Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(15:00):176cm   Komárom(15:00):201cm   Esztergom(15:00):181cm   Budapest(15:00):244cm   Paks(15:00):166cm   Baja(15:00):312cm   Duna Mohács(07:00):334cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Országos Műszaki Irányító Törzs 02.17.    2017.02.17. 13:44

Országos Műszaki Irányító Törzs 02.17.

 

Hidrometeorológiai előrejelzés

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő három-négy napon egy nagyon lassú melegedére számíthatunk, majd az azt követő napokon a melegedés várhatóan intenzívebb lesz. Az éjszakai hőmérsékleteknél a következő 4 napon még továbbra is a fagypont alatti, vagy a körüli értékek lesznek a jellemzőek, de a nappali hőmérsékletek már a leghidegebbnek bizonyuló kárpátaljai területeken is fagypont felett lesznek. Számottevő csapadék a következő napokban sem várható, kisebb szitálás, havas eső, köd azonban továbbra is előfordulhat hazánk területén. A jövő héten keddtől hullhat területi átlagban említésre méltó mennyiségű, nagyobb részt folyékony halmazállapotú csapadék a Felső-Tisza vízgyűjtőjén.

Ez az időjárás továbbra is kedvezőnek mondható az árvízi helyzet szempontjából, jelentékeny mennyiségű újabb jégképződéshez nem lesz elég hideg, de ahhoz igen, hogy a folyók vízutánpótlása alacsony szinten maradjon.

Jeges árhullám

A korábbi napok enyhe időjárása miatt a Duna hazai szakaszain a jég teljesen eltűnt és a Tiszán is jelentősen mérséklődtek a jégjelenségek.

A február eleji csapadékos és enyhe időjárású napok következtében, a lehullott csapadék, és a hóolvadás hatására sokfelé, elsősorban a Tisza vízrendszerén alakultak ki kisebb-nagyobb vízszintemelkedések. Ezek a Tiszán és a mellékfolyókon folyamatosan bontották, illetve bontják fel maguk előtt az álló jeget. A Tisza Szolnokig, illetve a Csongrádtól kezdődő szakaszokon lényegében jégmentes, de a Szolnok és Csongrád között még állójeges szakaszok is előfordulnak.

A Tisza Kisköre-felsőig tartó szakaszán a vízszintek már mindenütt az I. fokú készültségi szintek alá csökkentek. A Bodrogon levonuló árhullám Felsőbereckinél az I. fok szintje feletti vízállással február 13-án, Sárospataknál pedig február 14-én szintén az I. fokú készültég szintje felett tetőzött, itt a lassú apadás miatt még mindig az I. fokú készültségi szint feletti vízállást mérnek. A Tisza árhulláma február 15-én 0 és 2 óra között Tiszafürednél  tetőzött, 22 cm-rel a II. fokú készültségi szint fölött. A szakaszon lévő vastag állójég felszakadása, és időszakos összeállása, valamint a korábban a Tokaj feletti szakaszokon kialakult jégtorlaszok maradványainak levonulása átmeneti vízszintrángásokat eredményezett. Ennek legmarkánsabb formája az elmúlt napokban leginkább Tiszadorogma és Tiszafüred térségében volt megfigyelhető, ahol a tetőzést megelőzően, hirtelen, közel egy métert emelkedett a víz. Lejjebb, Kiskörénél a jégkár minimalizálása érdekében üzemeltették az erőművet, emiatt a február 13-tól Kisköre-alsón is bekövetkeztek hasonló vízszintugrálások. A Kisköre alatti szakaszon Tiszaroffnál tegnap 11 és 12 óra között 684 cm-rel, Tiszabőnél 16 órakor 668 cm-rel, Szolnoknál pedig 22 és 23 óra között 635 cm-rel (I. fok 650 cm) következett be a tetőzés. Az árhullám tetőzése jelenleg Szolnok és Martfű között található.

Az előrejelzések szerint a Tisza középső és alsó szakaszain nem várhatóak további tartósabb, jelentős vízszintemelkedések, az értékek mindenhol a I. fokú készültségi szintek alatt maradnak. Az átmeneti jégtorlódások hatására azonban továbbra is bekövetkezhetnek hirtelen több deciméteres vízszintváltozások, de ezek következtében sem várható az árvízvédelmi készültség.

A Kiskörei téli kikötőből a mai nap elindult a 84 tonnás, 3 motorral felszerelt Jégvirág VIII jégtörő hajó, hozzá rögzítve a Tiszacsegéről elszabadult komppal, hogy állomáshelyére szállítsa a jeges árban súlyosan megrongálódott járművet.

A Jégtörő IV. hajó csütörtökön a reggeli órákban Szegedről elindult és a délután folyamán megérkezett Csongrád térségébe, ahol - III. fokú jégvédelmi készültség mellett- ma reggel megkezdte a csongrádi pontonhíd környezetében a folyón az elmúlt időszakban állandósult álló jég feltörését.

Ma 10:00-kor Magyarországon összesen 322 km-en van érvényben árvízvédelmi készültség, melyből 28 km-en I. fok, érintett vízfolyás a Bodrog, II. fok nincs elrendelve. 294 km-en III. fokú árvízvédelmi készültség van elrendelve a Tiszán.

Felhívjuk az úszóművek és úszóeszközök tulajdonosainak, valamint az érintett parthasználóknak és komp üzemeltetőknek a figyelmét, hogy a folyók felületén tetemes mennyiségű- és méretű jégtáblák megjelenésére kell számítani, melyek a kialakult árhullám hatására folyamatosan emelkedő vízszintek mellett vonulnak le. A fentiekre tekintettel kérjük, hogy az úszóművekre, úszóeszközökre, valamint azok rögzítéseire fokozott figyelmet fordítsanak, azokat szükség esetén erősítsék meg, annak érdekében, hogy az úszólétesítmények ne szabaduljanak el és a vízfelületeken megjelenő úszó jégtáblák azokban kárt ne okozhassanak.

Belvíz

Jelenleg 10 vízügyi igazgatóság területén, 42 szakaszon rendeltek el belvízvédelmi készültséget, 8 szakaszon II. fokú, 34 szakaszon I. fokú készültség van érvényben.

A belvízzel elöntött terület nagysága fokozatosan csökken, a mai napon 39 400 ha, ebből 20 100 ha vetés-szántó. Legnagyobb elöntések a Körösök és a Közép-Tisza vidékén keletkeztek. 105 db szivattyútelep és 12 db mobil szivattyú, összesen 2,7 millió m3 belvizet emelt át, a védekezésben 294 fő vett részt.

A következő napokban továbbra sem várható számottevő csapadék. A védekezés szempontjából az időjárási körülmények kedvezően alakulnak, ami elősegíti a belvíz folyamatos levezetését.

 

OMIT, 2017. február 17.

 

Fel Fel