Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(03:00):174cm   Komárom(03:00):183cm   Esztergom(03:00):163cm   Budapest(03:00):222cm   Paks(03:00):140cm   Baja(03:00):285cm   Duna Mohács(03:00):310cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Országos Műszaki Irányító Törzs 02.14.    2017.02.14. 16:16

Országos Műszaki Irányító Törzs 02.14.

 

Hidrometeorológiai előrejelzés

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő időszakban lassú felmelegedésre, majd újra kissé hidegebb időre számíthatunk. Az éjszakai hőmérsékleteknél továbbra is a fagypont alatti, vagy az körüli hőmérsékletek lesznek a jellemzőek, de a nappali hőmérsékletek holnaptól már a leghidegebbnek bizonyuló kárpátaljai területeken is fagypont felett lesznek. Alapvetően mindenhol száraz marad az idő, pénteken hullhat területi átlagban jelentéktelen mennyiségű, nagyobb részt folyékony halmazállapotú csapadék.

Ez az időjárás kedvező az árvízi helyzet szempontjából, jelentékeny mennyiségű újabb jégképződéshez nem lesz elég hideg, de ahhoz igen, hogy a folyók vízutánpótlása alacsony szinten maradjon.

Jeges árhullám

A korábbi napok enyhe időjárása miatt a Duna hazai szakaszain a jég teljesen eltűnt.

Az előző időszak csapadékos és enyhe időjárása következtében, a lehullott csapadék, és a hóolvadás hatására sokfelé, elsősorban a Tisza vízrendszerén alakultak ki kisebb-nagyobb vízszintemelkedések. Ezek a Tiszán és a mellékfolyókon folyamatosan bontották, illetve bontják fel maguk előtt az álló jeget.

A Tisza Tiszalökig tartó szakaszán már sehol nem érik el a vízszintek az I. fokú készültségi szinteket. A Bodrogon Felsőberecki az I. fokú szint feletti vízállással már tetőzött, és hasonló nagyságrendű értékkel ma hajnalban Sárospataknál is megállt a vízszintek emelkedése. A Tisza árhulláma, a jég vízszintmódosító hatásával együtt, Tiszapalkonyánál, és Tiszakeszinél rövid ideig a II. fokú készültségi szinteket elérő vízállás értékeket eredményezett. Az árhullám kedd délelőtt elhagyta Tiszakeszi térségét, a szakaszon lévő vastag állójég felszakadása, és időszakos összeállása, valamint a korábban a Tokaj feletti szakaszokon kialakult jégtorlaszok maradványainak levonulása átmeneti vízszintrángásokat eredményez. Ennek legmarkánsabb formája Tiszadorogma térségében figyelhető meg, ahol a hajnali órákban hirtelen közel egy métert emelkedett a víz, és azóta lényegében stagnáló értéket mutat. Lejjebb, Tiszafürednél és Kiskörénél az I. fokú szinteket megközelítő, helyenként azokat éppen elérő, Kisköre alatt pedig szint alatti vízállásokat észlelnek. A már említett Bodrogon kívül a többi mellékfolyón az apadó tendenciák, és a készültségi szintek alatti vízállások az uralkodóak.

 

A Tisza felső szakaszáról érkezett zajló jég tegnap délelőtt Tiszacsege alatt a 452-es folyamkilométer szelvény környezetében a folyót teljes szélességében beborító, körülbelül 20-25 centiméter vastag állójégnek ütközött. Ezen a szakaszon mintegy 3 kilométeres torlódás alakult ki.

A torlasz éjjel negyed 2 körül felszakadt és elindult lefelé a folyón. 9 kilométerrel lejjebb a 441-es folyamkilométer szelvény környékén Tiszadorogma alatt újra elakadt. Innen a délelőtti órákban, felszakítva a Tiszafüred felett lévő álló jeget ismét elindult és 10 óra környékén a Tiszafüredi híd alatt ismét megállt.

A Tiszán levonuló jeges árvíz miatt Tiszacsege alatti folyószakaszon kialakult jégzajlás folyamatosan közelít a Tisza-tóhoz. Ennek következtében nagy mennyiségű, több órán át tartó zajló jég és uszadék megjelenésére kell számítani a következő időszakban, amennyiben a zajlás folyamatos marad. A vízi eszközök (hajók, csónakok, úszóművek, stégek) tulajdonosainak fokozott figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy a még vízben lévő eszközöket lehetőség szerint a mederből távolítsák el, ha erre nincs mód, a kötélzetet és a rögzítő elemeket ellenőrizzék, szükség esetén módosítsák. A kompok és pontonhidak tulajdonosainak, üzemeltetőinek  szintén számítaniuk kell a várható jelenségekre (vízszintváltozás, jég, uszadék) és meg kell tenni a szükséges intézkedéseket.

 

Az előrejelzések szerint a Tisza középső és alsó szakaszain nem várhatóak további tartósabb, jelentős vízszintemelkedések, az értékek mindenhol a I. fokú készültségi szintek alatt, vagy az közelében maradnak. Az átmeneti jégtorlódások hatására azonban hirtelen bekövetkező több deciméteres vízszintváltozások, és ezek következtében a Kisköréig tartó szakaszokon rövid ideig az I. fokú szint feletti értékek fordulhatnak elő.

 

A Jégvirág VII. és Jégvirág VIII. jégtörő hajókon továbbra is II. fokú a jégvédekezési készültség, szükség esetén a flotta újból bevetésre készen áll.

Ma 10:00-kor Magyarországon összesen 446 km-en van érvényben árvízvédelmi készültség, melyből 248 km-en I. fok, érintett vízfolyások: Felső- és Közép-Tisza, Bodrog, Keleti-főcsatorna. II. fok nincs elrendelve. 198 km-en III. fokú árvízvédelmi készültség van elrendelve, érintett vízfolyások: Felső- és Közép-Tisza, Sajó, Rima, Csincse-patak, Eger-patak, Laskó-patak.

.

 

Belvíz

Jelenleg 10 vízügyi igazgatóság területén, 43 szakaszon rendeltek el belvízvédelmi készültséget, 14 szakaszon II. fokú, 29 szakaszon I. fokú készültség van érvényben. A belvízzel elöntött terület nagysága 40 500 ha, ebből 21 800 ha vetés-szántó. Legnagyobb elöntések a Körösök és a Közép-Tisza vidékén keletkeztek. 130 db szivattyútelep és 16 db mobil szivattyú, összesen 4,3 millió m3 belvizet emelt át, a védekezésben 353 fő vett részt. A következő napokban továbbra sem várható számottevő csapadék. A védekezés szempontjából kedvező az időjárás, - éjszakai fagyok, nappali felmelegedés - ami elősegíti a belvíz folyamatos levezetését.

 

OMIT, 2017. február 14.

 

 

Fel Fel