Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(11:00):189cm   Komárom(13:00):198cm   Esztergom(13:00):189cm   Budapest(12:00):257cm   Paks(13:00):168cm   Baja(13:00):318cm   Duna Mohács(13:00):337cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
2011.01.21 Vízkárelhárítási tájékoztató    2011.01.21. 11:53
2011.01.21 Vízkárelhárítási tájékoztató

 

Hidrometeorológiai helyzet
 
Az elmúlt napon a keleti országrészben volt kis mennyiségű (0,1-5 mm) csapadék, nagyrészt havazás, havaseső. A hétvége száraz, szeles és hideg lesz, naposabb idő vasárnap várható.
Az ország nagy részén száraz idő lesz, a déli, délkeleti határvidéken azonban hószállingózás, kisebb havazás előfordulhat. A Dunántúlon és az Alföldön gyakran megerősödik, időnként viharossá fokozódik az északi, északkeleti szél. A legmagasabb hőmérséklet 0, +3 fok között alakul.
Újabb csapadékzóna előre láthatólag vasárnap éjjel érkezik, a hét elején ebből többfelé havazhat. A csúcsértékek fagypont körül alakulnak, a jövő héten pedig -10 fok közeli reggeli fagyok is lehetnek.
 
Vízjárás:
 
A Duna Bajánál az elmúlt éjjel 679 cm-rel tetőzött, Mohácsnál ma várható a tetőzés kialakulása.
A Tisza Tiszadorogmáig tetőzött, Kiskörénél lassan és tartósan árad. Szolnoknál harmadik napja stagnál 744 cm-en, ez alatt ütemesen apad a folyó.
A Tisza mellékfolyói közül a Kraszna alsó szakaszán is apad, a Bodrog tetőzése is bekövetkezett Sárospataknál. A Hortobágy-Berettyón Borznál még mindig a III. fokú szint fölött van, de lassan apad.
 
A vízgyűjtőkön ismét megkezdődött a hómennyiség gyarapaodása, a Dunán 4,856 km3, a Tiszán 1,556 km3 a hóban tárolt vízmennyiség, mindkettő a sokévi átlag alatti, míg a Dráván az (1,85 km3) átlag körüli. A várható hidegebb időjárás és csapadék hatására újabb hófelhalmozódás várható.
 
Árvízvédelmi helyzet
 
Jelenleg folyóink fővédvonalain 1366 km hosszon van árvízvédelmi készültség, ebből:
 
?         III. fokú árvízvédelmi készültség van 86 km hosszon, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán.
?         I. fokú árvízvédelmi készültség van 1280 km hosszon, a Dunán (Baja és a déli országhatár között),a Tiszán (Kisköre és Szeged között), a Krasznán, a Lónyay-főcsatorna középső szakaszán, a Bodrogon, a Taktán, a Zagyva alsó szakaszán,a Berettyó és a Sebes-Körös alsó szakaszán, valamint a Hármas-Körösön.
 
Belvízi helyzet
 
A belvízzel borított terület nagysága 356 ezer ha (ebből 195 ezer ha a vetés szántó).
 
12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén az ország 90 belvízvédelmi szakaszából 77 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 14 szakaszon I. fokon, 50 szakaszon II. fokon és 13 szakaszon (Közép- és Dél-Alföldön) III. fokon védekeznek. Tegnap 176 db szivattyútelep és 53 db szállítható szivattyú 25 millió m3 belvizet emelt át a befogadókba, 1249 fő vett részt a védekezési munkálatokban. 93 db belvíztározóban 140 millió m3 belvizet tárolnak.
 
10 megye területén 30 vízgazdálkodási társulat folytat belvízvédelmi tevékenységet, 179 db szivattyútelepen és 53 db szivattyúálláson naponta 5,2 millió m3 vizet emelnek át a befogadókba. A vízitársulatok részéről összesen 499 fő vett részt a belvízvédekezésben.
 
218 település rendelt belvízvédelmi készültséget, ebből 17 település III. fokút.
 
A vörösiszap szennyezés helyzete
 
Valamennyi vizsgált ponton, minden paraméter szempontjából, az elmúlt napokhoz hasonlóan megfelelő volt a vörösiszap-szennyezés által érintett vizek minősége.
 
A Torna patak, devecseri mérőpontján a KDT-KTVF 24 órás mérése szerint a víz pH értéke jellemzően a 8 alatti sávban mozgott, egyetlen kiugró, 8,6-os értéket mértek. Ez, figyelembe véve a vízfolyás pufferoló hatását és a rövid időtartamot, nem okoz problémát.
Az elektromos vezetőképesség értékek sem jeleztek semmiféle jelentős eseményt. A kármentesítési munkák miatt a területen továbbra is fokozott figyelésre van szükség.
 
A Marcal vizsgálati eredményei megfelelőek. A karakói, háttér jellegű mérőponton 8 - 8,1 között voltak a tegnapi és mai pH értékek. Ezt követően egy 0,1 - 0,15 pH emelkedés történt a bobai szakaszon és ehhez képest egy 0,1 pH egység körüli csökkenés a kemeneshőgyészi szakaszon. Ez a viselkedés megfelel az elmúlt 1-2 hónapban tapasztaltnak.
A heti fémvizsgálati eredmények szerint az EU-s normákat is teljesíti a Marcal vize az oldott fémek tekintetében. Megemlítendő, hogy a 18-a reggeli mintavételkor a Duna Gönyünél igen sok hordalékot szállított, a lebegőanyag-tartalom értéke 25-30-szorosa a Marcalénak.
A folyó jobb partján a NYUDU-KÖVIZIG, mint a vízfolyás kezelője, vörösiszap kotrást végez a padkán és a vízzel nem borított rézsűkön, III. fokú vízminőségi kárelhárítás keretében, és mindehhez felvonulási utakat alakít ki.
A Nyugati főcsatornán és térségében, január 18-án vett vízminták vizsgálati eredményei alapján, minden paraméter esetében a 12749 MSZ szerinti minősítés történt. Eszerint a pH vonatkozásában a főcsatorna vize kiváló, a fajlagos vezetőképesség alapján jó minőségű, míg a nitrit és nitrát paraméterek tekintetében tűrhető a vízminőség.
Mivel az ortofoszfát koncentrációja egyes belvíz beemelési szelvényekben nőtt, itt a halasvizes határértékek alapján is történt minősítés, hogy a halastavak vízfogyasztóinak vízminőségből adódó problémái ne legyenek, az ortofoszfát határérték alatt tartásának érdekében több tízszeres hígítási arányt próbálnak elérni a TI-KÖVIZIG szakemberei.
 
A vízkárelhárítási szempontból kedvező hidrometeorológiai helyzet és előrejelzés, az apadó vízállások, a lefagyás miatt várhatóan változatlan belvízi elöntések miatt vízkárelhárítási tájékoztató legközelebb január 24-én, hétfőn készül.
 
Budapest, 2011. január 21.

 

Fel Fel