Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(08:00):216cm   Komárom(09:00):204cm   Esztergom(09:00):181cm   Budapest(09:00):244cm   Paks(09:00):149cm   Baja(08:00):304cm   Duna Mohács(09:00):325cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Sajtóközlemény - 2021.10.05    2021.10.05. 11:35

250 fős országos védelmi gyakorlatot tart a vízügy, amire 40 éve nem volt példa

 

Budapest, 2021.10.05. – Több mint 250 fő részvételével, kétnapos védelmi gyakorlatot tart a vízügy a Szolnok-Milléri Szivattyútelepen és környezetében. A klímaváltozás következtében ugyanis egyre gyakrabban tapasztalhatók szélsőséges időjárási jelenségek, villámárvizek, amikkel a vízügyes szakemberek tudatosan és tökéletes szakmai felkészültséggel kívánnak szembenézni. Az alkalom jelentőségét mutatja, hogy csaknem 40 éve nem volt példa hasonló horderejű szakmai eseményre a vízügyi szolgálatban.

 

A vízügyi ágazatnak hosszú évtizedek után nyílt ismét lehetősége egy komplex, az árvízi védekezés és a vízkárelhárítás minden fontos szegmensére kiterjedő országos gyakorlat megvalósítására. Az eseménynek otthont adó milléri műemlék szivattyútelep és a nemrégiben felépült új létesítmények – melyek az "Árvízvédelmi védvonalak mértékadó árvízszintre történő kiépítése, védvonalak terhelésének csökkentése a Közép-Tiszán" elnevezésű, uniós társfinanszírozású projekt keretében valósultak meg - módot kínálnak arra, hogy a vízügyes szakemberek valósághű körülmények között ismételjék át, fejlesszék és gyakorolják az árvízi védekezés feladatait. Ez azért is kulcsfontosságú, mert az elmúlt mintegy 7-8 évben rendkívüli árvízi helyzet nem tette próbára az vízügy munkatársait és eszközeit, így a fiatal generáció nem élhetett még át komolyabb védekezési időszakot.

 

A több mint 250 szakember részvételével zajló gyakorlaton Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője elmondta, hogy a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási jelenségek egyre gyakoribbá válnak, így nem csak hirtelen lehulló, nagy mennyiségű csapadékra, de villámárvizekre és a korábbiaknál erőteljesebb árhullámokra is bármikor számítani kell. Emellett az utóbbi években a különböző szennyezésekből, vagy a sekély vizű tavak algásodásából eredő vízminőség-védelmi haváriahelyzetekkel is szembe kellett néznie a vízügynek. „Ezért a szolgálat valamennyi tagjának teljes felkészültséggel, tudása maximális birtokában kell ’ugrásra készen’ állnia. Ez az alkalom arra is lehetőséget ad, hogy a vízügyi igazgatóságok megismertethessék egymással az utóbbi években (EU-s és kormányzati támogatásokkal) megvalósult eszköz- és gépparkfejlesztéseik eredményét, amik nagymértékben növelik a védekezés hatékonyságát.” – tette hozzá a főigazgató.

 

Az esemény helyszínén, az egykori vízügyi főmérnökről, Karcagi Gáborról elnevezett, európai viszonylatban is egyedülálló, új Árvízvédelmi Gyakorlóközpontban valamennyi általános védekezési feladat szimulálható és gyakorolható, így például nyúlgát építésre, szivattyúzásra, mobil árvízvédelmi fal összeszerelésére, valamint bordás megtámasztásra, buzgárelfogásra, az elhabolt töltésrézsű bevédésére, vagy épp az ideiglenes vízmérce állítására is alkalmuk nyílik a résztvevőknek. Az alapfeladatokon kívül a védekezést támogató további tevékenységek, mint például vízrajzi és geodéziai mérések is zajlanak a terepen.

 

Az új gyakorlópálya lehetőséget ad arra, hogy a vízügy ezentúl rendszeresen tartson majd hasonló eseményeket az árvízvédelmi felkészültségének tökéletesítése érdekében.

 

Fel Fel