Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(05:00):188cm   Komárom(06:00):201cm   Esztergom(06:00):179cm   Budapest(06:00):251cm   Paks(06:00):167cm   Baja(05:00):317cm   Duna Mohács(06:00):334cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés    2013.04.07. 12:52
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés

 Hidrometeorológiai helyzet alakulása

A reggelig lehullott csapadék mennyisége csapadéknyom és 13 mm között változott, de Sellyéről 19 mm-t jelentettek.
 
Ma többnyire erősen felhős az ég, de éjszaka a Dunántúlon, hétfőn pedig keleten-délkeleten szakadozhat fel hosszabb időre a felhőzet. Utóbbi tájakon több órára a nap is kisüthet. Helyenként kisebb eső, zápor előfordulhat, éjszaka az Északi-középhegység magasabban fekvő részein hószállingózás, gyenge havazás sem kizárt. Szárazabb, kissé hidegebb levegő érkezik fölénk, számottevő csapadék nem valószínű, de néhol zápor, hózápor előfordulhat. Hétfőn nyugaton újabb ciklon mélyül ki, ennek áramlási rendszerében (keddtől) több hullámban nedves, enyhe léghullámok áramlanak fölénk, emiatt a jövő héten változékony, többször esős időre számíthatunk, de területi átlagban 10 mm fölötti csapadék mennyiség jövő szombatig nem valószínű.
 
A Duna vízgyűjtőterületén ma csupán csak jelentéktelen mennyiségű csapadék várható (2 mm alatti), holnap is csak a Felső-Duna és Inn vízgyűjtőjén lehet kisebb mennyiségű, 3 mm körüli csapadék.
A kedden érkező ciklon hatására 5 mm feletti csapadék várható a Bodrog, Felső-Tisza, Szamos, Túr, Kraszna, Körösök és Berettyó vízgyűjtőterületein, a többi vízgyűjtőn ez alatti mennyiségek várhatóak. Szerdán folytatódik a változékony idő és területi átlagban ismét 5 mm körüli csapadékra lehet számítani.
 

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg 2597 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
 
I. fokú védekezés van 1149 km-en (Tisza teljes magyarországi szakaszán kivéve Dombrád-Tokaj alatti szakasz, valamint Kisköre térsége, Lónyay főcsatorna alsó szakasza, Sajó, Zagyva felső- és alsó szakasza, Maros, Rába egyes szakaszai és az Ipoly alsó szakasza).
 
II. fokú védekezés van 822 km-en (Tisza Dombrádtól - Tokaj alatti szakaszig, valamint Kisköre térségében, Túr, Lónyay főcsatorna felső szakasza, Bodrog, Zagyva középső szakasza, Berettyó felső szakasza, Hármas-Körös torkolati szakasza, Ipoly középső szakasza).
 
III. fokú védekezés van 626 km-en (Kraszna, Takta Hortobágy- Berettyó, Berettyó alsó szakasza, Fekete-, Fehér-, Sebes-, Kettős- és Hármas-Körös, Zala).
 
Az ország nyugati és középső területein már mindenhol apadás jellemző.
A keleti területeken pedig jellemzően áradnak a folyóink.
 
A Tisza hazai területen árad; gyakorlatilag a teljes magyarországi szakaszon (Szegedig) készültség van elrendelve. Általában I. fokú a védelmi készültség, II. fok a Dombrád-Tokaj közötti szakaszon és Kisköre térségében került elrendelésre.
A Túr folyón jelenleg II. fokú készültségi szintet tartunk fenn, a folyó ismét lassan apad.
A Kraszna folyó a felső szakaszán stagnál a vízszint, itt II. fokú árvízvédelmi készültséget tartunk fenn, az alsó és középső szakaszán lassan árad, ezért III. fokú készültséget tartunk fenn.
A Bodrog folyón II. fokú azárvízvédelmi készültség és további vízszintemelkedés várható. Az érkező árhullámból III. fok feletti vízállások kialakulása várható.
A Sajón az apadó vízállásra való tekintettel I. fokúra mérsékeltük akészültséget.
A Takta alsó szakaszán III. fok feletti vízállások alakultak ki az árvízkapu zárását követően. Az érkező vízhozam mobil szivattyúkkal kerül átemelésre a Sajóba.
A Zagyván apadó a tendencia. Jelenleg a felső és alsó szakaszon I. fokú, a középső szakaszon II. fokú védelmi készültséget tartunk fenn.
A Hortobágy- Berettyó teljes szakaszán III. fokú készültség van érvényben jelenleg is áradó tendenciával. A Mezőtúri árvízkapu és az Ágotai zsilip zárt állapotban van.
A Fekete-, Fehér-, Kettős-Körösön, a Sebes-Körös torkolati és a Hármas-Körösön III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben, mindegyik folyón áradó árhullámmal.
 
A Berettyón az áradó vízállásokra való tekintettel a felső és középső szakaszon már II. fokú, az alsó szakaszon III. fokú a készültség. Szeghalomnál tartósan III. fokot meghaladó vízállások várhatóak.
A Maros torkolati szakaszára az áradó vízállásra való tekintettel, I. fokú készültséget rendeltünk el.
A Rába egyesszakaszain I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.
Az Ipoly teljes szakaszán apadó tendencia van. I. fokúra mérsékeltük a készültségi szintet.
A Zalán végig III. fokú készültségi szint van érvényben.
A Kapos vízállása Kurdnál stagnáló (III. fok felett), de kis mértékben már apadást mutat.
 
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 2466 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 107 millió Ft volt.
 
 

Nagytavak helyzetértékelése

Balaton: 110 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 70-110 cm). Az elmúlt napon 1 cm-t emelkedett a vízszint.
Velencei-tó: 158 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 140-170 cm). Az elmúlt napon a vízállás nem változott.
 

Belvízvédelmi helyzet

Magyarország síkvidéki területein az elmúlt napon számottevő csapadék nem hullott. A felső talajrétegek változatlanul teljesen telítettek, a belvízlevezető csatornákban a vízszintek jelentősen megemelkedtek.
Országosan 216 ezer ha-ra emelkedett a belvízzel elöntött terület, ebből 104 ezer ha vetés-szántó. Legnagyobb 40 ezer ha fölötti elöntések Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok megyében alakultak ki, 35 ezer felett regisztráltak Hajdú-Bihar megyében, 20 ezer fölött van Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyékben.
12 vízügyi igazgatóság 90 db belvízvédelmi szakaszából 81 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 11 szakaszon I. fokú és 46 szakaszon II. fokú, 24 szakaszon pedig III. fokú a belvízvédelmi készültség. III. fokú készültséget a Dombóvári belvízvédelmi szakaszon a Kapos magas vízszintje miatt, a Zala és Kis-Balaton mentén, valamint az Alföld déli és középső területein kellett elrendelni.
 
Érintett vízgazdálkodási társulatok:
9 vízgazdálkodási társulat I. fokú, 23 társulat II. fokú, 3 társulat III. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn.
 
Önkormányzatok:
28 önkormányzat I. fokú, 40 önkormányzat II. fokú és 3 önkormányzat III. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el.
A 278 db szivattyútelepből tegnap 183 db üzemelt, 33 millió m3 belvizet emeltek át, a belvízvédekezésben 1100 fő vett részt. A belvízvédekezés napi költsége 118 millió Ft volt. A belvíz gyors levezetése érdekében a lefolyási akadályok eltávolítására a csatornákon kotrásokat kell végezni.
A következő 6 napban a síkvidéki területeken területi átlagban 5-15 mm csapadék várható.

Helyi vízkárelhárítás

A Marcal-menti mezőgazdasági területek egy része elöntés alatt van. A folyó Egyházaskesző térségben kilépett a mederből és lakott területet veszélyeztet Marcal-tő térségében.
A Marcaltői övcsatorna Malomsok (Veszprém megye) felé viszi a vizeket. A Marcal bal parti depóniáján a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság a kiöntés helyén homokzsákolást és pallózási munkálatokat folytat a kiáramlás elzárására.
 
A Marcal vízfolyás Nemesgörzsöny - Egyházaskesző összekötő út alatti kifolyási szelvényénél a jobb parti csőáteresz eltömedékelését végezték, a további víz kiáramlás megakadályozására.
A területen az érintett Vízügyi Igazgatóságok fokozott figyelőszolgálatot és műszaki segítségnyújtást végeznek.
 
Kapos - Tolnanémedi-Dombóvár belvízvédelmi szakaszon
A Kapos vízgyűjtő-területére a 2013. április 5-én lehullott csapadék számottevő vízszint-változást nem okozott, csak a Baranya-patakon jelentett kisebb vízszintemelkedést, melynek hatására a Kapos Dombóvár és Döbrököz közötti szakaszán enyhén emelkedő, Döbrököz és Pincehely közötti szakaszán stagnáló vízállások alakultak ki. A csapadékmentes időszaknak köszönhetően a vízállások enyhén csökkentek
 
A csapadékos időjárás, a csurgások, az átszivárgó vizek a depóniákat egyre inkább megviselik. Állékonyságuk fokozatosan romlik, egyre több jelenség (szivárgás, átázás rézsűfelpuhulás) tapasztalható, ennek ellenére a depóniák állapotában és az észlelt jelenségekben alapvető változás nem történt.
 
Bódva
Az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság az őri- és műszaki figyelőszolgálatot megszervezte, zsilipeket, csappantyúkat ellenőrizte, lezárta, folyamatosan ellenőrzi. Az önkormányzatokkal felvették a kapcsolatot és tájékoztatták őket a kialakult és várható helyzetről.
Szalonnán a 34+000-as szelvény közelében megépült a nyúlgát. Az önkormányzat szakaszos szivattyúzást végzett az ott lévő lakóházak bevédése érdekében.
 
A szendrői önkormányzat a szuhogyi közúti híd mellett folyamatos 24 órás szivattyúzást végzett a 27+000 szelvény környezetében lévő csapadékvíz bevezető ároknál.
Az edelényi önkormányzat az Edelény ? Bódva úti csappantyúnál (jobb p.) és a Malom ároknál (bal p.) tegnap reggel 8:00 órától szivattyúzást végez, mert a gravitációs vízkieresztés a Bódva patakba nem lehetséges.
 

Megtett intézkedések

Az érintett Vízügyi Igazgatóságok Védelmi Törzsei a kialakult árvízszinthez tartozó árvízvédelmi fokozatok szerint végzi tevékenységüket. A szükséges intézkedések végrehajtása érdekében a védelmi helyzetnek megfelelően szükség esetén éjjel-nappali ügyeletet és járőrszolgálatot látnak el.

Beavatkozások:

Egyes helyeken a műtárgyak fokozott figyelése és ellenőrzése, továbbá a hullámverés elleni védmű homokzsákos leterhelésének folytatása/erősítése történt. Töltéskorona kézi kátyúzása, kátyúkban rekedt vizek leeresztése.
 
A belvízvédelmi csatornákban a vizek zavartalan lefolyása érdekében, a csatornák feliszapolódott szakaszainak szükséges mértékű kotrását, a növényzet eltávolítását, a műtárgyakon fennakadt uszadékok eltávolítását folyamatosan végzik.
 
Egyes szakaszokon a töltések mentett oldalán összegyűlt csapadékvizet szakaszosan emelik át.
 
Értesítették az érintett községek Polgármestereit az érkező árhullámról. Kérték fokozott figyelőszolgálat teljesítését. Az aktualizált előrejelzések alapján ezt a tájékoztatást folyamatosan ismétlik a Vízügyi Igazgatóságok munkatársai.
 
A vízhozammérő csoportok áradó ágban vízhozam méréseket végeznek.
 
Tájékoztatták az érintett helyi (járási) védelmi bizottságok vezetőit a kialakult és várható árvízi helyzetről.
 
2013. 04. 04-én lezárásra került a Hortobágy-Berettyó torkolati műtárgy, mivel az érkező belvizek a Hármas-Körösön levonuló árhullám miatt nem tudnak bejutni gravitációsan a folyóba. 2013. 04. 06-án délelőtt 3 vízügyi igazgatóság szakemberei üzembe helyeztek 12 m3/s szivattyúkapacitást a Mezőtúri árvízkapunál, amelynek segítségével a lezárt folyószakaszba érkező belvizeket a károson magas vízszintek elkerülése érdekében beemelik a Hármas-Körösbe. Felmérik a Hortobágy-Berettyó belvízvédelmi rendszere által érintett településeket, hogy az önkormányzatok és a védekezésben részt vevő társszervek fel tudjanak készülni a belvíz-beemelési korlátozás miatt szükségessé váló védekezési feladataikra.
 
A Hortobágy-Berettyó vízrendszerében kialakult helyzetre való tekintettel a 3 vízügyi igazgatóság a védelmi szabályzatban foglaltaknak megfelelően megegyezett a belvíz beemelési korlátozásokról.
 
Jelenleg a TIVIZIG 11,1 m3/s-al, KÖTIVIZIG 7,6 m3/s-al, a KÖVIZIG 9,1 m3/s-al csökkentette az átemelő kapacitást. A korlátozás hatására a mezőgazdasági területeken további elöntések várhatók. A tapasztalatok alapján ma újabb megállapodás születik belvíz beemelések korlátozásáról. Folyamatosan felmérik a további szivattyú kapacitás igényeket és ezek ismeretében a megtesszük a szükséges intézkedéseket.
 
 

 

Fel Fel