Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(01:00):266cm   Komárom(02:00):250cm   Esztergom(02:00):231cm   Budapest(02:00):313cm   Paks(02:00):244cm   Baja(01:00):399cm   Duna Mohács(02:00):417cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Sajtóközlemény - 2022.08.17.    2022.08.17. 13:50

A következő napokra előrejelzett hazai időjárás következtében – a hétvégétől - az aszályhelyzet mérsékelt javulása valószínűsíthető

 

Budapest, 2022.08.17. - Az előttünk álló hétvégére előrejelzett csapadék stabilizálhatja a vízrendszereket. Nagy tavainknak továbbra is jó a vízminősége, de az előttünk álló három forró nap fokozott figyelmet igényel a vízügyes szakemberek részéről is.

Az előttünk álló hétvégén a Duna külföldi vízgyűjtőin jellemzően 10-63 mm közötti eső valószínű, a csapadék zöme péntektől vasárnapig hullik majd. A Tisza vízgyűjtő területén is csapadékot várnak a szakemberek, elsősorban a szlovák és a magyarországi részeken, ahol akár 50-74 mm is lehet ennek a mennyisége a szombat és kedd közötti időszakban. Szombattól hazánkban is változékonyabb időjárás várható, mérsékelt és rövid ideig tartó lehűléssel. A hidegfront átvonulásával egyidejűleg a csapadékhajlam átmenetileg megnő, többfelé fordulhat elő záporeső, zivatar. A rendelkezésre álló legfrissebb előrejelzés szerint - az átlagosnál nagyobb bizonytalansággal -  a következő 6 napban hazánkban, főleg a középső és keleti országrészben, területi átlagban jelentős (10mm/24óra) mennyiségű csapadék érkezése valószínű.

Megállapítható, hogy a nyár végéhez közeledve, a korábbi évekhez hasonlóan augusztus hónapban a kiszolgáltatott vízmennyiségek az előző hónapokhoz képest már csökkenő tendenciát mutatnak. A szántóföldi öntözés esetében augusztus közepétől a hazánkban legnagyobb területen termesztett növények már egyre kisebb vízigényűek. A rendkívüli szárazság miatt azonban a Tisza-Körös völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszeren továbbra is jelentkeznek még vízigények: az idény végéig közel 20 millió m3 víz öntözésre, 17 millió m3 vízigény pedig halastavakra várható. A rizstermesztés szempontjából a vízigényeket gyakorlatilag 100%-ban kiszolgáltattuk, itt további öntözési igény már nem várható.

A gazdák továbbra is élnek a rendkívüli vízhasználat igénylésének lehetőségével, melyekhez a vízügyi igazgatóságok a rendelkezésre álló vízkészletek figyelembevételével adják ki a vagyonkezelői hozzájárulásokat és hagyják jóvá a vízigényeket, annak szem előtt tartásával, hogy a szerződéses vízhasználók érdekei ne sérüljenek.

A legfrissebb vízállás-előrejelzések szerint a Dunán Budapestnél az alig változó vízjárást követően, szombattól határozott vízállás-emelkedés valószínűsíthető. A Ráckevei-Soroksári-Duna-ágon a folyamatos szivattyús vízpótlás még mindig szükséges. Az elmúlt időszak egyik legnagyobb vízügyes eredménye a nemrégiben Tasson elkészült Sajó Elemér többfunkciójú vízleeresztő műtárgy átadása volt, hiszen ebben a hidrológiai helyzetben ez nem csak a Duna-ágból történő vízleeresztésre, hanem annak vízpótlására is alkalmas.  A folyó jelenlegi alacsony vízállása miatt a Duna-ág vízpótlását tehát már nem csak a Kvassay-zsilipen történő szivattyúzással, hanem a tassi műtárggyal is tudjuk támogatni, ez pedig az öntözési vizek kiadásának szempontjából is kiemelten fontos.

 

A Balatonon ma reggel 74 cm az átlagvízállás, a jelenlegi alacsonyabb vízszint a vízminőséget nem érinti negatívan. A tó vízminősége szempontjából a kritikus paraméter a vízben levő algák mennyisége és azok típusa. Ezen algák túlszaporodása az éjszakai és hajnali órákban oxigénhiányos állapotot tud előidézni a vízben. A legfrissebb mérések, a rendszeresen végzett megfigyelések és a folyamatos működési módú mérőállomások adatai szerint azonban az algák mennyiségét jellemző klorofill-értékek jelenleg jók, de az előttünk álló forró napokon a vízügyes szakemberek fokozottan figyelik a víz állapotát.

A Velencei-tó ma reggel 56 cm volt, alacsony vízszintje mellett az oxigénellátás kritikus fontosságú. Ezt jelen pillanatban sem külső szervesanyag-terhelés, sem a túlszaporodó algák mennyisége nem veszélyezteti. Ugyanakkor az emelkedő vízhőmérséklet csökkenti a víz oxigénmegtartó képességét, ezért elővigyázatosságból a tó több pontján levegőztető, vízforgató berendezéseket telepítettek a vízügyi szakemberek és azokat a kritikus hajnal 4-5 órától délelőtt 10 óráig terjedő időszakban minden nap üzemeltetik. A friss mérések szerint az oxigéntelítettség a tavon 86% és 100% között van, ami a halak életfeltételeit tökéletesen kielégíti.

Fel Fel