Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(22:00):191cm   Komárom(22:00):194cm   Esztergom(22:00):180cm   Budapest(22:00):256cm   Paks(22:00):166cm   Baja(22:00):316cm   Duna Mohács(22:00):335cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Ár- és belvízvédelmi tájékoztató    2013.03.04. 12:54

A hidrometeorológiai helyzet és várható alakulása

Az elmúlt napon folytatódott a kora tavaszias, száraz időjárás.
A nappali pozitív hőmérsékletek a hegyvidéki területek középmagas területein is jellemzőek, melynek hatására a hóvízkészletek további lassú csökkenésére kell számítani. Ez az olvadás csak az 1500 méter alatti területeken lesz jellemző és alacsony intenzitása miatt nem okoz jelentős árhullámokat. A múlt héten kialakult árhullámok levonulóban vannak, a jelenlegi időjárás elősegíti a vízfolyások apadását.
 
Az éjszakai órákban a hazai és a külföldi vízgyűjtők nagy részén fagypont alá süllyedt a hőmérséklet. A vastagabb hóval borított hegyvidéki területeken továbbra is előfordultak -10 C fokhoz közeli minimumok. Keddtől felmelegedés kezdődik és csütörtöktől a csapadékhajlam erősödése is valószínű, de a várható eső mennyisége még eléggé bizonytalan.
 
A mai napon 10 órakor a magyarországi folyószakaszokon 360,3 km hosszon van I. fokú, valamint 21,5 km hosszon, a Rábán van II. fokú árvízvédelmi készültség elrendelve. Összesen 381,8 km-en van készültség az országban.
 

A hidrológiai helyzet és várható alakulása

 
A Rába felső szakaszán az apadás mindenhol folyamatos, a folyó felső szakaszán a Csörnöc-völgyből Körmend térségében levonult az árvíz. Lassan, elhúzódóan csökken a vízszint. A Rába vízgyűjtőjének ausztriai és nyugat-magyarországi területein még található hóban tárolt vízkészlet, amely a nappali órák olvadásos periódusaiban többlet felszíni lefolyást hoz létre a folyó felső szakaszán, jelentősen lassítva az apadást.
 
A rábai vízmércék mindegyikén apadó jellegű a vízjárás, de a felső szakasz lassuló apadásának hatása a mai nap folyamán már érzékelhető lesz Ragyogó és Vág, majd Árpás, Gyirmót és Győr térségében is.
 
Vágnál a folyó vízállása tegnap este csökkent a II. fokú készültség szintje (300 cm) alá. A délutáni órákban várható, hogy a vízállás az I. fokú készültség szint (250 cm) alá süllyed.
 
Árpásnál a lassuló apadás miatt az I. fokú készültségi szint elérése időben késni fog, legkorábban 03.06.-ától számítunk rá.
 
A Sajó csaknem teljes hazai szakaszán apad. A határszelvényben reggelre kialakult újabb néhány cm-es vízszintemelkedés ellenére, Sajópüspökinél már az I. fokú készültségi szint alatt maradt a vízállás. A folyó középső és alsó szakaszán tovább folytatódik a vízszintek lassú csökkenése. Sajószentpéternél holnapig, a Kesznyéteni árvízkapunál pedig ma délutánig valószínű kevéssel az I. fokú készültségi szint feletti vízállás.
 
Folytatódik a Takta apadása is, de Taktaföldvárnál szerdáig még kevéssel az I. fokú készültségi szint felett marad a vízállás. A Tarnán, a Hernádon kialakult árhullámok levonulóban vannak.
 
A következő napokban várható enyhülés hatására a magasabb hegyvidéki területeken is olvadás kezdődik. Ennek üteme nem ígérkezik gyorsnak, de a külföldről érkező vízfolyásokon továbbra is fenntarthatja a bővizű állapotot.
 
A hét második felében érkező csapadék mennyisége még bizonytalan, de egy számottevő (10-15 mm/nap) eső a Sajó a Hernád és a Takta esetében ismét készültségi szintet meghaladó vízállásokat eredményezhet.
 
A Duna vízgyűjtőjén a nappali olvadások hatására csökkent a hóvízkészlet, de még mindig átlag feletti.
 
A Mura és a Dráva vízgyűjtőjén az elmúlt hét olvadásait követően is még a sokéves maximum feletti hómennyiség van, a következő napokban a hómennyiség csökkenése várható.
 
A többi vízfolyás vízgyűjtőjén átlagos vagy annál kisebb hóvízkészlet a jellemző, a következő napokban a hó folyamatos és lassú olvadása ezeken a területeken is csökkenteni fogja a hóvízkészleteket.
 
Az Országos Vízjelző Szolgálat részéről folyamatos az előrejelzés.
 
 
 
 
Fel Fel