Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(22:00):249cm   Komárom(22:00):245cm   Esztergom(22:00):224cm   Budapest(22:00):298cm   Paks(22:00):222cm   Baja(22:00):360cm   Duna Mohács(22:00):372cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés    2013.04.03. 12:52

Hidrometeorológiai helyzet alakulása

 
A reggelig lehullott csapadék mennyisége többnyire csapadéknyom és 2 mm között változott. Kedden délelőtt folytatódott a nagyrészt borult idő, elsősorban délen és nyugaton több helyen esett az eső, hó. A hőmérséklet 11 órára 0 és +8 fok közé emelkedett. Jelenleg nagyrészt felhős az ég, jelentős csapadékra az ország északi és keleti tájain számíthatunk. Általában ismétlődő eső, záporeső lesz a jellemző, Nyugat- Dunántúlon havas eső, havazás várható. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 40 százalékán valószínű.
 

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

 
Jelenleg 2648,2 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
 I.fokú védekezés van 1630 km-en (Túr, Lónyai főcsatorna, Bodrog, Tarna, Mura és a Tiszán.)
II. fokú védekezés van 743,6 km-en (Takta, Sajó, Zagyva, Berettyó, Hármas-Körös, és Sebes-Körös, Ipoly, Rába).
III. fokú védekezés van 274,4 km-en (Kraszna, Hortobágy- Berettyó, Fekete- Fehér- és Kettős-Körös, Zala).
 
Az elmúlt 24 órában 2-14 mm területi átlagú csapadék esett a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, a folyók felső szakaszán bekövetkezett a vízállástetőzés után újabb árhullámok indultak meg. Hazai területen Tivadartól lefelé árad a folyó, a Csongrádig terjedő szakaszon jelenleg I. fokú a készültség.
A Szamos folyón folytatódik az apadás.
A Túr folyón stagnáló vízszintek vannak, hazai területen további áradás várható. I. fokú készültségi szintet tartunk fenn.
A Kraszna folyó felső szakasza 11 órakor tetőzött Ágerdőmajornál. Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 3 napban 21-23 mm csapadék várható a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, mely további vízszintemelkedéseket okozhat. A Kraszna folyón az áradó vízállásra való tekintettel III. fokú készültséget rendeltünk el.
A Bodrog folyón az áradó vízállásra való tekintettel I. fokú árvízvédelmi készültséget elrendelésre van készültségben.
A Zagyva teljes szakaszán apadó vízállások vannak I.-II. fokú készültségi szintekkel.
Hortobágy- Berettyón az áradó vízállásra tekintettel III. fokú készültséget rendeltek el a folyó felső szakaszán.
A Fekete- és Kettős-Körösön és Fehér-Körösön III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben, a készültségi szintet meghaladó vízállások vannak. A Fekete-Körös Antnál tegnap tetőzött, a Kettős-Körös jelenleg is árad.
A Taktán II. fokú árvízvédelmi készültségetvan érvényben.
A Sajón apadó vízállások mellett II. fokú készültséget tartunk fenn. Az elmúlt napok csapadékai hatására újabb árhullám indult meg a felső szakaszon.
A Tarnán I. fokú. készültség van érvényben.
A Berettyó felső szakaszán I. fokú, míg az alsó szakaszán az áradó vízállásra való tekintettel II. fokú készültségi szintek vannak elrendelve.
A Sebes és Hármas-Körösön II. fokú készültségi szintek vannak érvényben.
Az Ipolyon újabb vízszintemelkedés indult meg. Továbbra is II. fokú készültségi szintet tartunk fenn.
A Murán I. fokú árvízvédelmi készültséget tartunk fenn.
A Rába felső szakaszán I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A Ragyogóhídtól, ahol a folyó jelenleg tetőzik, II. fokú készültségek vannak érvényben.
A Zala Zalaapátinál tetőzés közelében van, de az árhullám apadása a fentről érkező víztömeg miatt még nem indult meg. III fokú készültségi szint van érvényben.
 
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 1036 fő vett részt, a védekezés napi költsége 43 millió Ft volt.
 
A tegnapi naptól kezdődő csapadék hatására a meteorológiai elemzések, valamint a vízügyi szolgálatban alkalmazott hidrológiai, hidraulikai modellek alapján az alábbi árhullámokkal számolnak a szakemberek:
A Dunán a következő napokban nem várható árhullám kialakulása.
A Tisza felső szakaszán újabb árhullám indul meg, aminek tetőzése II. fokú készültség mellett levezethető.
II. fokot meghaladó szintek várhatóak a Sajó folyón.
A Krasznán III. fok feletti készültségi szintek mellett levezethető a vízmennyiség.
A Szamoson és a Hernádon nem lesz szükség fokozat elrendelésére.
Fenti árvizek hatására az árhullám a Tisza alsó szakaszán, utolérve az előző árhullámot, II.-III. fokú készültség mellett levezethető.
Számottevő árvíz alakult ki a Kőrösök vízrendszerén. A lehulló csapadék a jelenlegi III. fokú védekezést igénylő árhullámot tartóssá teszi a következő napokban.
Többi folyóinkon az árhullám levonulása már I. fokú készültség mellett, vagy az alatt levezethető (Mura, Dráva, Bodrog)
A Rábán I.-II. fokúkészültségek mellett levezethető az árhullám.
Összességében a folyóinkon érkező újabb árvízi hozamok jellemzően II. ? III. fokú készültség mellett levezethetők a következő napokban.
Nagytavak helyzetértékelése:
Balaton: 103 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 70-110 cm). Az elmúlt napon 2 cm-t emelkedett a vízszint.
Velencei-tó: 154 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 130-170 cm). Az elmúlt napon 2 cm-t emelkedett a vízszint.
 

Belvízvédelmi helyzet

Magyarország síkvidéki területein az elmúlt napon 10-20 mm csapadék hullott. A felső talajrétegek változatlanul teljesen telítettek, a belvízlevezető csatornákban a vízszintek jelentősen megemelkedtek.
Országosan 158 600 ha a belvízzel elöntött terület, ebből 72 000 ha vetés-szántó. Legnagyobb, 30 ezer ha fölötti elöntés Csongrád megyében van, 20 ezer fölötti elöntéseketJász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg , Hajdú-Bihar megyében regisztráltak, de Békésben, Borsod megyében, a Hanságban is 10 ezer fölötti területeket jelentettek.
12 vízügyi igazgatóság 90 db belvízvédelmi szakaszából 71 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 16 szakaszon I. fokú és 46 szakaszon II. fokú és 9 szakaszon III. fokú a belvízvédelmi készültség. A III. fokot a Dombóvári belvízvédelmi szakaszon a Kapos magas vízszintje, a Zala és Kis-Balaton mentén 4, valamint Békésben 4 szakaszon a nagy mennyiségű csapadék miatt kellett elrendelni.
 
Érintett vízgazdálkodási társulatok:
9 vízgazdálkodási társulat I. fokú, 16 társulat II. fokú, 1 társulat III. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn.
Önkormányzatok:
16 önkormányzat I fokú, 10 önkormányzat II. fokú és 1 önkormányzat (Fegyvernek) III. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el.
 
A 278 db szivattyútelepből tegnap 168 db üzemelt, 27 millió m3 belvizet emeltek át, a belvízvédekezésben 938 fő vett részt. A belvízvédekezés napi költsége 60 millió Ft volt. A belvíz gyors levezetése érdekében a lefolyási akadályok eltávolítására a csatornákon kotrásokat kell végezni.
Az elkövetkező 6 napban az előrejelzések szerint 5-10 mm közötti csapadék várható.

Helyi vízkárelhárítás

A Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság védelmi készültség elrendelése mellett a hétvégén üzembe helyezte a Kerka és a Kebele tározót. Lovászinál a Zala megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részére a vízügyi igazgatóság műszaki szaktanácsadást adott a helyszínen.
Baranya és Somogy megyei kisvízfolyások (Kapos, Baranya-csatorna, Bükkösdi vízfolyás, Okor, Babócsai Rinya, Kelet Bozót-csatorna)
Az elmúlt napon a vízgyűjtő területre 20-25 mm csapadék esett, a főbb vízfolyások apadásnak indultak, de az éjszakai csapadék hatására reggelre ismét áradás tapasztalható. A Baranya-csatornán az újabb áradás megközelíti a korábbi szinteket. Az újabb áradások kedvezőtlenül hatnak a nagyobb vízfolyások alsó szakaszainak apadására, a Fekete-vizen és a Babócsai Rinyán elhúzódó tetőzés várható.
Az érintett vízrendszeren a vízügyi igazgatóságok folyamatos figyelőszolgálatot tartanak. Magyartelek településnél a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság folyamatos szivattyúzást végez.
 
Kapos - Tolnanémedi-Dombóvár belvízvédelmi szakaszon
A 2013. március 29. és április 2. közötti időszakban lehullott csapadék (74 mm), valamint a hóolvadás hatására a Kaposon megindult árhullám több helyen mezőgazdasági területek elöntését okozta.
A levonuló árhullám a dombóvári szakaszon már jelentős vízszintcsökkenést eredményezett a 2012. április 2-án a reggeli órákra, a Kapos vízszintje Kurdig csökkenő, majd Kurd és Szakály között stagnáló, lejjebb áradó értékeket mutatott.
 
Kedden a délutáni óráktól megindult intenzív csapadéktevékenység hatására 22 órától a dombóvári vízmérce ismét áradó jelleget mutat, ami 24 órakor már Döbrököz térségében is jelentkezett.
-         Folyamatos figyelő-jelentő szolgálat mellett az érintett önkormányzatokkal a kapcsolatfelvétel ismételten megtörtént.
-         Várhatóan a mai naptól erőteljesebben jelentkező árhullám tovább növelheti az elöntött területeket, illetve jelentősen csökkenti az apadás ütemét, növelve a tartósságot. Az így kialakult helyzetben a tározók és halastavak üzemeltetői az üzembiztonság érdekében egyfajta vízeresztési kényszer alatt állnak, ami tovább növeli a Kapos-völgy érintett településeinek belvízkockázatát. Több településen a belterületi csapadékvíz elvezetési problémák jelentkeznek.
 
 

Megtett intézkedések:

Az érintett Vízügyi Igazgatóságok Védelmi Törzsei a kialakult árvízszinthez tartozó árvízvédelmi fokozatok szerint végzik tevékenységüket. A szükséges intézkedések végrehajtása érdekében a védelmi helyzetnek megfelelően szükség esetén éjjel-nappali ügyeletet és járőrszolgálatot látnak el.
 

Beavatkozások:

- Az érintett védelmi szakaszokon a műtárgyak üzemképességének fenntartása érdekében a jégtelenítéseket folyamatosan végzik. Az elzárások megtörténtek
- Az érintett védelmi szakaszokon a műtárgyak üzemképességének fenntartása érdekében a jégtelenítéseket folyamatosan végzik. Az elzárások megtörténtek.
- Egyes helyeken a műtárgyak fokozott figyelése és ellenőrzése, továbbá  a  hullámverés elleni védmű homokzsákos leterhelésének folytatása/erősítése történt. Töltéskorona kézi kátyúzása, kátyúkban rekedt vizek leeresztése.
- A belvízvédelmi csatornákban a vizek zavartalan lefolyása érdekében, a csatornák és a műtárgyakon fennakadt uszadékok eltávolítását folyamatosan végezzük.
- Egyes szakaszokon a töltések mentett oldalán összegyűlt csapadékvizet szakaszosan emeljük át.
- A hidrológiai előrejelzést figyelembe véve a II. és III. fokú védekezéshez szükséges minimális segédőri létszám szervezése folyamatos.
- Értesítették az érintett községek Polgármestereit, valamint a területen lévő erőtelepek üzemeltetőit az érkező árhullámról. Kérték fokozott figyelőszolgálat teljesítését. Az aktualizált előrejelzések alapján ezt a tájékoztatást folyamatosan ismétlik.
- A vízhozammérő csoportok áradó ágban vízhozam méréseket végeznek.
- Felhívták az érintett helyi (járási) védelmi bizottságok vezetőit és tájékoztatták a kialakult és várható árvízi helyzetről.
- A Zagyva mentén, a szükséges helyeken egysoros homokzsákos, valamint nyúlgát építését elvégezték.
- A Zala mentén a II. rendű védvonalon folytatott védekezés során 150 m hosszban 4000 homokzsák felhasználásával ideiglenes töltésmagasítás készült.
 
Az árvízlevezetés, a belvízlevezetés és a villámárvizek összehangolt, koordinált kezelése érdekében folytatja működését az Országos Vízügyi Főigazgatóságon az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT), amely avédekezés összehangolásáért és irányításáért felelős.
 
 Országos Vízügyi Főigazgatóság
 
 
 
 
 
Fel Fel