Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(14:00):69cm   Komárom(14:00):92cm   Esztergom(14:00):85cm   Budapest(14:00):154cm   Paks(14:00):59cm   Baja(14:00):228cm   Duna Mohács(14:00):265cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Országos Műszaki Irányító Törzs 02.16.    2017.02.16. 11:24

Országos Műszaki Irányító Törzs 02.16.

 

Hidrometeorológiai előrejelzés

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő négy napon egy nagyon lassú melegedésre számíthatunk, majd az azt követő napokon a melegedés várhatóan intenzívebb lesz. Az éjszakai hőmérsékleteknél a következő 5 napon még továbbra is a fagypont alatti, vagy a körüli értékek lesznek a jellemzőek, de a nappali hőmérsékletek már a leghidegebbnek bizonyuló kárpátaljai területeken is fagypont felett lesznek. Számottevő csapadék a következő napokban sem várható, kisebb szitálás, havaseső, köd azonban továbbra is előfordulhat hazánk területén. A jövő hét elején hullhat területi átlagban említésre méltó mennyiségű, nagyobb részt folyékony halmazállapotú csapadék a Felső-Tisza vízgyűjtőjén.

Ez az időjárás továbbra is kedvezőnek mondható az árvízi helyzet szempontjából, jelentékeny mennyiségű újabb jégképződéshez nem lesz elég hideg, de ahhoz igen, hogy a folyók vízutánpótlása alacsony szinten maradjon.

Jeges árhullám

A korábbi napok enyhe időjárása miatt a Duna hazai szakaszain a jég teljesen eltűnt és a Tiszán is jelentősen mérséklődtek a jégjelenségek.

Az előző időszak csapadékos és enyhe időjárása következtében, a lehullott csapadék, és a hóolvadás hatására sokfelé, elsősorban a Tisza vízrendszerén alakultak ki kisebb-nagyobb vízszintemelkedések. Ezek a Tiszán és a mellékfolyókon folyamatosan bontották, illetve bontják fel maguk előtt az álló jeget. A Tisza a Tisza-tó térségéig, illetve a Csongrádtól kezdődő szakaszokon lényegében jégmentes, de a Tisza tavon illetve Kisköre és Csongrád között még az állójeges szakaszok a jellemzőek.

A Tisza Kisköre-felsőig tartó szakaszán a vízszintek már mindenütt az I. fokú készültségi szintek alá csökkentek. A Bodrogon levonuló árhullám Felsőbereckinél az I. fok szintje feletti vízállással február 13-án, Sárospataknál pedig február 14-én szintén az I. fokú készültség szintje felett tetőzött, itt még az I. fokú készültségi szint feletti vízállást mérnek. A Tisza árhulláma, a jég vízszintmódosító hatásával együtt, Tiszapalkonyánál, és Tiszakeszinél rövid ideig a II. fokú készültségi szinteket elérő vízállás értékeket eredményezett. Az árhullám február 15-én 0 és 2 óra között Tiszafürednél is tetőzött, 22 cm-rel a II. fokú készültségi szint fölött. A szakaszon lévő vastag állójég felszakadása, és időszakos összeállása, valamint a korábban a Tokaj feletti szakaszokon kialakult jégtorlaszok maradványainak levonulása átmeneti vízszintrángásokat eredményezett. Ennek legmarkánsabb formája az elmúlt napokban leginkább Tiszadorogma és Tiszafüred térségében volt megfigyelhető, ahol a tetőzést megelőzően, hirtelen, közel egy métert emelkedett a víz. Lejjebb, Kiskörénél a jégkár minimalizálása érdekében üzemeltették, üzemeltetik az duzzasztóművet, emiatt a tegnapi naptól Kisköre-alsón is bekövetkeztek vízszintugrálások. Jelenleg az árhullám tetőzése Kisköre térségében található, Kisköre-alsón a vízállás jelenleg meghaladja az I. fokú készültségi szintet, 9 órakor 662 cm-t mértek (I. fok 600 cm, II. fok 700 cm). Kisköre alatt ma délelőtt készültségi szintek alatti vízállásokat észlelnek. A már említett Bodrogon kívül a többi mellékfolyón is apadást észlelnek készültségi szintek alatti vízállásokkal. Az előrejelzések szerint a Tisza középső és alsó szakaszain nem várhatóak további tartósabb, jelentős vízszintemelkedések, az értékek mindenhol a I. fokú készültségi szintek alatt, vagy a közelében maradnak. Az átmeneti jégtorlódások hatására azonban továbbra is bekövetkezhetnek hirtelen több deciméteres vízszintváltozások, és ezek következtében rövid ideig az I. fokú szint feletti értékek is előfordulhatnak.

A Felső-Tiszáról érkező jégtorlasz tegnap a délelőtti órákban ért Kisköre térségébe és közel egy napot állt. Ma reggel a jégtorlasz ismét megindult. A vízügyi szakemberek a torlaszt ma átvezették a Kiskörei Vízlépcső felemelt táblái alatt. A Kiskörei Vízlépcső és a Tiszaderzs közelében megállított, felülről érkezett jégtorlasz közötti, mintegy 10 kilométeres folyószakaszon, a duzzasztás révén kialakult árhullám hatására összetöredezett álló jég - a szívóhatás miatt - a vízlépcső szegmenstáblája alá bukva folytatja útján az alvizen, Szolnok felé sodródva. Az alvizen a jelenség miatt változó mértékű jégzajlás figyelhető meg.

A Tiszán levonuló jeges árvíz miatt a Kisköre alatti folyószakaszon változó intenzitású jégzajlás tapasztalható, amely folyamatosan közelít Szolnokhoz. Ennek következtében nagy mennyiségű, több órán át tartó zajló jég és uszadék megjelenésére kell számítani a következő időszakban. Ezért felhívjuk a vízi eszközök (hajók, csónakok, úszóművek, stégek) tulajdonosainak a figyelmét arra, hogy azokat lehetőség szerint a mederből távolítsák el, ha erre nincs mód, a kötélzetet és a rögzítő elemeket ellenőrizzék, szükség esetén erősítsék meg. A kompok és pontonhidak tulajdonosai, üzemeltetői  szintén számítsanak a várható jelenségekre (vízszintváltozás, jég, uszadék) és tegyék meg a szükséges intézkedéseket.

Ma 10 órakor Magyarországon összesen 334 km-en van érvényben árvízvédelmi készültség, melyből 97 km-en I. fok, érintett vízfolyások: Tisza, Bodrog, Rima, . II. fok nincs elrendelve. 237 km-en III. fokú árvízvédelmi készültség van elrendelve, érintett vízfolyások: Tisza.

Belvíz

Jelenleg 10 vízügyi igazgatóság területén, 43 szakaszon rendeltek el belvízvédelmi készültséget, 10 szakaszon II. fokú, 33 szakaszon I. fokú készültség van érvényben.

A belvízzel elöntött terület nagysága 41 570 ha, ebből 21 300 ha vetés-szántó. Legnagyobb elöntések a Körösök és a Közép-Tisza vidékén keletkeztek. 117 db szivattyútelep és 14 db mobil szivattyú, összesen 3,1 millió m3 belvizet emelt át, a védekezésben 324 fő vett részt. A következő napokban továbbra sem várható számottevő csapadék. A védekezés szempontjából kedvező az időjárás, - éjszakai fagyok, nappali felmelegedés - ami elősegíti a belvíz folyamatos levezetését.

 

OMIT, 2017. február 16.

Fel Fel