12.    2017.02.12. 14:36

Országos Műszaki Irányító Törzs 02.12.

 

Hidrometeorológiai előrejelzés

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő időszakban enyhén erősödő nappali felmelegedésre lehet számítani a vízgyűjtőkön, ugyanakkor egyelőre mindenhol maradnak az éjszakai fagyok. A vízgyűjtők nagyobb részén a napközbeni értékek továbbra is fagypont felett lesznek, de a hegyvidéki területeken, illetve a Kárpátalján napközben is fagypont közelében, vagy az alatt marad a hőmérséklet.  Említésre méltó mennyiségű csapadék gyakorlatilag sehol sem várható.

Ez az időjárás kedvező az árvízi helyzet szempontjából, jelentékeny mennyiségű újabb jégképződéshez nem lesz elég hideg, de ahhoz igen, hogy a folyók vízutánpótlása alacsony szinten maradjon.

Jeges árhullám

A korábbi napok enyhe időjárása miatt a Duna hazai szakaszain a jég teljesen eltűnt.

Az előző időszak csapadékos és enyhe időjárása következtében, a lehullott csapadék, és a hóolvadás hatására sokfelé, elsősorban a Tisza vízrendszerén alakultak ki kisebb-nagyobb vízszintemelkedések. Ezek a Tiszán és a mellékfolyókon folyamatosan bontják fel maguk előtt az álló jeget. A Tisza Dombrád térségéig jégmentes, alatta Tokajig már csak parti jeget vagy gyenge jégzajlást észleltek, a korábban Zsurk és Györöcske között beékelődött jégtorlasz az elmúlt 24 órában tovább csúszott lefelé a folyón, vasárnap délelőtt Tokaj alatti térségben helyezkedik el. Ez alatt váltakozva jégmentes, zajló illetve álló jéggel borított szakaszok találhatóak a folyón, mindenhol gyengülnek a jégjelenségek.

A Dombrád és Tiszalök közötti szakaszokon a vízállásokat jelentős mértékben a jég határozza meg. A napokig Záhony környékén veszteglő torlasz visszaduzzasztó hatására Záhonynál február 9-én a III. fokú készültségi szintet (700 cm) meghaladó, a valaha mért maximális értéket (758 cm) időnként mintegy 30 cm-re megközelítő vízállások alakultak ki. A torlasz elmozdulásával a záhonyi szelvényre gyakorolt nyomás is csökkent, a vízszint rohamos csökkenésnek indult, és tegnap estére már az I. fok szintje alatti vízállásokat figyeltek meg. A vízszintcsökkenés folyamatos, a Felső-Tiszáról újabb árhullám nem érkezik. Záhony alatt a jégjelenségek hatására Dombrádon február 10-én este 9 órakor tetőzött az árhullám, ma reggel az I. fokú készültség szintjét még meghaladja a mért vízállás. Lejjebb Tiszabercelen tegnap délután 4 órakor a III. fok szintje fölött, Tokajnál pedig tegnap 23 órakor a II. fok szintjét meghaladó vízállással tetőzött a folyó. Lejjebb Tiszapalkonyánál és Tiszakeszinél az I. fok feletti értékek érvényesek, akárcsak a Bodrogon és a Zagyván Jászteleknél. A Túron, a Szamoson és a Krasznán tovább folytatódott az apadás, fokozat alatti vízállásokat észleltek.

Az előrejelzések szerint a jégtorlasz előrehaladásával Tiszabercelig további lassú apadás várható. Lejjebb, Tokajnál még okozhat kisebb vízszintemelkedéseket a kialakult jégtorlasz. Tiszalöknél a mai napon a vízszintek további emelkedésére számítunk. A Tiszalöktől kezdődő szakaszokon az I. fokú szinteket megközelítő, helyenként azokat meghaladó vízállások várhatóak. A mellékfolyók közül a Bodrog vízrendszerén vonul le az I. fokú szinteket meghaladó árhullám. Egyes mellékfolyók (Bodrog, Túr, Kraszna) esetében megjegyzendő, hogy a külföldi tározók üzemeltetése akár jelentősen is befolyásolhatja a kialakuló hidrológiai helyzetet. Ezen kívül mind a Tiszára, mind annak mellékfolyói esetében továbbra is figyelembe kell venni, hogy a levonuló árhullámok hatására az álló jég felbomlása, újra összeállása, hosszabb-rövidebb időre lokálisan újabb helyeken is akár jelentős vízszintemelkedésekhez, illetve csökkenésekhez vezethet.

A torlasz Tiszanagyfalu közelében beékelődött és körülbelül hat órája áll az 537-es folyamkilométer szelvényében. A közeljövőben két forgatókönyv lehetséges, az egyik, hogy a torlasz nem mozdul és elolvad az előrejelzett várható felmelegedés hatására. A másik forgatókönyv szerint, ha a torlasz elindul, akkor a vízügyi szakemberek felkészültek arra, hogy a torlasz jegét átvezessék az erőmű táblái alatt.

A Tiszalöki erőmű alatt 11 km hosszú szabad vízfelszín áll rendelkezésre a 2 km hosszú torlasz befogadására.

Magyarországon összesen 419 km-en van érvényben árvízvédelmi készültség. Melyből 155 km-en I. fok, érintett vízfolyások: Tisza, Sajó, Bodrog, Rongyva- patak. 39 km-en II. fok, érintett vízfolyás: Tisza, Lónyay főcsatorna, és 225 km-en III. fokú árvízvédelmi készültség van elrendelve, érintett vízfolyás: Tisza, Lónyay főcsatorna, Bodrog, Keleti-főcsatorna.

Belvíz

Jelenleg 9 vízügyi igazgatóság területén, 37 szakaszon rendeltek el belvízvédelmi készültséget, 20 szakaszon II. fokú, 17 szakaszon I. fokú készültség van érvényben.

A belvízzel elöntött terület nagysága 44.157 ha, ebből 23.719 ha vetés-szántó. Legnagyobb elöntések a Körösök és a Közép-Tisza vidékén keletkeztek. 128 db szivattyútelep és 15 db mobil szivattyú, összesen 4,6 millió m3 belvizet emelt át, a védekezésben 396 fő vett részt.

A következő napokban továbbra sem várható számottevő csapadék. A védekezés szempontjából kedvező az időjárás - éjszakai fagyok, nappali felmelegedés -, mely elősegíti a belvíz folyamatos levezetését.

 

 

OMIT, 2017. február 12.

Fel Fel