Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(09:00):244cm   Komárom(09:00):248cm   Esztergom(09:00):232cm   Budapest(09:00):307cm   Paks(09:00):215cm   Baja(09:00):348cm   Duna Mohács(09:00):355cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés    2013.03.30. 12:01

A meteorológiai helyzet és várható alakulása

 
Az elmúlt 24 órában újabb csapadékot adó légörvény vonult el a Kárpát-medence felett. Hatására péntek hajnaltól előbb havazás kezdődött, majd ezt déli, délkeleti irányból egyre nagyobb területen váltotta fel eső. A lehullott csapadék mennyisége hazai területen általában 10-15 mm között volt, ettől többet (15-20 mm) a Mátrában és a Bükkben mérhettek.
 
Külföldön a Sajó-Hernád és a Bodrog szlovákiai vízrendszerében általában 5-12 mm hullott, de a Sajó felső vízgyűjtőjén 17-19 mm-t is mértek. Ezeken a területeken az új hó vastagsága 5-20 cm közötti.
 
Kárpátalján az Ung vízgyűjtőjén 5-15, míg a Latorca és a Felső-Tisza vízrendszerében nagyrészt 15-30 mm volt a jellemző mennyiség. A csapadék valószínűleg már viszonylag nagy magasságig (800-1000 m) eső volt, de a meglévő hó még átmenetileg visszatarthatta annak egy részét.
 
A Tolna megyei hidrometeorológiai állomások adatai szerint a területen 17,3?37,6 mm csapadék hullott a tegnapi nap folyamán.
A ma reggeli órákban a Dunántúl keleti-déli felén továbbra is csapadékos időjárás volt tapasztalható, a legalacsonyabb éjszakai hőmérsékletek 1,2 és 2,4 C fok közötti alakultak. A területen mérsékelt a légmozgás.
 
Tolna megye területén az elmúlt napok csapadékos időjárása hatására összefüggő hótakaró alakult ki, ami azonban az időjárás enyhülésével jelentős csökkenésnek indult. Jelenleg a megye területén már csak hófoltokat észleltek, egyes helyeken már teljesen meg is szűnt az összefüggő hótakaró.
 
Az OMSZ Tolna megyére I. fokú riasztást adott ki, mely szerint a 24 óra alatt lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 20,0 mm-t.
 
Délen jobbára erősen felhős vagy borult marad az ég, főként a nap első felében lehet esőre számítani, majd átmenetileg ott is megszűnik a csapadék, de késő délutántól délnyugat felől ismét egyre többfelé elered az eső. Délen akár zivatar is kialakulhat. Vasárnap reggelig sokfelé lesz újabb, kiadós eső, az Alpokban egyre inkább havazás, oda a nap második részétől ugyanis ismét egyre hidegebb levegő érkezik. A lehulló csapadék mennyisége minden vízgyűjtőn meghaladja az 5 mm-t, de többfelé 10, a Dráva mentén 20 mm felett valószínű.
 
Vasárnap is marad a csapadékos időjárás, nagyobb mennyiségű eső a Felső-Tisza, a Szamos, a Túr, a Kraszna, valamint a Körösök és a Berettyó vízgyűjtőjén várható, ezeken a helyeken a lehulló csapadék mennyisége területi átlagban 20 mm körül valószínű, de másutt is többfelé meghaladja az 5 mm-t.
Hétfőn a ciklon elvonul északkelet felé, ezért átmeneti csapadékszünet várható, és a légörvény hátoldalán hidegebb levegő érkezik a vízgyűjtők fölé.
Kedden délnyugat felől újabb ciklon éri el a Kárpát-medencét, emiatt még szerdán is sokfelé várható újabb, jelentős mennyiségű eső.
 
Összességében folytatódik a csapadékos időjárás; a csapadék mennyisége területi átlagban ma, vasárnap, kedden és szerdán is többfelé meghaladja a 10 mm-t, sőt egyes vízgyűjtőkön a 20 mm-t is elérheti. A jövő hét második felében csendesebb, kevésbé csapadékos időre számíthatunk.
 
A 0 fok magassága a nyugati tájakon 1000 m alatt alakul, a keleti vidékeken azonban vasárnap estig 2000 m körül várható, majd a jövő hét elején átmenetileg ott is 1000 m alá süllyed, de keddtől ismét 1500 m fölé emelkedik. (OMSZ)
 

Hidrológiai helyzet és várható alakulása

 
III. fokú készültség
A különösen nagy mennyiségű csapadék és a hóolvadás hatására a Kaposon emelkedő vízállások tapasztalhatók.
2013. március 30-án 4 órakor Dombóváron a vízállás 425 cm volt, elérve a III. fokú belvízvédelmi készültségi szintet. 2013. március 30-án 6 órakor a vízállás tovább emelkedett, 430 cm. A vízfolyáson további vízszintemelkedés várható, elérheti a 470 cm vízállást a további csapadékmennyiség függvényében.
 
A Kapos kurdi szelvényében is emelkedő vízállások tapasztalhatók, a ma reggel 7,00 órakor adat 335 cm volt (23,8 m3/s vízhozam).
 
Az emelkedő vízállások miatt a Tolnanémedi-Dombóvár belvízvédelmi szakaszon belül a Dombóvár őrjárásra III. fokú, a Kurdi őrjárásra II. fokú, a szakályi és a pincehelyi őrjárásra I. fokú belvízvédelmi készültség elrendelése történt meg 2013. március 30-án 4 órától. A veszélyeztetett településekre 1 fő műszaki irányítót állított ki a Vízügyi Igazgatóság.
 
A Duna-Sió menti Vízi Társulat a Sárközben I. fokú belvízvédelmi készültséget tart fent 2013. március 29-én 8 órától. A Vízi Társulat az Őcsény-Ebesi és Várdomb-Óbereki belvízátemelőket üzembe helyezte.
A Kapos-Koppányvölgyi Vízi Társulat a Tolnanémedi-Dombóvár belvízvédelmi szakaszon ? Kiskonda-patak, Gunarasfürdői-árok, Szarvasdi-árok, Sütvényi I-II. árok, Sajtosmalmi-árok, Templomvölgyi-árok, Dúzsi Vadvíz-árok, Köves-patak, Bodzás-patak, Kistói-árok ? III. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el 2013. március 30-án 6 órától.
 
Nagyobb vízfolyásainkat ma reggel többnyire lassú apadó, míg a kisebbeket gyenge áradó vízmozgás jellemezte. A vízmozgások mértéke többnyire 10 cm alatt maradt, mindössze a Tiszán és a Tarnán ért el a néhány dm-es nagyságrendet.
 
A Tiszán, a Bodrogon és a Sajó alsó szakaszán továbbra is közepesek, vagy magasak a mederteltségek, míg a többi vízfolyáson ? a levonult árhullámokat követően ? már inkább alacsony, helyenként közepes mederteltség jellemző.
A már megkezdődött és vízgyűjtőnként eltérő mértékben folytatódó enyhülés, valamint a következő napokban is jellemző csapadékosság miatt, vízfolyásaink mindegyikén számíthatunk kisebb-nagyobb árhullámok kialakulására.
 
Éjszaka még 0 fok körüli hőmérséklet jellemezte a Tarna vízgyűjtőit, de ma napközben már 5-8 fokos maximumok várhatók, így intenzívebbé válik az olvadás és holnapra készültségi szintet elérő/meghaladó vízállások kialakulása valószínű. Ma nagyrészt az olvadásból származó vízmennyiség lesz a döntő és még mérsékeltebb vízszintemelkedések valószínűek, majd éjszakától vasárnap délutánig többször is lesz eső. Vasárnap az esők mellett 10-13°C közötti maximumhőmérséklet várható, további számottevő olvadással.
A fentieket figyelembe véve a Tarnán Tarnaméránál vasárnap éjszaka-hétfőn reggel a III. fokot (350 cm) elérő, kissé meghaladó, míg Tarnaörsnél II. fokú (400 cm) készültségi szintet megközelítő/meghaladó vízállások alakulhatnak ki.
 
A Szerencs-Takta vízrendszerben a mai csapadék előrejelzések a korábban jelzettől némileg kevesebb csapadékot valószínűsítenek, de ez is tartósan bővizű állapothoz és Taktaföldvárnál II. fokú (250 cm) készültségi szintet meghaladó vízállások kialakulásához vezet majd.
 
A Sajó vízgyűjtőjén a tegnapi havazásokat követően gyakorlatilag nem volt olvadás. Ma napközben a hegyvidéken kevéssel fagypont fölötti maximumok várhatók, míg az alacsonyabban fekvő területeken 3-8 fok közötti csúcshőmérsékletek valószínűek. Ennek hatására az alacsonyabb térségekben megindul az olvadás és a vízfolyásokon fokozatos vízszintemelkedés kezdődik.
A határszelvényben Sajópüspökinél ma éjszaka/holnap hajnalban az I. fokú készültségi szintet megközelítő, esetleg kismértékben meghaladó vízállások alakulhatnak ki. Vasárnap hajnalban a vízgyűjtőn már nem várható fagy, viszont esőzés kezdődik, amely változó intenzitással egész nap tarthat. A lehulló csapadék mennyisége eléggé bizonytalan, a Szlovák vízgyűjtőn a legvalószínűbb a 10-20 mm közötti értékek előfordulása.
 
Az olvadás és az esők hatására vasárnap napközben folytatódik az elkezdődött áradás és Sajópüspökinél hétfőn reggelre a III. fokú készültségi szintet megközelítő/elérő vízállások kialakulása lehetséges.
 
A Bodrogon eleinte folytatódik a gyenge apadás, majd ma estétől a kárpátaljai mellékvizekről érkező árhullámok miatt újra áradás kezdődik és hétfőre a vízszintek ismét az I. fokú készültségi szint közelébe, vagy kissé a felé emelkednek. A várható olvadás és a holnapi, valamint a keddi és szerdai esők miatt a folyó mederteltsége tartósan magas marad, a jövő héten I. fokú készültségi szintet meghaladó vízállásokkal.
 
Árhullám indult el a Felső-Tiszán is, de ez a hazai folyószakaszon egyelőre nem okoz jelentős vízszintemelkedéseket. A következő napokban várható olvadás és az újabb esők viszont tovább növelik majd a lefolyó vízmennyiséget, így a jövő hét második felében Tokaj alatt ismét készültségi szintet megközelítő/elérő vízállás kialakulása várható.
 
Áradásra kell felkészülni a Hernádon is, de a vízgyűjtő nagyobb magasságai miatt, a nagyobb arányban hó formájában hullott csapadék mérsékeltebb ütemű olvadása, valamint az esők egyelőre készültségi szint alatti vízállásokat eredményeznek.
 
Tegnap átlagosan 18 milliméter csapadék hullott a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Ebben a hónapban az eddig lehullott összes csapadék 116 milliméter négyszerese a sokéves márciusi átlagnak. Vasárnapra újabb 20 milliméter langyos esőt jelez előre a meteorológia. Tegnap egyébként Bánkon hullott a legtöbb csapadék 21, 8 milliméter.
A különösen nagy mennyiségű csapadék és a hóolvadás hatására a Kaposon emelkedő vízállások tapasztalhatók.
 
2013. március 30-án 4 órakor Dombóváron a vízállás 425 cm volt, elérve a III. fokú belvízvédelmi készültségi szintet. 2013. március 30-án 6 órakor a vízállás tovább emelkedett, 430 cm. A vízfolyáson további vízszintemelkedés várható, elérheti a 470 cm vízállást a további csapadékmennyiség függvényében.
A Kapos kurdi szelvényében is emelkedő vízállások tapasztalhatók, a ma reggel 7,00 órakor adat 335 cm volt (23,8 m3/s vízhozam).
 
Az emelkedő vízállások miatt a Tolnanémedi-Dombóvár belvízvédelmi szakaszon belül a  Dombóvár őrjárásra III. fokú, a Kurdi őrjárásra II. fokú, a szakályi és a  pincehelyi őrjárásra I. fokú belvízvédelmi készültség elrendelése történt meg 2013. március 30-án 4 órától.
 
A veszélyeztetett településekre 1 fő műszaki irányítót állított ki a Vízügyi Igazgatóság.
A Duna-Sió menti Vízi Társulat a Sárközben I. fokú belvízvédelmi készültséget tart fent 2013. március 29-én 8 órától. A Vízi Társulat az Őcsény-Ebesi és Várdomb-Óbereki belvízátemelőket üzembe helyezte.
A Kapos-Koppányvölgyi Vízi Társulat a Tolnanémedi-Dombóvár belvízvédelmi szakaszon ? Kiskonda-patak, Gunarasfürdői-árok, Szarvasdi-árok, Sütvényi I-II. árok, Sajtosmalmi-árok, Templomvölgyi-árok, Dúzsi Vadvíz-árok, Köves-patak, Bodzás-patak, Kistói-árok ? III. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el 2013. március 30-án 6 órától.
 
Árhullám indult el a Felső-Tiszán is, de ez a hazai folyószakaszon egyelőre nem okoz jelentős vízszintemelkedéseket. A következő napokban várható olvadás és az újabb esők viszont tovább növelik majd a lefolyó vízmennyiséget, így a jövő hét második felében Tokaj alatt ismét készültségi szintet megközelítő/elérő vízállás kialakulása várható.
 
A folyó Tiszabecsig árad, Tivadar - Tiszaroff között apad, Szolnok alatt végig árad. A Tiszalöki vízlépcsőnél tegnap este 19:00 órakor megkezdték a duzzasztást, ami átmenetileg kissé felgyorsítja az alatta lévő szakasz apadását.
A Közép-Tiszán ma reggel 07:00 órakor Tiszafürednél 621 cm, apadó, Kisköre-alsónál 701 cm (II. fok 700 cm), Szolnoknál 716 cm (I. fok 650 cm), tetőző, Tiszaugnál 578 cm, áradó vízállásokat mértek.
 
A Tisza árhullámának tetőzése Szolnok térségében a mai napon 716 cm közelében (itt a rakpart lezárásra került), Tiszaugnál szombat-vasárnap 580 cm-es vízszint közelében várható.
A Zagyva-Tarna vízrendszerben újabb árhullám indult el. Ma reggel Jászteleknél 355 cm, ( I. fok 350 cm) áradó vízállást észleltek.
 
A Körösök vízrendszerének romániai vízgyűjtő területein szintén áradnak a folyók. A Hármas-Körösön lassú áradás figyelhető meg: Szarvasnál 631 cm-es (I. fok 600 cm), Kunszentmártonnál 655 cm-es, áradó vízszintet mértek.
 
A Hortobágy ? Berettyó a térségben lehullott csapadék hatására árad. Vízállás ma reggel 07:00 órakor Borznál 316 cm (II. fok 300 cm) áradó, Mezőtúr-Árvízkapunál 551 cm, (I. fok 600 cm) áradó volt.
 
A Zagyva áradó vízállása miatt ma reggel 8 órától I. fokú készültség került elrendelésre a folyó Újszász-Jászberényi szakaszán. Jelenleg mintegy 394 km hosszú védvonalon folyik I. fokú árvízi védekezés: a Tisza jobb és bal partján Kisköre és Csongrád között, a Zagyva mentén Szolnok és Jászberény között, valamint a Hármas-Körösön az Árvízkaputól a Tisza torkolatáig tartó szakaszon. Továbbra is II. fokú a készültség a Hortobágy-Berettyón Karcag-Kisújszállási térségében, 52 km védvonalon. Az árvízi védekezési tevékenységben az elmúlt nap folyamán 181 fő vett részt, melyből 134 fő őri feladatokat látott el.
I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Szolnoki önkormányzat kezelésében lévő védvonalakon is.
 

BELVÍZHELYZET

 
Az elmúlt napon a síkvidéki területeken 15 mm körüli csapadék esett, az elkövetkező 6 napban 30- 35 mm csapadék várható, ami tovább növelheti az elöntött területek nagyságát.
 
11 vízügyi igazgatóság területén van belvízvédelmi készültség elrendelve, az összes 90 szakaszból 59 szakasz érintett, 26 szakaszon I. fok, 32 szakaszon II. fok, 1 III. fok (Kurdi).
10 vízgazdálkodási társulat I. fokban, 11 társulat II. fokban és 1 társulat III. fokban védekezik, 10 db önkormányzat (Nyíregyháza, Tiszalök, Jászalsószentgyörgy, Fegyvernek, Felgyő, Balástya, Sarkadkeresztúr, Köröstarcsa, Kötegyán, Székesfehérvár) I. fokban, 1 db önkormányzat (Tomajmonostor ) II. fokban.
 
A belvízzel elöntött terület nagysága az olvadás és a csapadék hatására 96 700 ha-ra emelkedett, ebből 37 100 ha vetés-szántó. Az egész Alföld érintett, legnagyobb elöntések Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád megyékben vannak.
 
Jelenleg a Vízügyi Igazgatóságok 278 db szivattyútelepéből 135 db üzemel, 10 millió m3 belvizet emelnek át naponta. 550 fő vesz részt a védekezésben. A Vízügyi Igazgatóságok megkezdték a belvíz betározását, 40 db tározóban 42 millió m3 vizet tároztak be.
 
Fel Fel