Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(11:00):189cm   Komárom(13:00):198cm   Esztergom(13:00):189cm   Budapest(12:00):257cm   Paks(13:00):168cm   Baja(13:00):318cm   Duna Mohács(13:00):337cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Sajtóközlemény - 2021.03.04.    2021.03.04. 11:13

Kezdődhet a szigetszentmiklósi olajszennyezés felszámolásának következő üteme

 

Budapest, 2021. 03. 04. – Elkezdődik az olajszennyezés felszámolásának következő üteme Szigetszentmiklóson. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vizsgálatának lezárultával a vízügy elkészítette a helyreállítási tervet, amelyet a legmagasabb (III.) fokú vízminőségvédelmi készültség mellett, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal egyeztetve valósítanak meg. A kárelhárítás ezen szakasza várhatóan március végéig tart, ezután indulhat meg a természeti környezet regenerálódása.

 

Miután a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság mint vízvédelmi hatóság lezárta a 2020 decemberében Szigetszentmiklóson, a Tebe sornál történt olajszennyezés kivizsgálását, felkérte a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságot (KDVVIZIG) a helyreállítási terv elkészítésére, és – szükség esetén a Duna-Ipoly Nemzeti Park bevonásával – a környezetkárosodás elhárítására.

A kárelhárítással megbízott szakcég felvonult az érintett területre, a munka napokon belül elindul. Az elsődleges feladat a szennyezett iszapréteg eltávolítása a mederből. Miután ez megtörtént, a szakemberek elbontják a decemberben kiépített ideiglenes utat, ami a következő lépés a környezet eredeti állapotának visszaállításához.

A vízügy munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a szennyezés ne juthasson ki a Ráckevei (Soroksári)-Duna nyílt vízébe, ezért a már decemberben bevált merülőfalakat kiegészítve, egy második lokalizációs vonalat is kiépítenek. A munkaterületről, illetve csónakokból pedig továbbra is állandó figyelőszolgálat ellenőrzi a vizet.

A munkafolyamatok - a vízvédelmi hatóság mellett - a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal és a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetséggel egyeztetve zajlanak.

A szennyezés maradéktalan eltávolítása és elszállítása után kezdődhet meg a sérült terület rehabilitációja. A szennyezett iszap helyére az eredeti környezetre jellemző anyag kerül, amelyre a térségben élő vízparti növényeket telepítenek a szakemberek, elősegítve ezzel olyan fajok spontán visszatelepedését is, melyek védettségük miatt nem ültethetők át (pl. tőzegpáfrány, lápi csalán, kálmos).

A gyors helyreállításra azért is szükség van, hogy még mielőtt invazív növények elfoglalják a területet, ki tudjanak alakulni a korábban jellemző értékes életközösségek.

A munkálatok ebben a fázisban várhatóan március végéig tartanak.

Bár a szakemberek igyekeznek a zajjal járó tevékenységeket napközben elvégezni, előfordulhat, hogy a legsürgősebb feladatok ellátásához átmenetileg kénytelenek az esti órákban, illetve hétvégén is dolgozni a területen, ami megnövekedett tehergépjármű-forgalommal és zajterheléssel jár. Tisztelettel kérjük a környéken lakók szíves türelmét és megértését!

Fel Fel