Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(15:00):176cm   Komárom(15:00):201cm   Esztergom(15:00):181cm   Budapest(15:00):244cm   Paks(15:00):166cm   Baja(15:00):312cm   Duna Mohács(07:00):334cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés    2013.04.13. 15:18
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés

Hidrometeorológiai helyzet alakulása

 
A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége területi átlagban 1-12 mm között volt. Ma országszerte több órára kisüt a nap, főként délelőtt számíthatunk még záporokra. Ma a délnyugati, holnap az északnyugati szél többfelé megerősödik, zivatarban átmenetileg viharossá is fokozódhat. Túlnyomóan derült, napos idő várható, kezdetben északkeleten, az időszak végén a nyugati határnál egy-egy zápor előfordulhat.
 
Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem lesz.
 

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

 
Jelenleg 2156 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
I. fokú védekezés van 438 km-en (Tisza Szabolcsveresmart - Dombrád között, valamint Szeged-déli országhatár között, Zagyva középső szakasza, Berettyó felső szakasza, Fekete-Körös, Fehér-Körös, Maros, Zala alsó szakasza, Rába egyes szakaszai, ahol az árhullám utáni helyreállítások folynak.)
 
II. fokú védekezés van 965 km-en (Kraszna, Lónyay főcsatorna, Tisza Dombrád-Kisköre és Csongrád-Szeged közötti szakaszon, Bodrog, Zagyva középső szakaszának egyes gátőrjárásaiban, Kettős-Körös, Berettyó alsó szakasza).
 
III. fokú védekezés van 753 km-en (Takta, Zagyva alsó szakasza, Tisza Kisköre-Csongrád közötti szakaszon Hortobágy-Berettyó, Sebes-Körös alsó szakasza, és Hármas-Körös).
 
Az elmúlt 24 órában újabb csapadéktevékenység volt a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, Kárpátalján átlag 12 mm, Erdélyben átlag 5 mm, hazai területen átlag 4 mm eső esett, a Tisza felső szakaszán közel fél méteres árhullám alakult ki.
 
Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 3 napban 9-15 mm csapadék várható a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, mely kisebb vízszintemelkedést okozhat folyóinkon.
 
A Rábán egyes szakaszokon - ahol helyreállítások folynak - még I. fokú készültségi szintet tartunk.
A Dunántúlon a Kaposon és a Marcalon van jelentősebb árhullám, lassú levonulással. A Kaposnál a jelentős völgyi elöntés és tározódás (Kurd térségében) miatt lassú nagyon az apadás üteme.
A Zalán egyes szakaszokon - ahol helyreállítások folynak - még I. fokú készültségi szintet tartunk.
A Tisza Tiszapalkonya térségében tetőzik, felette apadás tapasztalható. Kisköre és Csongrád között szakaszon avízállásnak megfelelően III. fokú, Tiszakanyár-Kisköre, valamint Csongrád-Szeged közötti szakaszon II. fokú, Tiszakanyárig-Szabolcsveresmart és Szeged alatt (a D-i országhatárig) I. fokú készültségi szintek vannak érvényben.
A Krasznán stagnáló vízszintek a jellemzők. A vízállásnak megfelelően a II. fokúra szintet továbbra is fenn tartjuk. 
A Bodrogon jelenleg II. fokú készültségi szint van érvényben. A következő időszakban folytatódik a nagyon lassú (esetenként stagnáló) apadás.
A Takta lefolyását a lezárt Kesznyéten-i árvízkapu akadályozza, a III. fokú készültségi szintet továbbra is fenn tartjuk. A következő időszakban nem számítunk változásra a vízállások tekintetében.
A Zagyván is folytatódik a lassú apadás. A torkolati szakaszán a Tisza magas vízállása miatt III. fokú készültségi szintet rendeltünk el.
A Hortobágy-Berettyó teljes szakaszán stagnáló a vízállás, mindenhol III. fokú készültség van érvényben. Az árvízkapu megnyitásával megindul a lassú apadás.
A Körösök vízrendszerében mindenhol apadás tapasztalható.
A Berettyó teljes szakaszán folytatódik az apadás. A felső szakaszon I. fokú, az alsó szakaszán II. fokú készültségi szintek vannak érvényben.
A Sebes-Körösnek csak az alsó szakaszán van III. fokú készültség érvényben a visszaduzzasztás miatt.
A Fekete-Körösön és Fehér-Körösön is apadó a tendencia az I. fokú készültséget továbbra is fenn tartjuk. 
Kettős-Körösön folyatódik az apadás, a II. fokú készültségi szintet továbbra is fenn tartjuk.
A Hármas-Körösön teljes szakaszán apadás tapasztalható, de továbbra is III. fokú készültségi szint van érvényben. A Tisza fokozódó visszaduzzasztó hatása fokozottan érvényesül.
 
A következő időszakban a Duna vízgyűjtőjén nem számítunk jelentősebb árhullám kialakulására.
 

Nagytavak helyzetértékelése:

 
Balaton: 117 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 70-110 cm). Az elmúlt napon 2 cm-t emelkedett a vízszint.
Velencei-tó: 161 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 140-170 cm). Az elmúlt 1 cm-t emelkedett a vízszint.
 
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 2752 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 62,8 millió Ft volt.
Összességében a Tisza-völgy folyóin levonuló árvízi hozamok jellemzően II. ? III. fokú készültség mellett levezethetők a következő napokban.
 

Belvízvédelmi helyzet

 
Magyarország síkvidéki területein az elmúlt napon számottevő csapadék nem volt. A felső talajrétegek változatlanul teljesen telítettek, a belvízlevezető csatornákban a vízszintek magasak.
 
A kedvező időjárás, a megfelelő felkészülés és védekezés következtében 189 ezer ha-ra csökkent a belvízzel elöntött terület, ebből 84 ezer ha vetés-szántó. Legnagyobb elöntések Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar megyében alakultak ki, de 20 ezer ha fölött van Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is az elöntés. Békés megyében jelentősen csökkent az elöntött terület nagysága.
12 vízügyi igazgatóság 90 db belvízvédelmi szakaszából 81 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 14 szakaszon I. fokú és 56 szakaszon II. fokú és 11 szakaszon III. fokú a belvízvédelmi készültség. III. fokú készültséget a Zala és Kis-Balaton mentén, valamint az Alföld középső és déli területein kell fenntartani. A Kaposon az elmúlt 24 órában megmutatkozó folyamatos vízszintcsökkenések miatt a Dombóvári őrjárásában a készültséget I. fokra, a Szakályi és a Pincehelyi őrjárásokon érvényben lévő III. fokot II. fokra mérsékelték.
 
A 278 db szivattyútelepből tegnap 177 db üzemelt, a 37 db szállítható szivattyúval együtt 24,5 millió m3 belvizet emeltek át, a belvízvédekezésben 1258 fő vett részt. A belvízvédekezés napi költsége 61 millió Ft volt. A csatornákon a belvíz gyors levezetése érdekében a lefolyási akadályok eltávolítására kotrásokat kellett végezni.
 
Érintett vízgazdálkodási társulatok:
7 vízgazdálkodási társulat I. fokú, 20 társulat II. fokú, 4 társulat III. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn.
 
Önkormányzatok:
35 önkormányzat I fokú, 27 önkormányzat II. fokú és 2 önkormányzat III. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el.
Az elkövetkező 6 napban a síkvidéki területekre 1-5 mm csapadékot jeleztek.
 

Helyi vízkárelhárítás

 
Marcal - A helyi vízkárelhárítási készültséget nem szüntette meg az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A tegnapi nap folyamán helyszíni bejárás történt a Marcal 31+390 km (Egyházaskesző - Nemesgörzsöny közötti ök. út) és a Marcal 27+960 km ( Pápa-Szilsárkány közötti ök. út) szelvényei közötti szakaszán az elöntött területek mielőbbi víztelenítéséhez szükséges munkák megállapítása miatt. A területen továbbra is fokozott figyelő- és járőrszolgálatot tartottak a vízügyi igazgatóság munkatársai az elkészült ideiglenes védvonalon.
 
Gaja-patak - Fehérvárcsurgói-tározónál fokozott 24 órás figyelő-jelentő szolgálatot lát el a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, továbbra is II. fokú készültség van érvényben.
 
Kapos - Tolnanémedi-Dombóvár belvízvédelmi szakasz
A Kaposon az elmúlt 24 órában megmutatkozó folyamatos vízszintcsökkenések miatt a Tolnanémedi-Dombóvár belvízvédelmi szakasz Dombóvári őrjárásában a készültséget I. fokra, a Szakályi őrjáráson és a. Pincehelyi őrjáráson érvényben lévő III. fokot II. fokra mérsékelték. A kirendelt vízügyi állomány folyamatosan a fokozatnak megfelelő figyelő-jelentő szolgálatot lát el, az elmúlt 24 órában beavatkozásra nem volt szükség.
 

Megtett intézkedések:

 
Az érintett Vízügyi Igazgatóságok az elrendelt árvízvédelmi fokozatok előírásai szerint végzik tevékenységüket. A fokozatnak megfelelő figyelőszolgálat ellátása mellett a szükséges intézkedések végrehajtása érdekében éjjel-nappali ügyeletet és járőrszolgálatot látnak el.
-      Az önkormányzati védekezési tevékenység támogatásának körében műszaki segítségnyújtás, szakmai irányítás és a szükséges tájékoztatás folyamatosan megtörténik.
-      A vízhozammérő csoportok vízhozam méréseket végeznek.
Beavatkozások:
-       Tovább folytatódik az egyes helyeken a műtárgyak fokozott figyelése és ellenőrzése, továbbá a hullámverés elleni védmű homokzsákos leterhelésének folytatása/erősítése történt.
-       A belvízvédelmi csatornákban a vizek zavartalan lefolyása érdekében, a csatornák feliszapolódott szakaszainak szükséges mértékű kotrását, a növényzet eltávolítását, a műtárgyakon fennakadt uszadékok eltávolítását folyamatosan végzik.
-       Egyes szakaszokon a töltések mentett oldalán összegyűlt csapadékvizet szakaszosan emelik át.
-       A vízügyi szakemberek folyamatosan elemzik a Hortobágy-Berettyó rendszer vízháztartási állapotát.
-      2013. április 13-án reggel 8:10 órakor a Mezőtúr Árvízkapu teljes megnyitása mellett megtörtént.
 
Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2013.04.13.
 
 
Fel Fel