Töltés
Felhívjuk a Tiszán lévő úszóművek és úszóeszközök tulajdonosainak, valamint az érintett parthasználóknak a figyelmét, hogy a folyók felületén nagy mennyiségű és nagyméretű jégtáblák megjelenésére lehet számítani, melyek az árhullám megérkezésével folyamatosan emelkedő vízszintek mellett vonulnak le. Ezúton kérünk minden tulajdonost, hogy tulajdonának védelme érdekében gondoskodjon ezek beszedéséről vagy menedékhelyre való vontatásáról.
Nagybajcs(08:00):274cm   Komárom(08:00):284cm   Esztergom(07:00):271cm   Budapest(08:00):350cm   Paks(08:00):348cm   Baja(08:00):515cm   Duna Mohács(08:00):527cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Országos Műszaki Irányító Törzs 02.17.    2017.02.17. 13:44

Országos Műszaki Irányító Törzs 02.17.

 

Hidrometeorológiai előrejelzés

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő három-négy napon egy nagyon lassú melegedére számíthatunk, majd az azt követő napokon a melegedés várhatóan intenzívebb lesz. Az éjszakai hőmérsékleteknél a következő 4 napon még továbbra is a fagypont alatti, vagy a körüli értékek lesznek a jellemzőek, de a nappali hőmérsékletek már a leghidegebbnek bizonyuló kárpátaljai területeken is fagypont felett lesznek. Számottevő csapadék a következő napokban sem várható, kisebb szitálás, havas eső, köd azonban továbbra is előfordulhat hazánk területén. A jövő héten keddtől hullhat területi átlagban említésre méltó mennyiségű, nagyobb részt folyékony halmazállapotú csapadék a Felső-Tisza vízgyűjtőjén.

Ez az időjárás továbbra is kedvezőnek mondható az árvízi helyzet szempontjából, jelentékeny mennyiségű újabb jégképződéshez nem lesz elég hideg, de ahhoz igen, hogy a folyók vízutánpótlása alacsony szinten maradjon.

Jeges árhullám

A korábbi napok enyhe időjárása miatt a Duna hazai szakaszain a jég teljesen eltűnt és a Tiszán is jelentősen mérséklődtek a jégjelenségek.

A február eleji csapadékos és enyhe időjárású napok következtében, a lehullott csapadék, és a hóolvadás hatására sokfelé, elsősorban a Tisza vízrendszerén alakultak ki kisebb-nagyobb vízszintemelkedések. Ezek a Tiszán és a mellékfolyókon folyamatosan bontották, illetve bontják fel maguk előtt az álló jeget. A Tisza Szolnokig, illetve a Csongrádtól kezdődő szakaszokon lényegében jégmentes, de a Szolnok és Csongrád között még állójeges szakaszok is előfordulnak.

A Tisza Kisköre-felsőig tartó szakaszán a vízszintek már mindenütt az I. fokú készültségi szintek alá csökkentek. A Bodrogon levonuló árhullám Felsőbereckinél az I. fok szintje feletti vízállással február 13-án, Sárospataknál pedig február 14-én szintén az I. fokú készültég szintje felett tetőzött, itt a lassú apadás miatt még mindig az I. fokú készültségi szint feletti vízállást mérnek. A Tisza árhulláma február 15-én 0 és 2 óra között Tiszafürednél  tetőzött, 22 cm-rel a II. fokú készültségi szint fölött. A szakaszon lévő vastag állójég felszakadása, és időszakos összeállása, valamint a korábban a Tokaj feletti szakaszokon kialakult jégtorlaszok maradványainak levonulása átmeneti vízszintrángásokat eredményezett. Ennek legmarkánsabb formája az elmúlt napokban leginkább Tiszadorogma és Tiszafüred térségében volt megfigyelhető, ahol a tetőzést megelőzően, hirtelen, közel egy métert emelkedett a víz. Lejjebb, Kiskörénél a jégkár minimalizálása érdekében üzemeltették az erőművet, emiatt a február 13-tól Kisköre-alsón is bekövetkeztek hasonló vízszintugrálások. A Kisköre alatti szakaszon Tiszaroffnál tegnap 11 és 12 óra között 684 cm-rel, Tiszabőnél 16 órakor 668 cm-rel, Szolnoknál pedig 22 és 23 óra között 635 cm-rel (I. fok 650 cm) következett be a tetőzés. Az árhullám tetőzése jelenleg Szolnok és Martfű között található.

Az előrejelzések szerint a Tisza középső és alsó szakaszain nem várhatóak további tartósabb, jelentős vízszintemelkedések, az értékek mindenhol a I. fokú készültségi szintek alatt maradnak. Az átmeneti jégtorlódások hatására azonban továbbra is bekövetkezhetnek hirtelen több deciméteres vízszintváltozások, de ezek következtében sem várható az árvízvédelmi készültség.

A Kiskörei téli kikötőből a mai nap elindult a 84 tonnás, 3 motorral felszerelt Jégvirág VIII jégtörő hajó, hozzá rögzítve a Tiszacsegéről elszabadult komppal, hogy állomáshelyére szállítsa a jeges árban súlyosan megrongálódott járművet.

A Jégtörő IV. hajó csütörtökön a reggeli órákban Szegedről elindult és a délután folyamán megérkezett Csongrád térségébe, ahol - III. fokú jégvédelmi készültség mellett- ma reggel megkezdte a csongrádi pontonhíd környezetében a folyón az elmúlt időszakban állandósult álló jég feltörését.

Ma 10:00-kor Magyarországon összesen 322 km-en van érvényben árvízvédelmi készültség, melyből 28 km-en I. fok, érintett vízfolyás a Bodrog, II. fok nincs elrendelve. 294 km-en III. fokú árvízvédelmi készültség van elrendelve a Tiszán.

Felhívjuk az úszóművek és úszóeszközök tulajdonosainak, valamint az érintett parthasználóknak és komp üzemeltetőknek a figyelmét, hogy a folyók felületén tetemes mennyiségű- és méretű jégtáblák megjelenésére kell számítani, melyek a kialakult árhullám hatására folyamatosan emelkedő vízszintek mellett vonulnak le. A fentiekre tekintettel kérjük, hogy az úszóművekre, úszóeszközökre, valamint azok rögzítéseire fokozott figyelmet fordítsanak, azokat szükség esetén erősítsék meg, annak érdekében, hogy az úszólétesítmények ne szabaduljanak el és a vízfelületeken megjelenő úszó jégtáblák azokban kárt ne okozhassanak.

Belvíz

Jelenleg 10 vízügyi igazgatóság területén, 42 szakaszon rendeltek el belvízvédelmi készültséget, 8 szakaszon II. fokú, 34 szakaszon I. fokú készültség van érvényben.

A belvízzel elöntött terület nagysága fokozatosan csökken, a mai napon 39 400 ha, ebből 20 100 ha vetés-szántó. Legnagyobb elöntések a Körösök és a Közép-Tisza vidékén keletkeztek. 105 db szivattyútelep és 12 db mobil szivattyú, összesen 2,7 millió m3 belvizet emelt át, a védekezésben 294 fő vett részt.

A következő napokban továbbra sem várható számottevő csapadék. A védekezés szempontjából az időjárási körülmények kedvezően alakulnak, ami elősegíti a belvíz folyamatos levezetését.

 

OMIT, 2017. február 17.

 

Fel Fel