Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(09:00):189cm   Komárom(09:00):200cm   Esztergom(09:00):180cm   Budapest(09:00):248cm   Paks(09:00):167cm   Baja(09:00):311cm   Duna Mohács(07:00):334cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Országos Műszaki Irányító Törzs    2017.02.20. 12:21

Országos Műszaki Irányító Törzs

2017. február 20.

Hidrometeorológiai előrejelzés

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő négy napban fokozatosan melegedő időre, majd a hőmérsékletek újbóli csökkenésére számíthatunk. A legtöbb helyen megszűnnek a reggeli fagyok, de a magasabban fekvő területeken, illetve elsősorban a Kárpátalján az időszak elején még negatív napi legalacsonyabb értékek várhatóak. Szinte mindenhol várható több-kevesebb, jórészt folyékony halmazállapotú csapadék. A legnagyobb mennyiséget a Felső-Tisza vízgyűjtőjére jeleznek, ahol viszont a hőmérséklet előrejelzések alapján nagyobbrészt hó alakjában fog hullani. A Duna vízrendszerén kevesebb, de nagyobb arányban eső formájában hulló csapadék valószínűsíthető, amely a keletkező olvadékvízzel együtt számottevő felszíni vízbevételt eredményezhet.

Ma reggelre a Tiszán végigvonuló jég elhagyta az országot, a Tisza és a mellékfolyók hazai vízmércéin mindenhol az I. fokú készültségi szintek alatti vízállásokat észlelnek. Állójeges szakaszok már csak az észak-magyarországi folyókon (Sajó, Hernád, Bodrog) találhatóak.

Az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban a Dunán igen alacsony mederteltség mellett áradó, a Tiszán először stagnáló, illetve lassan apadó vízállásokra számíthatunk, majd a meteorológiai előrejelzések beválása esetén a Felső-Tiszán és mellékvízfolyásain is kisebb árhullámok valószínűsíthetőek. A vízállások alakulása nagyban függ a folyékony és szilárd halmazállapotú csapadék arányától, a jelenlegi számítások nem mutatnak I. fokú készültségi szinteket elérő értékeket.

A felmelegedés és a várható vízszintemelkedések a még jeges vízfolyásokon az állójég gyengülését, felszakadását, a zajlás megindulását valószínűsítik.

 

Jeges árhullám

A Felső-Tiszáról érkezett nagy mennyiségű, uszadékkal kevert jeges ár eleje vasárnap a hajnali, legintenzívebb része pedig a déli órákban vonult végig Szegeden. A jégzajlás, miután a Tisza magyarországi szakaszán 490,6 km-t megtett, a koraesti órákban a déli országhatár irányába elhagyta az alsó-tiszai szakaszt, és ezzel együtt Magyarország területét is.

A felsőbb tiszai szakaszoktól eltérően az Alsó-Tiszán a jeges ár hosszan széthúzódó és váltakozó intenzitással zajlott le, ezen a  folyószakaszon sehol sem okozott problémát a jégvonulat.

 

Belvíz

 

Jelenleg 10 vízügyi igazgatóság területén, 38 szakaszon van elrendelt belvízvédelmi készültség, 7 szakaszon II. fokú, 31 szakaszon I. fokú készültség van érvényben.

A belvízzel elöntött terület nagysága fokozatosan csökken, a mai napon 35 400 ha, ebből 18 160 ha vetés-szántó. Legnagyobb elöntések a Körösök és a Közép-Tisza vidékén keletkeztek. 94 db szivattyútelep és 14 db mobil szivattyú, összesen 1,9 millió m3 belvizet emelt át, a védekezésben 216 fő vett részt.  A csapadékmennyiség előrejelzése alapján  a legtöbb területen a belvíz elöntések lassú csökkenése, illetve stagnálása várható, jelentős növekedésre nem kell számítani.

 

OMIT, 2017. február 20.

 

Fel Fel