Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(11:00):189cm   Komárom(13:00):198cm   Esztergom(13:00):189cm   Budapest(12:00):257cm   Paks(13:00):168cm   Baja(13:00):318cm   Duna Mohács(13:00):337cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG Tájékoztató 12....    2017.12.19. 12:42

ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG

Tájékoztató 2017.12.19.

 

Hidrológia

A Kárpát-medence fölött magassági hidegteknő helyezkedik el, amely lassan halad kelet felé. Ennek következményeként északnyugat felől kissé szárazabb és egyre hidegebb levegő áramlik térségünk felé.

A Felső-Tisza vízgyűjtő Kárpátaljai területén csütörtöktől erős ciklonális csapadéktevékenység alakult ki. Ennek hatására döntően pénteken (kisebb mértékben szombaton) jelentős nagyságú csapadékösszegeket regisztráltak a mérőállomások. Átlagosan 50 mm eső hullott, az elmúlt két nap alatt lokálisan azonban kiemelkedő csapadékok jelentkeztek Ökörmezőn (110 mm) és Királymezőn (103 mm). A lefolyó vízmennyiséget növelte a magasabb hegyekben lévő hó olvadása és a hóban tárolt víz lefolyása.

A lehullott csapadékmennyiség kb. 2/3-a hullott eső, kb. 1/3-a pedig hó formájában. Területi átlagban a Sajó vízgyűjtőjén 2,3 mm (max. 6,1 mm), a Hernádon 1,6 mm (max. 9,6 mm), a Bódván 0,8 mm (max. 2,2 mm) csapadékot mértek. Jelenleg a hőmérsékletek fagyponthoz közeliek, napközben is csak néhány fokkal emelkednek a pozitív tartományba.

A következő napokban a Tiszán és mellékfolyói vízgyűjtőjén említésre méltó mennyiségű folyékony halmazállapotú csapadék nem valószínű, a hőmérséklet döntően fagypont alatt várható.

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

 

Az országban jelenleg 4 vízügyi igazgatóság területén van 566 km hosszon árvízvédelmi készültség elrendelve, ebből 68 km hosszon II. fokú és 498 km hosszon I. fokú.

Érintett vízfolyások: Bodrog, Fekete-Körös, Kraszna, Lónyay főcsatorna, Palád patak, Ronyva patak, Sár-Éger főcsatorna, Szamos, Tisza, Túr.

 

A készültséggel érintett védvonalak mentén fokozott figyelőszolgálatot látnak el munkatársaink, különös tekintettel a fejlesztés alatt álló védelmi szakaszon. A Tiszán levonuló árhullám indokolttá teszi a töltéskeresztező műtárgyak, zsilipek folyamatos zárását.

 

A Túron levonuló árhullám Garbolcnál 17-én az esti órákban tetőzött a II. fokú készültségi szintet (400 cm) meghaladó 425 cm-es vízállással, ezt azóta lassú apadás követi.

A Szamoson csak kisebb vízszintemelkedések jelentkeztek, Csengernél 17-én délelőtt tetőzött a folyó jóval a készültségi szintek alatt.

A Kraszna árhulláma 18-án, a délelőtti órákban tetőzött Ágerdőmajornál 422 cm-es vízállással, az I. fokú készültségi szint (470 cm) alatt.

A Bodrog hosszan elnyúló áradása jelenleg is tart, tetőzése Felsőbereckinél kevéssel a III. fokú árvízvédelmi készültségi szint körül várható csütörtökön, Sárospataknál várhatóan csütörtök-pénteken tetőzik a folyó, megközelítve a III. készültségi szintet.

A Tiszán érkező árhullám Tiszabecsnél a II. fokú készültségi szintet (400 cm) meghaladó 452 cm-es vízállással 17-én este 22 órakor tetőzött, azóta az apadás következtében már a készültségi szintek alatti vízállásokat mérnek. Tivadarnál a tetőzés 18-án délután következett a III. fokú készültségi szintet (700 cm) megközelítő 673 cm-es vízállással. Vásárosnaménynál a hajnali órákban tetőzött az árhullám kevéssel a II. fokú készültségi szint (750 cm) alatti 738 cm-es vízállással. Az árhullám a mai napon várhatóan Záhony térségében tetőzik.

A Tisza és a Bodrog együttes áradásának hatására Tokajnál a tetőzés a II. fokú készültségi szint körül várható csütörtökön. Alatta, Tiszapalkonya és Tiszakeszi térségében a II. fokú készültségi szint alatti tetőzésekre lehet számítani, míg a Tisza középső szakaszán az I. fokú készültségi szint környékén, illetve azt kevéssel meghaladó tetőzések várhatók a jövő hét első felében.

A lehullott csapadék hatására a Körösök vízrendszerén is árhullámok indultak meg.
Jelentősebb vízszint-emelkedés a Fekete-Körösön jelentkezett, tetőzése Antnál 18-án este következett be az I. fokú készültségi szintet (500 cm) meghaladó 556 cm-es vízállással. A Hármas-Körös alsó szakaszán szintén az I. fokú készültségi szintek meghaladására kell számítani a Tiszán levonuló árhullám visszaduzzasztó hatása miatt.

 

 

 

 

BELVÍZVÉDELEM

 

Jelenleg 8 Vízügyi Igazgatóság területén 42 szakaszon van belvízvédelmi készültség elrendelve. Ebből 26 szakaszon I. fok, 16 szakaszon pedig II. fok van érvényben.

191 db szivattyútelep van készültségben.

A tegnapi napon a belvízzel elöntött területek nagysága 14 930 ha volt, ebből 6940 ha vetés/szántó. Az igazgatóságok 6,4 millió m3 belvizet emeltek át. A védekezésben 348 fő vett részt.

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2017. december 19.

 

Fel Fel