Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(02:00):248cm   Komárom(02:00):255cm   Esztergom(02:00):236cm   Budapest(02:00):309cm   Paks(02:00):207cm   Baja(02:00):337cm   Duna Mohács(02:00):345cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
2011.01.13. Vízkárelhárítási tájékoztató    2011.01.13. 11:35

Időjárás

Ma többfelé várható eső, az északkeleti tájakon néhol hó, havas eső sem kizárt. Jelentős csapadékra ? 1000 m alatt esőre, feljebb havasesőre-hóra ? az osztrák Alpokban, illetve az Inn vízgyűjtőjén számíthatunk. Eső várható a Felső-tiszai és szomszédos vízgyűjtőjkön is, de a magasabb területeken itt is lehet havazás.
 
A hét további részében változékony, gyakran felhős, ködös időre van kilátás, számottevő csapadék azonban nem valószínű. Egyelőre maradnak az átlagosnál magasabb hőmérsékletek, a tél a jövő hét közepén térhet vissza. Addig a levegő +2, +8 fokig melegszik. Északkeleten várhatók az alacsonyabb, délnyugaton a magasabb értékek.
 
Csapadék
 
Az elmúlt nap az ország nagyobb részén volt szórványos eső, de mennyisége elenyésző volt (0,1-4,3 mm).
 
Az olvadás tovább fokozódott, hazánkban az Északi Középhegységen kívül már alig van hó.
A rész-vízgyűjtőkön az olvadás következtében a felhalmozódott hókészletek kismértékben tovább csökkentek. A Sajó-Hernád területén kívül mindenhol a sokévi átlag vagy az alatti mennyiség található.
 
 
Vízjárási helyzet
 
A Felső-Duna északi részén levonuló áradások még nem érték el Passaut, de itt holnapra várható az I. fok meghaladása, vagy a II. fok elérése. A mára előrejelzett csapadék mennyiségének és halmazállapotának függvényében komolyabb helyzet is kialakulhat (amennyiben az Inn felső vízgyűjtőjén hóolvasztó esők lesznek). Az osztrák szakaszon a Traun és Enns várható ?megázása? már a magyar szakaszra kiható, fokozati szinte(ke)t meghaladó áradást okozhat.
A Közép és Alsó-Tiszán folyamatos az apadás, a Felső-Tiszáról levonult kisebb árhullám csak apadás-lassulást jelentett a Tisza-tó vízállásaiban.
Árhullám vonul le a Zagyván is, I. fok szintjén.
 
Árvízvédelmi helyzet
 
Jelenleg folyóink fővédvonalain 1293 km hosszon van árvízvédelmi készültség, ebből:
 
- III. fokú árvízvédelmi készültség van 86 km hosszon, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán.
- I. fokú árvízvédelmi készültség van 1207 km hosszon, a Tiszán Kisköre - Algyő között, valamintAlgyő és a déli országhatár között, a Lónyay-főcsatornán, a Krasznán, a Zagyván, a Berettyó és a Sebes-Körös alsó szakaszán, valamint a Hármas-Körösön.
 
Belvízi helyzet
 
Jelenleg 378 ezer ha a belvízzel elöntött terület (ebből 205 ezer ha a vetés szántó). A hirtelen felmelegedés hatására megemelkedett a belvízzel elöntött területek nagysága. További csapadék esetén számítani kell a belvízzel borított területek gyarapodására.
 
10 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén az ország 90 belvízvédelmi szakaszából 69 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 11 szakaszon, I. fokon, 44 szakaszon II. fokon és 14 szakaszon (Közép- és Dél-Alföldön) III. fokon védekeznek. Tegnap 162 db szivattyútelep és 42 db szállítható szivattyú 25,4 millió m3 belvizet emelt át a befogadókba, 1125 fő vett részt a védekezési munkálatokban. 91 db belvíztározóban 137 millió m3 belvizet tárolnak.
 
8 megye területén 26 vízgazdálkodási társulat folytat belvízvédelmi tevékenységet, 182 db szivattyútelepen és 79 db szivattyúálláson az elmúlt napon összesen 5,9 millió m3 vizet emeltek át a befogadókba. A vízitársulatok részéről összesen 454 fő vett részt a belvízvédekezésben.
 
204 település rendelt belvízvédelmi készültséget, ebből 20 település III. fokút.
 
A vörösiszap szennyezés helyzete
 
Valamennyi vizsgált ponton, minden paraméter szempontjából megfelelő és stabil volt a vörösiszap-szennyezés által érintett vizek minősége.
A Torna patak devecseri mérőpontján a KDT KTVF 24:00 órás mérése szerint a víz maximális pH értéke 8,65 volt.
Az emelkedő hőmérséklet következtében történő olvadásnak eddig nem volt hígító vagy mobilizáló hatása, de a jelentősebb csapadéktevékenység miatt a területen fokozott figyelésre van szükség.
 
A Marcal jobb partján a NYUDU-KÖVIZIG mint a vízfolyás kezelője vörösiszap kotrást végez a padkán és a vízzel nem borított rézsűkön III. fokú vízminőségi kárelhárítás keretében.
A vízfolyás mentén és a mellék-vízfolyásokon járőrszolgálatot tartanak az esetleges káros jelenségek feltárása és megelőzése céljából, a munkaterületeken pedig naponta műszaki ellenőrzést végeznek.
A VM irányítása mellett a külterületek kárenyhítése is folyamatos.
 
 
Budapest, 2011. január 13.
Fel Fel