Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(11:00):189cm   Komárom(13:00):198cm   Esztergom(13:00):189cm   Budapest(12:00):257cm   Paks(13:00):168cm   Baja(13:00):318cm   Duna Mohács(13:00):337cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés    2013.04.18. 16:07
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés

Hidrometeorológiai helyzet alakulása:

 
Ma szinte zavartalan lesz a napsütés, száraz időre számíthatunk. Gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás.Holnaptól eleinte keleten több, nyugaton kevesebb napsütésre számíthatunk. Elsősorban az utóbbi tájakon várható elszórtan eső, zápor. Helyenként zivatar is kialakulhat. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 5 százalékán lehet.
 
 

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

 
Jelenleg 1848 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
 
I. fokú védekezés van 417 km-en (Tisza Dombrád - Zalkod közötti, és Szeged-déli országhatár közötti szakasza, Kraszna, Lónyay főcsatorna alsó szakasza, Zagyva középső szakasza, Berettyó alsó szakasza, Maros, valamint a Zala és a Rába körmendi szakasza, ahol az árhullám levonulása utáni helyreállítások folynak.)
II. fokú védekezés van 914 km-en (Lónyay főcsatorna felső szakasza, Tisza Zalkod-Kisköre és Csongrád-Szeged közötti szakasza, Bodrog, Zagyva középső szakaszának egyes gátőrjárásai, Sebes-Körös alsó szakasza Hortobágy-Berettyó alsó szakasza, Hármas-Körös középső és felső szakasza).
III. fokú védekezés van 517 km-en (Takta, Zagyva alsó szakasza, Tisza Kisköre-Csongrád közötti szakasza, Hortobágy-Berettyó felső szakasza, Hármas-Körös alsó szakasza).
 
A Sajón és Bodrogon I. fokú szintet elérően levonuló árhullámok - amelyek a magasabb vízgyűjtő területen található hóvízkészletek olvadásából származnak - a tiszai vízállásokban jelentőst változást nem okoznak, de lassítják az apadás ütemét. Védelmi fokozat elrendelésére továbbra sem volt szükség.
 
A Tiszán Szabolcsveresmart és Dombrád között megszüntettük az árvízvédelmi készültséget.
A korábbi, jelentős tiszai árhullám a Kiskörei-tározó térségében tetőzik.
A Hortobágy-Berettyón az árvízkapu nyitását követően folytatódik a lassú vízszint csökkenés. Az alsó szakaszon II. fokúra csökkentettük a védelmi készültséget.
 
A Tisza és a Körösök kölcsönösen visszaduzzasztó hatásaként elhúzódóan tetőző árhullámra számítunk Csongrád - Szeged térségében; II.-III. fokú készültségi szintek mellett. A Tisza középső és alsó szakaszán a tegnapi nap folyamán 5 - 8 cm-t emelkedtek a vízszintek.
A Körösök vízrendszerében a folyókon erőteljes apadó tendencia érvényesül.
A Kettős-Körösön megszüntettük az árvízvédelmi készültséget.
 
 

Nagytavak helyzetértékelése

 
Balaton: mai napon 120 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány ebben az időszakban 85-110 cm). Az elmúlt napon 1 cm-t emelkedett a vízszint.
 
Velencei-tó: 161 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 140-170 cm). Az elmúlt napon a vízszint nem változott.
 
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 2522 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 47,7 millió Ft volt.
 
A Tisza-völgy folyóin levonuló árvízi hozamok - II. - III. fokú védekezési készültségi szintek elérése mellett - levezethetők a következő napokban. A hosszan elnyúló védekezéshez mind az emberi, mind a műszaki háttér biztosított.
 

Belvízvédelmi helyzet

 
Magyarország síkvidéki területein tegnap belvízvédekezés szempontjából kedvező napos, csapadékmentes idő volt. A felső talajrétegek változatlanul teljesen telítettek, a belvízlevezető csatornákban a vízszintek magasak.
 
A kedvező időjárás, a megfelelő felkészülés és védekezés következtében 140 ezer ha-ra csökkent a belvízzel elöntött terület, ebből 62 ezer ha vetés-szántó. Legnagyobb elöntések továbbra is Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében alakultak ki (23-25 ezer ha). Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében pedig 10-15 ezer ha közötti értékre csökkent az elöntött terület nagysága.
 
12 vízügyi igazgatóság 90 db belvízvédelmi szakaszából 75 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 24 szakaszon I. fokú és 44 szakaszon II. fokú és 7 szakaszon III. fokú a belvízvédelmi készültség. III. fokú készültséget az Alföld középső és déli területein az elöntések és a Tisza magas vízállása miatt kell fenntartani.
A 278 db szivattyútelepből tegnap 158 db üzemelt, a 23 db szállítható szivattyúval együtt 15,8 millió m3 belvizet emeltek át, a belvízvédekezésben 1010 fő vett részt. A belvízvédekezés napi költsége 38 millió Ft volt.
 
Érintett vízgazdálkodási társulatok:
12 vízgazdálkodási társulat I. fokú, 13 társulat II. fokú, 1 társulat III. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn.
 
Önkormányzatok:
18 önkormányzat I fokú, 17 önkormányzat II. fokú és 2 önkormányzat III. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el.
 

HELYI VÍZKÁRELHÁRÍTÁS

Marcal - A 31+390 km és a 27+960 km szelvények közötti szakaszon a víztelenítéshez szükséges kiviteli munkálatok elkészültek. A vizek levezetése folyamatban van, befejezése után történik meg az út, a nyílt árok és a magaspart helyreállítása tereprendezéssel.
Az elkészült ideiglenes védvonalon és az érintett Marcal szakaszon fokozott figyelő- és járőrszolgálatot tart a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.
Kebele tározó - Zalaszombatfa: a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság figyelőszolgálatot és járőrszolgálatot teljesített. A kivitelező folytatta a helyreállítási munkákat.
Gaja-patak - A Fehérvárcsurgói-tározó feletti szakaszon a lassú apadás folytatódott, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság I. fokú vízkárelhárítási készültség keretében figyelő-jelentő szolgálatot lát el a Fehérvárcsurgói tározó térségében.
Kapos - A Kaposon és mellékvízfolyásain is apadó vízállások jellemzőek, az alacsonyabb vízállás következtében fogadni tudják a belvizeket. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság folyamatosan a fokozatnak megfelelő figyelő-jelentő szolgálatot lát el, az elmúlt 24 órában beavatkozásra nem volt szükség.
 

Megtett intézkedések

Az érintett Vízügyi Igazgatóságok az elrendelt árvízvédelmi fokozatok előírásai szerint végzik tevékenységüket. A fokozatnak megfelelő figyelőszolgálat ellátása mellett a szükséges intézkedések végrehajtása érdekében éjjel-nappali ügyeletet és járőrszolgálatot látnak el.
 
Beavatkozások
- Tovább folytatódik egyes helyeken a műtárgyak fokozott figyelése és ellenőrzése, illetve a hullámveréssel érintett szakaszok hullámverés elleni bevédése.
- A belvízvédelmi csatornákban a vizek zavartalan lefolyása érdekében, a csatornák feliszapolódott szakaszainak szükséges mértékű kotrását, a növényzet eltávolítását, a műtárgyakon fennakadt uszadékok eltávolítását folyamatosan végezzük.
- Egyes szakaszokon a töltések mentett oldalán összegyűlt fakadó és csapadékvizet szakaszosan emeljük át.
- Folyamatosan elemezzük a Hortobágy-Berettyó rendszer vízháztartási állapotát.
- A Mezőtúri Árvízkapu 2013. április 13. óta teljesen nyitott állapotban üzemel. A Hortobágy-Berettyóból a víz gravitációsan folyik a Hármas-Körösbe. A Hortobágy-Berettyó vízszintje a belvízbeemelések miatt csak kismértékben csökken. A hidrometeorológiai helyzet és a vízállások figyelembe vételével az Árvízkapunál felszerelt 12 db 6 m3/s átemelést biztosító szivattyú leszerelése ma megkezdődhet, 24 db szivattyú még készenlétben marad.
- Folytatódik a folyamatos vízleadás a Hortobágy-Berettyó felé, az Ágotai vészelzáró műnél. A Nagyiváni tározó vízszintje a felülről érkező vízbeeresztések miatt változatlanul magas. A Hortobágy-Berettyó csökkenő vízállása lehetővé teszi a vízeresztés emelését. 
 
Országos Vízügyi Igazgatóság, 2013. 04.18.
 
Fel Fel