Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(22:00):191cm   Komárom(22:00):194cm   Esztergom(22:00):180cm   Budapest(22:00):256cm   Paks(22:00):166cm   Baja(22:00):316cm   Duna Mohács(22:00):335cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés    2013.04.25. 14:31
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés

Hidrometeorológiai helyzet alakulása

Ma túlnyomóan derült vagy gyengén felhős, napos idő lesz, csapadék nem valószínű. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak eleinte északkeleten élénkülhet meg a nyugati szél. A hétvégén a több órás napsütés mellett átmenetileg megnövekszik a felhőzet, és néhol záporeső, zivatar is előfordulhat. Az időszak legelején és legvégén ugyanakkor túlnyomóan napos, csapadékmentes idő ígérkezik. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem lesz.
 

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg 1521 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
I. fokú védekezés van 522 km-en (Tisza Tokaj- Tiszakeszi közötti szakasza, Bodrog, Zagyva középső szakasza, Berettyó alsó szakasza, Sebes-Körös torkolati szakasza, Hortobágy-Berettyó alsó szakasza, Hármas-Körös felső szakasza, valamint a Zala és a Rába körmendi szakasza, ahol az árhullám levonulása utáni helyreállítások folynak.)
II. fokú védekezés van 526 km-en (Takta, Tisza Tiszakeszi - Kisköre és Csongrád - Déli országhatár közötti szakasza, Zagyva középső szakaszának egyes gátőrjárásai, Hármas-Körös középső szakasza és a Maros torkolati szakasza).
III. fokú védekezés van 473 km-en (Zagyva alsó szakasza, Tisza Kisköre-Csongrád közötti szakasza, Hortobágy-Berettyó felső szakasza, Hármas-Körös alsó szakasza).
 
A Duna vízállásait tartósan közepes mederteltség mellett bő vizűen és lassan apadóan tartja a felső vízgyűjtőkön kialakult hóolvadás.
A Dráván és Murán is tartósan közepes mederteltség alakult ki, a vízgyűjtők magasabb részein is tapasztalható hóolvadás következtében.
A Murán a héten levonuló második árhullám is tetőzött az éjszakai órákban Letenyénél, azóta apadó ágban van, I. készültségi fok körüli vízállásokkal.
Az OMSZ előrejelzése szerint a Felső-Tisza vízgyűjtőjén továbbra sem várható csapadék, folytatódik a vízszint csökkenés.
A Bodrog vízállása Felsőbereckinél és Sárospataknál is ma reggel I. fokozat felett van, az apadás ütemes.
A Sajó ? Hernád vízrendszerén az olvadékvíz utánpótlás csökkent. A Sajó alsó szakasza a magas tiszai vízállásokig csak lassú ütemben apad.
A Közép-és Alsó-Tisza is mindenhol apad, bár az apadás mértéke nagyon csekély. Szolnokig 6-8 cm/nap, Szolnok alatt 2-5 cm/nap az apadás üteme. A szolnoki vízállások várhatóan csak a hét végére (vasárnap) csökkennek III. fokú szint alá. Csongrádnál a mai nap folyamán várható a vízszintek III. fokú, Szegednél pedig a II. fokú készültségi szint alá csökkenése.
Folytatódik a Nagyiváni tározó leürítése a Hortobágy-Berettyóba, a felső szakaszon továbbra is III. fokú készültségi szint a jellemző. Az alsó szakaszon I. fokú készültségi szintek mellett folytatódik a lassú apadás. Az apadás üteme a felső szakaszon 5-6 cm/nap, míg az alsó szakaszon 7-10 cm/nap.
A Körösök teljes vízrendszerében a kedvező időjárás hatására folytatódik az apadás.
A Hármas-Körös felső szakaszán továbbra is I. fokú készültség van érvényben. A vízállás a középső és alsó szakaszon - a Tisza visszaduzzasztása miatt - lassú apadást mutat. Az alsó szakaszon a visszaduzzasztás miatt III. fokú készültségi szint van érvényben.
 
Nagytavak helyzetértékelése:
Balaton: a mai napon 123 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány ebben az időszakban 85-110 cm). Az elmúlt napon 1 cm-t emelkedett a vízszint. Velencei-tó: 160 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 140-170 cm). Az elmúlt napon nem változott a tó vízszintje.
 
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 2050 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 37,2 millió Ft volt.
 

Belvízvédelmi helyzet

Magyarország síkvidéki területein tegnap belvízvédekezés szempontjából kedvező, napos, csapadékmentes idő volt. 
 
A kedvező időjárás, a megfelelő felkészülés és védekezés következtében 78 ezer ha-ra csökkent a belvízzel elöntött terület, ebből 31 ezer ha vetés-szántó. Legnagyobb elöntések továbbra is Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében alakultak ki.
11 vízügyi igazgatóság 60 szakaszán van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 26 szakaszon I. fokú, 29 szakaszon II. fokú és 5 szakaszon III. fokú a belvízvédelmi készültség. III. fokú készültséget továbbra is a Hortobágy-Berettyó felső területein, valamint az Alföld középső, déli és dél-keleti területein kell fenntartani, ahol a Tisza tartós magas vízállása is szerepet játszik.
A vízügyi igazgatóságok által üzemeltetett 278 db szivattyútelepből tegnap 120 db üzemelt, a 13 db szállítható szivattyúval együtt 7,3 millió m3 belvizet emeltek át, a belvízvédekezésben 606 fő vett részt. A belvízvédekezés napi költsége 27 millió Ft volt.
Jelenleg 19 vízitársulat folytat belvízvédekezést
10 vízgazdálkodási társulat I. fokú, 9 társulat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn.
Jelenleg 17 önkormányzat folytat belvízvédekezést.
8 önkormányzat I fokú, 8 önkormányzat II. fokú és 1 önkormányzat III. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el.
 

Helyi vízkárelhárítás

Marcal - Egyházaskesző:A víz borította területekről a víz leürülése folyamatos. Az elkészült ideiglenes védvonalon és az érintett Marcal szakaszon a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság fokozott figyelő- és járőrszolgálatot tart.
Kapos - Az apadás a Kapos teljes szakaszán és mellékvízfolyásain is folytatódott. Az alacsonyabb vízállás következtében fogadni tudják a belvizeket, amelynek hatására a belvízhelyzet is folyamatosan javul.
 

Megtett intézkedések

Az érintett Vízügyi Igazgatóságok az elrendelt árvízvédelmi fokozatok előírásai szerint végzik tevékenységüket. A fokozatnak megfelelő figyelőszolgálat ellátása mellett a szükséges intézkedések végrehajtása érdekében éjjel-nappali ügyeletet és járőrszolgálatot látnak el.
 
A helyenként stagnáló, tartósan magas vízállások következtében a mentett oldalon fokozottan előforduló árvízi jelenségekre különös figyelmet fordítunk. Rendkívüli beavatkozás az elmúlt 24 órában nem történt. A védekezési feladatok ellátásához szükséges eszköz és személyi állomány biztosított.
 
Beavatkozások:
Apadó ágban is tovább folytatódik a műtárgyak fokozott figyelése és ellenőrzése.
A belvízvédelmi csatornákban a vizek zavartalan lefolyása érdekében, a csatornák feliszapolódott szakaszainak szükséges mértékű kotrását, a növényzet eltávolítását, a műtárgyakon fennakadt uszadékok eltávolítását folyamatosan végezzük.
A töltések mentett oldalán összegyűlt fakadó vizeket folyamatosan emeljük vissza a folyókba.
Folytatódik a folyamatos vízleadás a Hortobágy-Berettyó felé az Ágotai vészelzáró mű teljes nyitásával. Jelenleg a tározóból 1,5 millió m3 víz ürül le a párolgást is figyelembe véve, az ürülés üteme folyamatosan csökken.
 
Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2013.40.25.
 
Fel Fel