Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(21:00):249cm   Komárom(21:00):256cm   Esztergom(21:00):238cm   Budapest(21:00):308cm   Paks(21:00):200cm   Baja(21:00):330cm   Duna Mohács(21:00):338cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális árvízi helyzetértékelés    2013.03.13. 16:43

Hidrometeorológiai helyzet alakulása

Sokfelé túlnyomóan borult lesz az ég, és sokfelé várható eső, zápor, amely kezdetben a Dunántúlon, majd másutt is havazásba vált át. Többfelé viharossá fokozódik az északnyugati, északi szél, amely hófúvásokat is okoz. Hétvégén csökken a felhőzet, hosszabb időre kisüt a nap, számottevő csapadék már nem valószínű. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) országszerte várható.
 

 Árvízi helyzetértékelés

A Tisza vízrendszer folyóin levonuló árhullámok nyomán a felső szakaszokon megindult az apadás.
A Tiszán levonuló árhullám jelenleg Vásárosnaménynál I. fok feletti értékkel tetőzik, Záhonynál az I. fokot megközelítő, lejjebb Tiszabercelig és Szolnoknál az I. fokot meghaladó, Tokajtól Kisköre-alsóig a II. fokot megközelítő, Szolnok alatt pedig az I. fok alatti vízszintek várhatóak.
 
A mellékfolyók közül a Túron Garbolcnál a tegnap esti 442 cm-es tetőzést követően megindult az apadás, de a hétvégén egy újabb árhullám várható a II. fokot megközelítő tetőzéssel. A Szamoson I. fok alatti, a Krasznán a második árhullám miatt I. fok feletti vízállások valószínűsíthetőek. A Bodrogon I. fok feletti vízállások várhatóak.
 
A Sajón Sajópüspökinél tegnap este a III. fok alá csökkent a vízszint, a ma reggeli számítások alapján 1-2 napig még III. fok közelében marad, aztán az apadás gyorsulására lehet számítani; lejjebb nem várhatóak III. fok feletti vízállások. A Hernádon Hidasnémetinél I. fok alatti, Gesztelynél pedig afeletti vízszintek valószínűek.
 
A Körösök vízrendszerén Antnál a tegnap éjszakai II. fokú, 641 cm-es tetőzést (III. fok 700 cm) követően megindult az apadás, a hétvégén várható újabb árhullám valószínűsíthetően II. fok alatt fog tetőzni, lejjebb és a vízrendszer más részein I. fok alatti, illetve akörüli vízállások várhatóak.
Holnaptól a várható lehűlés miatt a vízfolyások nagy részén csökken majd az árhullámok vízutánpótlása. Ugyanakkor a ma reggeli meteorológiai előrejelzések szerint a következő három napban a Tisza teljes vízrendszerén jelentős csapadékra lehet számítani, melynek döntő hányada holnapra várható. A csapadék valószínűsíthetően a Felső-Tisza, a Szamos és a Körösök vízgyűjtőin nagyrészt eső formájában fog lehullani. A meteorológiai előrejelzés beválása esetén a fenti vízrendszereken újabb vízszintemelkedések indulhatnak meg, melyek valószínűleg a mostani árhullámhoz hasonlóan, döntő mértékben I. és II. fokú készültségi fok mellett vonulnak le.
 
Jelenleg tehát 410,1 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban, ebből 186,3 km I. fokú (a Felső-Tiszán, valamint azokon a töltésszakaszokon, ahol az előző, lefutott árhullám utáni helyreállítási munkák folynak) 155,6 km II. fokú (Takta, Túr, Fekete-Körös), 68,1 km III. fokú (Sajó).
 
Fel Fel