Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(04:00):198cm   Komárom(04:00):199cm   Esztergom(04:00):179cm   Budapest(04:00):243cm   Paks(04:00):149cm   Baja(03:00):304cm   Duna Mohács(04:00):327cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Sajtóközlemény - 2021.08.26.    2021.08.26. 10:45

Az Európai Unió legösszetettebb, a vizek védelmére és fenntartható vízhasználatára vonatkozó irányelvek ernyőjogszabályának, a 2000-ben hatályba lépett Víz Keretirányelvnek (VKI) kezdetek óta az egyik fontos alappillére volt a társadalom bevonása. Mivel a víz közös kincsünk, minden ember számára elengedhetetlen létfeltétel, így egész társadalmunk közvetlenül, vagy közvetetten érintett fél a vízgazdálkodást érintő kérdésekben.

A hazai jogrendbe átültetett VKI azt tűzte ki célul, hogy felszíni és felszín alatti vizeinket jó állapotba hozzuk 2015-ig és a jó állapotot megőrizzük. Mivel bőven maradt még tennivaló ezen céldátum után is az érintett tagországokban, a munka folyik tovább. A kitűzött célok nem változtak; a vizek jó állapotát a lehetséges eszközökkel 2027-ig kell elérni. A VKI alapján a célok elérése érdekében vízgyűjtő-gazdálkodási tervet (VGT) kell készíteni, amelyet hat évente felül kell vizsgálni. Hazánk jelenleg a harmadik vízgyűjtő-gazdálkodási tervének (VGT3) véglegesítésén dolgozik. Ebben a munkafázisban is nagy szükség van arra, hogy a tervben leírt, vizeinkkel kapcsolatos tényeket, mérési-számítási eredményeket a társadalom érdekelt tagjai, gazdálkodók, vízhasználók, kutatóintézetek, környezetvédelmi szervezetek megismerhessék és megfogalmazhassák kérdéseiket, javaslataikat. De hol, mikor és hogyan ismerheti meg az érdeklődő a felszíni és felszín alatti vizeink állapotát, teheti fel a célok elérése érdekében tervezett intézkedésekkel kapcsolatos kérdéseit, vagy épp fogalmazhat meg javaslatokat szakértőként és laikusként egyaránt? A https://vizeink.hu/ honlapon 2021. szeptember 15-éig van lehetőség a VGT3 vitaanyagának véleményezésére, ezzel egy időben az Országos Vízügyi Főigazgatóság szervezésében hamarosan induló online fórumsorozat keretében kívánunk még nagyobb teret biztosítani a társadalmi egyeztetésre. 2021. augusztus 30. és szeptember 9. között 13 fórumot kísérhetnek figyelemmel az érdeklődök a VGT3-hoz szorosan kötődő témákakkal kapcsolatban, amelyek között szerepel a klímaváltozás, a mezőgazdaság, települési vízgazdálkodás, felszíni és felszín alatti vizeink mennyiségi, minőségi problémái vagy a felszíni vizek hidromorfológia állapota, a tervezett intézkedések. Magyarország négy részvízgyűjtőjének (Duna, Tisza, Dráva, Balaton) eredményeinek bemutatására is külön eseményeket tervezünk, lehetővé téve a szakértők és a vizek sorsát szívükön viselő érdeklődők közti párbeszédet. A vízgyűjtő-gazdálkodási tervekkel összhangban készülő árvízkockázat-kezelési (ÁKK) tervek 4 részvízgyűjtő fórumán az ottani tervek eredményeit megismerni szándékozókat várjuk tartalmas párbeszédre. A rendezvénysorozattal kapcsolatos további szakmai, technikai információk a https://vizeink.hu/online-tarsadalmasitas/ érhetők el. A fórumokon minden érdekelt részvételére számítunk!

További információ sajtómegkeresés esetén: Siklós Gabriella szóvívő, siklos.gabriella@ovf.hu

Fel Fel