Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(08:00):189cm   Komárom(09:00):203cm   Esztergom(09:00):191cm   Budapest(09:00):256cm   Paks(09:00):169cm   Baja(09:00):319cm   Duna Mohács(09:00):336cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Sajtóközlemény - 2021.02.22.    2021.02.22. 12:47

A Tiszalök utáni vízrendszeren a nehézfémtartalom érdemben már nem tér el a szennyezést megelőző állapottól

 

Budapest, 2021. 02. 22. – A folyók bő vízhozama miatt az előrejelzéseknek megfelelően hígult fel a román bányameddőből érkező terhelés: a Bodrog vízmennyiségének hatására a Tiszán Tokaj alatt már csak réz és a cink mérhető, az értékek pedig folyamatos csökkennek. Mivel a Sajó, a Hernád és a Zagyva vízhozamának köszönhetően a Tokaj alatti szakaszon folytatódik a hígulás, a vízminőségi jellemzőket a továbbiakban elegendő már az éves vízminőségi mintavételi menetrend alapján mérni.

A román fél által jelzett nehézfémszennyezés 2021. február 18-án hajnalban ért magyar területre a Szamoson. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a védekezés irányítására elrendelte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) működését. A gyors hazai intézkedéseknek köszönhetően sikerült elérni, hogy a nehézfémszennyezés mindvégig a mederben maradjon, ne jusson a hullámtéri területekre, és ne fordulhasson elő a szennyezett víz felhasználása.

A csóva levonulásának folyamatos nyomon követése és a szükséges intézkedések meghatározása érdekében a Szamos és a Tisza kijelölt helyszínein rendszeres időközönként vízmintát vettek a szakemberek. Azt már az első laborvizsgálatok megállapították, hogy cianidszennyezés nem történt, ugyanakkor több nehézfém is emelkedett koncentrációban jelent meg a vízben. A bő vízhozamok miatt azonban már akkor számítani lehetett arra, hogy a szennyezéscsóva haladásával a terhelő anyag fokozatosan felhígul.

A Bodrog vízmennyiségének köszönhetően a Tiszán Tokaj alatt a nehézfémterhelés már csak egyes komponensek (réz, cink) esetében mérhető, és az értékek folyamatos csökkennek. A Tokaj alatti szakaszon - a Sajó, a Hernád és a Zagyva vízhozamának hatására - további hígulással számolunk, a Tiszalök utáni vízrendszeren pedig a terhelés mértéke érdemben már nem tér el a szennyezést megelőző állapottól. Azonban fontos megjegyezni, hogy a jó ökológiai állapot elérése, amit Magyarország és az EU 2027-re tűzött ki célul, csak ezen komponensek arányának csökkenésével valósítható meg.

A csökkenő értékek és a lassú változás miatt a vízminőségi jellemzőket a továbbiakban az éves mintavételi menetrend alapján mérjük. Ez a méréssorozat adatokat biztosít azon intézkedésekhez is, amelyek a jó ökológiai állapot eléréséhez szükségesek hazánkban és az érintett tagállamokban.

Mivel rendkívüli és összehangolt mérésekre az elkövetkező időszakban nincs szükség, az Országos Vízügyi Főigazgatóság az OMIT tevékenységét a haváriahelyzetre vonatkozóan lezárta.

 

 

Fel Fel