Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(04:00):198cm   Komárom(04:00):199cm   Esztergom(04:00):179cm   Budapest(04:00):243cm   Paks(04:00):149cm   Baja(03:00):304cm   Duna Mohács(04:00):327cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
TÁJÉKOZTATÓ OVF - 2020. október 19.     2020.10.19. 11:44

TÁJÉKOZTATÓ OVF

2020. október 19.

A Sajó-Bódva-Hernád vízrendszeren a felső és a középső szakaszokon már mindenhol lassú apadás kezdődött, a két árhullám (Sajó és Hernád) összeért a kesznyéteni nyílt ártéren. Az ott kiterülő víz elején ezekben az órákban folyik be a Tiszába, Tiszapalkonya alatt okoz csak készültségi szinttől elmaradó vízszintemelkedést. 

A vízgyüjtő területeken ezen a héten nem kell újabb csapadékra számítani. A vízügyes szakemberek még mindig folyamatos figyelőszolgálatot látnak el az érintett területeken, kisebb töltés szivárgások előfordulnak, de ezek beavatkozást nem igényelnek.

A Sajó szinte a teljes hazai szakaszon apad, a Hernádon érkező árhullám hatására elhúzódó tetőzés jelenleg HernKesztyéten térségében jár. Sajópüspökinél, Sajószentpéternél és Felsőzsolcánál ütemes apadás mellett jelenleg a II. fokú készültség szintje feletti vízállásokat mérnek. Sajópéternél és Felsőzsolcánál várhatóan október 21-én, Sajószentpéternél pedig várhatóan október 23-án csökkennek a vízszintek az I. fok szintje alá.

A Bódva szintén a teljes hazai szakaszon apad, az apadás már Szendrőnél is felgyorsult.

A Hernádon levonuló árhullám után folytatódik a lassú apadás, melynek ütemét a szlovákai Ruzsini tározó vízeresztése is befolyásolja. Hidasnémetinél ma reggelre az I. fok szinte alá csökkent a vízszint, Gesztelynél várhatóan vasárnapra csökken a vízszint az I. fok szintje alá.

Mivel a Tisza felső szakaszáról jelenleg viszonylag kevés víz érkezik, ezért a Sajó-Hernád vízrendszer alsó szakaszán nem kell visszaduzzasztásra számítani, így az apadás várhatóan az alsó szakaszon is ütemesen megy végbe.

Az Ipoly a hazai szakaszán Ipolytölgyes kivételével mindenhol apad.

A Bodrog hazai szakaszán az I. fok szintje alatti elnyúló tetőzések mellett vonul le az árhullám.

További információkat, így előrejelzési grafikonokat a www.hydroinfo.hu oldalon találhatnak.

 

Fel Fel