Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(14:00):188cm   Komárom(16:00):195cm   Esztergom(15:00):187cm   Budapest(16:00):258cm   Paks(16:00):167cm   Baja(15:00):318cm   Duna Mohács(16:00):336cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Eredményes volt a tiszai jégrobbantás    2012.02.17. 12:00
Eredményes volt a tiszai jégrobbantás

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

További információ: Láng István főosztályvezető +36-30/866-2825
 
I. Folyók vízjárása, hidrometeorológiai helyzet:
 
Tegnap az átvonult hidegfrontot követően sokfelé volt hózápor, hózivatar az országban és a vízgyűjtőkön. A lehullott csapadék mennyisége általában néhány mm volt, de helyenként jelentőseb 5-10 cm-nyi friss hóréteg is kialakult. A nappali legmagasabb hőmérsékletek a Dunától nyugatra többnyire 0-5 C fok között alakultak, míg a Kárpát-medence keleti felén általában fagypont körüli, vagy az alatti maximumokat mértek.
 
Az enyhébb időjárás még alig éreztette hatását a vízjárásban. Ma reggel vízfolyásainkon többnyire gyengén változó vízmozgás mellett, nagyrészt igen alacsony mederteltség a jellemző.
 
II. A folyók jéghelyzete:
Duna:
A Duna magyarországi szakaszának felső része helyenként jégmentes, esetleg parti jég figyelhető meg, a többi részen jelentősen csökkent a jégzajlás, mely már csak 10-30%-os. A felszíni lefolyás hiányában a - magasabb hőmérsékletű - felszín alatti vízbetáplálás aránya megnőtt, a hőmennyiség elsősorban a jég olvadására fordítódott.
 
Tisza:
A folyón kialakult jéghelyzet az elmúlt napokban alig változott, továbbra is a teljes hazai folyószakaszon - kisebb megszakításokkal, helyenként torlódva - áll a jég, melynek vastagsága általában 10-25 cm között van. A torlódásokban a becsült jégvastagság 40-60 cm, de helyenként eléri a 1,5 m-t is.
 
III.  Jeges árvíz elleni készültség:
 
Készültségi fokozatok
 
I. fokú jeges árvíz elleni készültség:
A Tiszán január 31-től, míg a Dunán február 03-tól van érvényben
 
II. fokú jeges árvíz elleni készültség:
2012.február 13-án 16 órától A Séd-Sárvizi malomcsatorna leeresztő műtárgyánál
 
III. fokú jeges árvíz elleni készültség:
2012. február 03-án 12 órától Mosoni-Duna kiágazásánál
2012. február 07-én 06 órától Bajai Kamarás-Duna télikikötő
2012. február 10-én 12 órától a dunai Jégtörő XI. és Jégtörő VI. hajókra.
2012. február 12-én 07 órától a dunai Jégtörő VII. és Széchenyi jégtörő hajókra.
 
A szakemberek folyamatos jégfigyelő szolgálatot látnak el és gondoskodnak a jégtörőhajók, úszójárművek jégtelenítéséről. A motorok járatásával és a kormányművek átmozgatásával 24 órán keresztül melegen tartják a jégtörő hajókat és ellátják a jégkormányzási feladatokat a kikötők területén.

 
Eredményes volt a tiszai jégrobbantás.
 
A közelmúlt rendkívül hideg időjárásának következményeként a Tisza teljes hazai szakaszán kisebb megszakításokkal 10-25 centiméter vastagságú állójég alakult ki. A jégjelentő szolgálatok jelentései alapján a Közép-Tiszán Tiszaroff térségében a 377,8-379 fkm közötti szakaszon helyenként másfél-két méter vastagságban feltorlódott az álló jég. Az összetorlódott állójég azt a veszélyt rejti magában, hogy az olvadáskor meginduló másodlagos zajlás káros jégtorlasz kialakulásához vezethet, amely elzárhatja az érkező víz útját, visszaduzzasztó hatása veszélyeztetheti az árvízvédelmi töltéseket, a védett területeket.
 
A veszélyhelyzet csökkentése érdekében, megelőző intézkedésként az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) a pontszerű III. fokú jeges árvíz elleni készültség keretében elrendelte a jégtorlódás robbantással történő megbontását.
 
2012. február 16-án a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálata tűzszerészei - a helyi vízügyi szakemberekkel együttműködve - a tiszaroffi komp térségében a jégen megközelítették a feltorlódás helyszínét. A jégbe furatokat alakítottak ki, majd kisebb, vízálló burkolattal ellátott töltetekkel léket robbantottak a feltorlódott jégbe, végül nagyobb hatóerejű töltetek robbantásával megbontották a torlódást (a művelet során közel 150 kilogramm robbanóanyag került felhasználásra). A káros jégtorlaszok egy része a partról nem volt biztonságosan megközelíthető, ezért - eddig Magyarországon nem alkalmazott módszerrel - a robbantási szakemberek a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Parancsnokság MD 500 típusú helikopteréről is leereszkedtek a feltorlódások helyszíneire, ahol elhelyezték a tölteteket, amelyeket távozásukat követően távirányítással robbantottak fel.
 
A robbantásokat követően az összetorlódott jégtömeg azonnal megmozdult, és lassan leszakadt a torlódott jégmezőről. A művelet végrehajtása során több módszer került alkalmazásra - vizsgálva a jégre gyakorolt romboló hatást -, amelyek mindegyike azt mutatta, hogy a jégtorlódás robbantással való rombolása megfelelő hatékonyságú.
 
A jégrobbantásról készült fényképek letölthetők innen.
 
 
Budapest, 2012. február 17.
Molnár Béla
főigazgató

 

Fel Fel