Töltés
Felhívjuk a Tiszán lévő úszóművek és úszóeszközök tulajdonosainak, valamint az érintett parthasználóknak a figyelmét, hogy a folyók felületén nagy mennyiségű és nagyméretű jégtáblák megjelenésére lehet számítani, melyek az árhullám megérkezésével folyamatosan emelkedő vízszintek mellett vonulnak le. Ezúton kérünk minden tulajdonost, hogy tulajdonának védelme érdekében gondoskodjon ezek beszedéséről vagy menedékhelyre való vontatásáról.
Nagybajcs(08:00):274cm   Komárom(08:00):284cm   Esztergom(07:00):271cm   Budapest(08:00):350cm   Paks(08:00):348cm   Baja(08:00):515cm   Duna Mohács(08:00):527cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Országos Műszaki Irányító Törzs 02.16.    2017.02.16. 11:24

Országos Műszaki Irányító Törzs 02.16.

 

Hidrometeorológiai előrejelzés

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő négy napon egy nagyon lassú melegedésre számíthatunk, majd az azt követő napokon a melegedés várhatóan intenzívebb lesz. Az éjszakai hőmérsékleteknél a következő 5 napon még továbbra is a fagypont alatti, vagy a körüli értékek lesznek a jellemzőek, de a nappali hőmérsékletek már a leghidegebbnek bizonyuló kárpátaljai területeken is fagypont felett lesznek. Számottevő csapadék a következő napokban sem várható, kisebb szitálás, havaseső, köd azonban továbbra is előfordulhat hazánk területén. A jövő hét elején hullhat területi átlagban említésre méltó mennyiségű, nagyobb részt folyékony halmazállapotú csapadék a Felső-Tisza vízgyűjtőjén.

Ez az időjárás továbbra is kedvezőnek mondható az árvízi helyzet szempontjából, jelentékeny mennyiségű újabb jégképződéshez nem lesz elég hideg, de ahhoz igen, hogy a folyók vízutánpótlása alacsony szinten maradjon.

Jeges árhullám

A korábbi napok enyhe időjárása miatt a Duna hazai szakaszain a jég teljesen eltűnt és a Tiszán is jelentősen mérséklődtek a jégjelenségek.

Az előző időszak csapadékos és enyhe időjárása következtében, a lehullott csapadék, és a hóolvadás hatására sokfelé, elsősorban a Tisza vízrendszerén alakultak ki kisebb-nagyobb vízszintemelkedések. Ezek a Tiszán és a mellékfolyókon folyamatosan bontották, illetve bontják fel maguk előtt az álló jeget. A Tisza a Tisza-tó térségéig, illetve a Csongrádtól kezdődő szakaszokon lényegében jégmentes, de a Tisza tavon illetve Kisköre és Csongrád között még az állójeges szakaszok a jellemzőek.

A Tisza Kisköre-felsőig tartó szakaszán a vízszintek már mindenütt az I. fokú készültségi szintek alá csökkentek. A Bodrogon levonuló árhullám Felsőbereckinél az I. fok szintje feletti vízállással február 13-án, Sárospataknál pedig február 14-én szintén az I. fokú készültség szintje felett tetőzött, itt még az I. fokú készültségi szint feletti vízállást mérnek. A Tisza árhulláma, a jég vízszintmódosító hatásával együtt, Tiszapalkonyánál, és Tiszakeszinél rövid ideig a II. fokú készültségi szinteket elérő vízállás értékeket eredményezett. Az árhullám február 15-én 0 és 2 óra között Tiszafürednél is tetőzött, 22 cm-rel a II. fokú készültségi szint fölött. A szakaszon lévő vastag állójég felszakadása, és időszakos összeállása, valamint a korábban a Tokaj feletti szakaszokon kialakult jégtorlaszok maradványainak levonulása átmeneti vízszintrángásokat eredményezett. Ennek legmarkánsabb formája az elmúlt napokban leginkább Tiszadorogma és Tiszafüred térségében volt megfigyelhető, ahol a tetőzést megelőzően, hirtelen, közel egy métert emelkedett a víz. Lejjebb, Kiskörénél a jégkár minimalizálása érdekében üzemeltették, üzemeltetik az duzzasztóművet, emiatt a tegnapi naptól Kisköre-alsón is bekövetkeztek vízszintugrálások. Jelenleg az árhullám tetőzése Kisköre térségében található, Kisköre-alsón a vízállás jelenleg meghaladja az I. fokú készültségi szintet, 9 órakor 662 cm-t mértek (I. fok 600 cm, II. fok 700 cm). Kisköre alatt ma délelőtt készültségi szintek alatti vízállásokat észlelnek. A már említett Bodrogon kívül a többi mellékfolyón is apadást észlelnek készültségi szintek alatti vízállásokkal. Az előrejelzések szerint a Tisza középső és alsó szakaszain nem várhatóak további tartósabb, jelentős vízszintemelkedések, az értékek mindenhol a I. fokú készültségi szintek alatt, vagy a közelében maradnak. Az átmeneti jégtorlódások hatására azonban továbbra is bekövetkezhetnek hirtelen több deciméteres vízszintváltozások, és ezek következtében rövid ideig az I. fokú szint feletti értékek is előfordulhatnak.

A Felső-Tiszáról érkező jégtorlasz tegnap a délelőtti órákban ért Kisköre térségébe és közel egy napot állt. Ma reggel a jégtorlasz ismét megindult. A vízügyi szakemberek a torlaszt ma átvezették a Kiskörei Vízlépcső felemelt táblái alatt. A Kiskörei Vízlépcső és a Tiszaderzs közelében megállított, felülről érkezett jégtorlasz közötti, mintegy 10 kilométeres folyószakaszon, a duzzasztás révén kialakult árhullám hatására összetöredezett álló jég - a szívóhatás miatt - a vízlépcső szegmenstáblája alá bukva folytatja útján az alvizen, Szolnok felé sodródva. Az alvizen a jelenség miatt változó mértékű jégzajlás figyelhető meg.

A Tiszán levonuló jeges árvíz miatt a Kisköre alatti folyószakaszon változó intenzitású jégzajlás tapasztalható, amely folyamatosan közelít Szolnokhoz. Ennek következtében nagy mennyiségű, több órán át tartó zajló jég és uszadék megjelenésére kell számítani a következő időszakban. Ezért felhívjuk a vízi eszközök (hajók, csónakok, úszóművek, stégek) tulajdonosainak a figyelmét arra, hogy azokat lehetőség szerint a mederből távolítsák el, ha erre nincs mód, a kötélzetet és a rögzítő elemeket ellenőrizzék, szükség esetén erősítsék meg. A kompok és pontonhidak tulajdonosai, üzemeltetői  szintén számítsanak a várható jelenségekre (vízszintváltozás, jég, uszadék) és tegyék meg a szükséges intézkedéseket.

Ma 10 órakor Magyarországon összesen 334 km-en van érvényben árvízvédelmi készültség, melyből 97 km-en I. fok, érintett vízfolyások: Tisza, Bodrog, Rima, . II. fok nincs elrendelve. 237 km-en III. fokú árvízvédelmi készültség van elrendelve, érintett vízfolyások: Tisza.

Belvíz

Jelenleg 10 vízügyi igazgatóság területén, 43 szakaszon rendeltek el belvízvédelmi készültséget, 10 szakaszon II. fokú, 33 szakaszon I. fokú készültség van érvényben.

A belvízzel elöntött terület nagysága 41 570 ha, ebből 21 300 ha vetés-szántó. Legnagyobb elöntések a Körösök és a Közép-Tisza vidékén keletkeztek. 117 db szivattyútelep és 14 db mobil szivattyú, összesen 3,1 millió m3 belvizet emelt át, a védekezésben 324 fő vett részt. A következő napokban továbbra sem várható számottevő csapadék. A védekezés szempontjából kedvező az időjárás, - éjszakai fagyok, nappali felmelegedés - ami elősegíti a belvíz folyamatos levezetését.

 

OMIT, 2017. február 16.

Fel Fel