Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(09:00):195cm   Komárom(09:00):203cm   Esztergom(09:00):192cm   Budapest(09:00):258cm   Paks(10:00):191cm   Baja(09:00):334cm   Duna Mohács(10:00):366cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Tájékoztató árhullámról 2019.06.06    2019.06.06. 12:48

                                                                         TÁJÉKOZTATÓ                                  

                                                            ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG

 

Az országban jelenleg 523 km-en van árvízvédelmi készültség elrendelve.

A Duna fontosabb vízgyűjtő területein a következő hat napban számottevő csapadékra nem számítunk. A folyó felső szakaszain a magasban elkezdődött hóolvadás miatt pár centiméteres vízszintemelkedés várható. A következő időszakban a Tisza vízgyűjtőjén számottevőbb csapadékmennyiség csak a Körösök részvízgyűjtőin várható. A Körösökön kialakuló vízállásokra a Tiszán levonuló árhullám továbbra is kihat.
 

 DUNA:
A Duna 3000 m feletti vízgyűjtőin a szokatlanul meleg időjárás következtében az elmúlt napokban hóolvadás indult meg, így bár számottevő csapadék nem volt és a legfrissebb meteorológiai előrejelzés szerint továbbra sem várható, az összegyűlt olvadékvíz hatására a Duna felső szakaszain kisebb vízszintemelkedés kezdődött. Az elkövetkező két napban Paks felett kis mértékű vízszintemelkedés, alatta stagnálás és nagyon lassú apadás várható.  A Duna korábbi árhullámának tetőzése elhagyta az országot. Budapestnél az apadás az előrejelzések szerinti ütemben történik, 11 órakor a vízállás 459 cm volt, ami 129 cm-rel alacsonyabb, mint a szombat déli tetőző szint (588 cm). Budapesten holnap délutánig a vízszint egy decimétert nem meghaladó emelkedése, majd újbóli lassú apadása valószínű. A 400 cm-es szint alulmúlása így jövő hét kedden a reggeli órákra tolódik. A Duna vízgyűjtő lefolyásképződés szempontjából fontos területein a következő hat napban számottevő csapadékra nem számítunk.

 

TISZA:
A Tisza árhullámának hosszan elnyúló tetőzése Szolnok térségében jár az I. fokú árvízvédelmi szintet meghaladóan, alatta nem várható fokozat elérése. Az árhullám lassú levonulását a mellékfolyókon kialakult kisebb vízszintemelkedések tovább lassítják. A tiszai mellékfolyók közül a Krasznán, és a Körösök vízrendszerén vannak, illetve várhatóak az I. fokú szintek feletti vízállások. A következő időszakban a Tisza vízgyűjtőjén számottevőbb csapadékmennyiség csak a Körösök részvízgyűjtőin várható. Ennek hatására a Körösök vízrendszerén újabb árhullám levonulására van kilátás, az I. árvízvédelmi fokozat hoz tartozó szinteket megközelítő, illetve azt meghaladó vízállásokkal.

 

A vízügyi szakemberek a kialakult helyzetnek megfelelően az érintett szakaszokon fokozott figyelőszolgálatot végeznek, II.fokú készültségi szintnél éjjel-nappal megemelt létszámú őrszolgálattal. Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a végbemenő folyamatokat és naponta elemzi a kialakult helyzetet.

 

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2019. június 6.

 

 

 

Fel Fel