Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(18:00):239cm   Komárom(18:00):241cm   Esztergom(18:00):201cm   Budapest(18:00):248cm   Paks(18:00):141cm   Baja(18:00):291cm   Duna Mohács(18:00):316cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés    2013.04.20. 13:08
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés

HIDROMETEOROLÓGIAI HELYZET ALAKULÁSA

Ma többnyire derült, napos, száraz időre számíthatunk. Az időszak nagy részében többórás napsütés mellett csak időnként, a végén többször erősebben megnövekszik a felhőzet. Kezdetben néhol, később szórványosan alakul ki eső, zápor. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem valószínű.
 

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg 1610 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
 
I. fokú védekezés van 326 km-en (Tisza Tokaj fölötti szakasza, Bodrog,Zagyva középső szakasza, Berettyó alsó szakasza, Sebes-Körös torkolati szakasza, valamint a Zala és a Rába körmendi szakasza, ahol az árhullám levonulása utáni helyreállítások folynak.)
 
II. fokú védekezés van 767 km-en Tisza Tokaj-Kisköre és Csongrád- Déli országhatár közötti szakasza, Zagyva középső szakaszának egyes gátőrjárásai, Hortobágy-Berettyó alsó szakasza, Hármas-Körös középső és felső szakasza és a Maros torkolati szakasza).
 
III. fokú védekezés van 517 km-en (Takta, Zagyva alsó szakasza, Tisza Kisköre-Csongrád közötti szakasza, Hortobágy-Berettyó felső szakasza, Hármas-Körös alsó szakasza).
 
Dunán kialakult kisebb árhullám Nagybajcsnál várhatóan a holnapi nap folyamán bekövetkező, I. fok alatti tetőzéssel vonul le.
 
Dráva, Mura vízrendszerében a tegnap lehullott csapadék, illetve a fokozódó hóolvadás miatt vízszint emelkedések várhatók a következő 2 napban: a Dráván Őrtilosnál  folytatódó emelkedést, a Murán pedig I. fokú készültségi szintet meghaladó emelkedést mutatnak az előrejelzések.
 
Az elmúlt 24 órában nem volt csapadéktevékenység a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, folytatódott az árhullám levonulása. Az OMSZ előrejelzése szerint a következő napokban sem kell számottevő csapadékra számítani a Felső-Tisza vízgyűjtőjén; minden vízfolyáson folytatódni fog a vízszint csökkenés.
 
Tiszán a felső szakaszon folytatódik az apadás. A következő időszakban ezen a Tisza szakaszon és mellékfolyóin nem várható újabb árhullám. A középső és alsó szakaszokon 2013.04.21-22-re várjuk a tetőzéseket. Az árhullám továbbra is nagyon lassú vízszint-emelkedéssel a Kiskörei-tározótérségében (Tiszafüred) tetőzik.
 
Krasznán megszüntettük az árvízvédelmi készültséget.
 
Bodrogon az apadó víz I. fokú készültségi szint mellett folyik le.
 
Sajón és Hernád középső és alsó szakaszain még a magasabban fekvővízgyűjtő területen található hóvízkészletek olvadásából származó, az I. fokú szintet megközelítő árhullámok 
vannak. A tiszai vízállásokban jelentőst változást nem okoznak, de lassítják az apadás ütemét. Védelmi fokozat elrendelésére továbbra sem volt szükség.
 
Hortobágy-Berettyón folytatódik a lassú vízszint csökkenés. Az alsó szakaszon a II. fokú készültséget továbbra is fenntartjuk. A felső szakaszon a Nagyiváni tározóból érkező vizek továbbra is a III. fokú készültség fenntartását teszik szükségessé.
Tisza és a Körösök kölcsönösen visszaduzzasztó hatásaként elhúzódóan tetőzik az árhullám Szolnok, Csongrád és Szeged térségében; II.-III. fokú készültségi szintek mellett. A Tisza középső és alsó szakaszán a tegnapi nap folyamán 1 - 5 cm-t emelkedtek a vízszintek.
Körösök vízrendszerében a folyókon továbbra is apadó tendencia érvényesül.
 
NAGYTAVAK HELYZETÉRTÉKELÉSE
Balaton: mai napon 121 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány ebben az időszakban 85-110 cm). Az elmúlt napon nem emelkedett a vízszint.
Velencei-tó: 160 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 140-170 cm). Az elmúlt napon a vízszint 1 cm-t csökkent. 
 
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 2432 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 49,0 millió Ft volt.
A Tisza-völgy folyóin levonuló árvízi hozamok - II. ? III. fokú védekezési készültségi szintek elérése mellett - levezethetők a következő napokban.
 

BELVÍZVÉDELMI HELYZET

Magyarország síkvidéki területein tegnap belvízvédekezés szempontjából kedvező napos, csapadékmentes idő volt.  A felső talajrétegek változatlanul teljesen telítettek, a belvízlevezető csatornákban a vízszintek magasak.
 
A kedvező időjárás, a megfelelő felkészülés és védekezés következtében 120 ezer ha-ra csökkent a belvízzel elöntött terület, ebből 52 ezer ha vetés-szántó. Legnagyobb elöntések továbbra is Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében alakultak ki (20-21 ezer ha). 10 ezer ha feletti az elöntés a Kisalföldön, a Duna-Tisza közén és Szabolcsban.
 
12 vízügyi igazgatóság 90 db belvízvédelmi szakaszából 70 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 26 szakaszon I. fokú, 38 szakaszon II. fokú és 6 szakaszon III. fokú a belvízvédelmi készültség. III. fokú készültséget továbbra is a Hortobágy-Berettyó felső területein, valamint az Alföld középső, déli és dél-keleti területein kell fenntartani, ahol a Tisza tartós magas vízállása is szerepet játszik.
 
A vízügyi igazgatóságok által üzemeltetett 278 db szivattyútelepből tegnap146 db üzemelt, a 24 db szállítható szivattyúval együtt 13,1 millió m3belvizet emeltek át, a belvízvédekezésben 1012 fő vett részt. A belvízvédekezés napi költsége 37,4 millió Ft volt.
Jelenleg 24 vízi társulat folytat belvízvédekezést. 10 vízgazdálkodási társulat I. fokú, 13 társulat II. fokú, 1 társulat III. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn.
 
Jelenleg 28 önkormányzat folytat belvízvédekezést. 12 önkormányzat I fokú, 14 önkormányzat II. fokú és 2 önkormányzat III. fokú belvízvédelmi készültséget tart.
 
HELYI VÍZKÁRELHÁRÍTÁS
Marcal - Egyházaskesző: A víz borította területekről a víz leürülése folyamatosan történik. Az ideiglenes védmű bontása, az anyagok deponálása, elszállítása folytatódott. Az elkészült ideiglenes védvonalon és az érintett Marcal szakaszon fokozott figyelő- és járőrszolgálatot tart a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.
Gaja-patak - A Fehérvárcsurgói-tározó vízállása lassan apad, az elmúlt 24 órában 5 cm-t csökkent a vízszint. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság I. fokú vízkárelhárítási készültség keretében figyelő-jelentő szolgálatot lát el a Fehérvárcsurgói tározó térségében. 
Kapos - A Kaposon és mellékvízfolyásain továbbra is apadó vízállások jellemzőek, az alacsonyabb vízállás következtében fogadni tudják a belvizeket. A lassan javuló belvízhelyzet eredményeképpen továbbra is I. fokú készültséget tartanak fenn. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság folyamatosan a fokozatnak megfelelő figyelő-jelentő szolgálatot lát el; az elmúlt 24 órában beavatkozásra nem volt szükség.
 
MEGTETT INTÉZKEDÉSEK
Az érintett Vízügyi Igazgatóságok az elrendelt árvízvédelmi fokozatok előírásai szerint végzik tevékenységüket. A fokozatnak megfelelő figyelőszolgálat ellátása mellett a szükséges intézkedések végrehajtása érdekében éjjel-nappali ügyeletet és járőrszolgálatot látnak el.
 
A helyenként stagnáló, tartósan magas vízállások következtében a mentett oldalon fokozottan előforduló árvízi jelenségekre különös figyelmet fordítunk. Rendkívüli beavatkozás az elmúlt 24 órában nem történt. A védekezési feladatok ellátásához szükséges eszköz és személyi állomány ?részben az igazgatósági erőforrások átcsoportosításával- biztosított.
 
 Beavatkozások
- Tovább folytatódik a műtárgyak fokozott figyelése és ellenőrzése, illetve a hullámveréssel érintett szakaszok hullámverés elleni bevédése.
- A belvízvédelmi csatornákban a vizek zavartalan lefolyása érdekében, a csatornák feliszapolódott szakaszainak szükséges mértékű kotrását, a növényzet eltávolítását, a műtárgyakon fennakadt uszadékok eltávolítását folyamatosan végezzük.
- Egyes szakaszokon a töltések mentett oldalán összegyűlt fakadó és csapadékvizet szakaszosan emeljük át.
- Folyamatosan elemezzük a Hortobágy-Berettyó rendszer vízháztartási állapotát.
- A Mezőtúri Árvízkapu 2013. április 13. óta teljesen nyitott állapotban üzemel. A Hortobágy-Berettyóból a víz gravitációsan folyik a Hármas-Körösbe. A Hortobágy-Berettyó vízszintje folyamatosan csökken. A hidrometeorológiai helyzet és a vízállások figyelembe vételével megtörtént a Mezőtúri Árvízkapunál felszerelt kiegészítő szivattyúk leszerelése, a kiépített 24 db szivattyú még készenlétben marad.
- Folytatódik a folyamatos vízleadás a Hortobágy-Berettyó felé, az Ágotai vészelzáró mű teljes nyitásával. A Nagyiváni tározó vízszintje a felülről érkező vízbeeresztések miatt változatlanul magas.
 
Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2013. 04. 20.
 
Fel Fel