Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(02:00):194cm   Komárom(02:00):198cm   Esztergom(02:00):178cm   Budapest(02:00):255cm   Paks(02:00):166cm   Baja(02:00):317cm   Duna Mohács(02:00):334cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Sajtóközlemény - 2020.12.17    2020.12.17. 14:45

Eddig több mint 10 000 liter olajszármazékot és olajos vizet szivattyúztak le a vízügyi szakemberek a szigetszentmiklósi szennyezés helyszínén

Budapest, 2020.12.17. - A vízminőségi mintavétel eredménye szerint főként motorolajat, illetve kisebb mennyiségben gázolajat tartalmaz a szigetszentmiklósi csatornába került szennyező anyag. Ez idáig több mint 10 000 liter olajat és olajos vizet szivattyúztak le a vízügy szakemberei az érintett területről. A munkák elősegítéséhez a KDVVIZIG vízrajzi csoportja vízmércéket helyezett ki a lokális vízszintváltozás nyomon követésére.

December 16-án, szerdán folytatták a küzdelmet a szigetszentmiklósi olajszennyezés felszámolásért a Közép-Duna-völgyi (KDVVIZIG, Budapest), az Észak-dunántúli (ÉDUVIZIG, Győr) és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG, Szolnok) munkatársai. AZ OVF által koordinált kármentesítés a korábbi napokban is alkalmazott technológiával és az előírások betartásával történik.

Az olajszennyezés a lehatárolt területről nem jutott ki!

Az időközben megérkezett vízminőségi mintavétel eredménye azt mutatja, hogy a szennyező anyag nem homogén: a levett minták nagyobb mértékben motorolajat, kisebb mennyiségben gázolajat tartalmaznak.

A szakemberek csütörtök reggelig több mint 10 000 liter olajat és olajos vizet szívtak le a víz felszínéről, amit a helyszínen 1000 literes tartályokban és 220 literes hordókban tárolnak az elszállításig. Az olajjal szennyezett egyéb - például az olajfelitatásra szolgáló - anyagokat pedig konténerben helyezték el.

A KDVVIZIG vízrajzi csoportja szerdán két vízmércét is kihelyezett el a védekezési munkákhoz: az egyik a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág közvetlen medrébe került, míg a másik az úszóláp területére, ahonnan a szennyezett iszapot, illetve növényzetet folyamatosan termelik ki a védekezésben résztvevő munkatársak. A vízmércék a lokális vízszintváltozás nyomon követését szolgálják.

A KDVVIZIG helyi védelemvezetőjének kérésére a szigetszentmiklósi önkormányzat a Szigeti Vízművek Nonprofit Kft. bevonásával a zárt csapadékvíz elvezető csatorna kimosását térítésmentesen elvégezte.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség munkatársaival továbbra is folyamatos az együttműködés.

Fel Fel