Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(12:00):239cm   Komárom(13:00):247cm   Esztergom(13:00):229cm   Budapest(13:00):304cm   Paks(13:00):218cm   Baja(12:00):350cm   Duna Mohács(13:00):361cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés    2013.04.27. 13:36
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés

 Hidrometeorológiai helyzet alakulása

Túlnyomóan napos, száraz idő várható. Éjszakától fokozatosan megnövekszik a fátyolfelhőzet, amely főként nyugaton meg is vastagszik, és ott helyenként zápor is előfordulhat. A déli, délnyugati szél megélénkül, a Kisalföldön néhol megerősödik, a Dunántúlon helyenként viharossá fokozódik. A folytatásban sok lesz a napsütés, csupán az időszak végén növekszik meg erősen a felhőzet. Vasárnap északon és nyugaton, szerdán több helyen valószínű zápor, helyenként zivatar. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 25 százalékán lehet.
 

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg 1509 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
I. fokú védekezés van 797 km-en (a Duna felső szakasza a Szigetköz természet közeli elárasztása miatt, Tisza Tokaj- Kisköre és Mindszent - Déli országhatár közötti szakasza, Bodrog, Takta, Zagyva középső szakasza, Hortobágy-Berettyó alsó szakasza, Hármas-Körös felső szakasza, a Maros torkolati szakasza, valamint a Zala és a Rába körmendi szakasza, ahol az árhullám levonulása utáni helyreállítások folynak.)
II. fokú védekezés van 254 km-en (Tisza Csongrád - Mindszent közötti szakasza, Zagyva középső szakaszának egyes gátőrjárásai, Hármas-Körös középső szakasza).
III. fokú védekezés van 458 km-en (Zagyva alsó szakasza, Tisza Kisköre-Csongrád közötti szakasza, Hortobágy-Berettyó felső szakasza, Hármas-Körös alsó szakasza).
 
A Duna vízállásait közepes mederteltség mellett lassan apadóan tartja a felső vízgyűjtőkön kialakult hóolvadás. Készültségi szintet elérő vízállásokra nem számítunk a következő napokban.
A Dráván és Murán is tartósan közepes mederteltség alakult ki, a vízgyűjtők magasabb részein tapasztalható hóolvadás következtében, lassú apadás tapasztalható. Készültségi szintet elérő vízállásokra nem számítunk a következő napokban.
Az OMSZ előrejelzése szerint a Felső-Tisza vízgyűjtőjén továbbra sem várható csapadék, folytatódik a vízszint csökkenés.
A Bodrog vízállása Sárospataknál továbbra is az I. fokozat felett van, de az apadás ütemes. A következő napokban a vízállások várhatóan az I fokú készültségi szint alá csökkenek.
A Sajó ? Hernád vízrendszerén az olvadékvíz utánpótlás csökkent. A Sajó alsó szakasza a magas tiszai vízállások miatt csak lassú ütemben apad.
A Közép-és Alsó-Tisza is mindenhol apad, bár az apadás mértéke nagyon csekély. Szolnokig 10-20 cm/nap, Szolnok alatt 6-7 cm/nap az apadás üteme. A Kisköre feletti szakaszon I. fokúra mérsékeltük a készültségi szintet. A szolnoki vízállások az előrejelzések szerint legkorábban a jövő hét elején csökkennek III. fokú szint alá. Csongrádnál a III. fokú árvízvédelmi készültségi szintet éppen elérő, Szegednél pedig a II. fokú készültségi szint körüli vízállások a jellemzők.
Folytatódik a Nagyiváni tározó leürítése a Hortobágy-Berettyóba, a felső szakaszon továbbra is III. fokú készültségi szint van érvényben. Az alsó szakaszon I. fokú készültségi szintek mellett folytatódik a lassú apadás.
A Körösök teljes vízrendszerében a kedvező időjárás hatására egyenletesen folytatódik az apadás.
A Hármas-Körös felső szakaszán továbbra is I. fokú készültség van érvényben. A vízállás a középső és alsó szakaszon - a Tisza visszaduzzasztása miatt - lassú apadást mutat. Az alsó szakaszon II. fokúra mérsékeltük a készültségi szintet.
A kedvező időjárás hatására Magyarország többi vízfolyásán sem számíthatunk árhullámok kialakulására.
 
Nagytavak helyzetértékelése:
Balaton: a mai napon 123 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány ebben az időszakban 85-110 cm). Az elmúlt napon nem változott a vízszint.
Velencei-tó: 158 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 140-170 cm). Az elmúlt napon 2 cm-t csökkent a tó vízszintje.
 
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 2075 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 31,9 millió Ft volt.
 

Belvízvédelmi helyzet

Magyarország síkvidéki területein tegnap belvízvédekezés szempontjából kedvező, napos, csapadékmentes idő volt.
A kedvező időjárás, a megfelelő felkészülés és védekezés következtében 50 ezer ha-ra csökkent a belvízzel elöntött terület, ebből 26 ezer ha vetés-szántó. A legnagyobb elöntések továbbra is Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében vannak.
10 vízügyi igazgatóság 51 szakaszán van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 28 szakaszon I. fokú, 18 szakaszon II. fokú és 5 szakaszon III. fokú a belvízvédelmi készültség. III. fokú készültséget továbbra is a Hortobágy-Berettyó felső területein, valamint az Alföld középső, déli és dél-keleti területein kell fenntartani, ahol a Tisza tartós magas vízállása is szerepet játszik.
A vízügyi igazgatóságok által üzemeltetett 278 db szivattyútelepből tegnap 102 db üzemelt, a 15 db szállítható szivattyúval együtt 5,1 millió m3 belvizet emeltek át; a belvízvédekezésben 541 fő vett részt. A belvízvédekezés napi költsége 17 millió Ft volt.
Jelenleg 17 vízitársulat folytat belvízvédekezést.
9 vízgazdálkodási társulat I. fokú, 8 társulat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn.
Jelenleg 14 önkormányzat folytat belvízvédekezést.
7 önkormányzat I fokú, 6 önkormányzat II. fokú és 1 önkormányzat III. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn.
 
Helyi vízkárelhárítás
Marcal - Egyházaskesző
A víz borította területekről a víz leürülése folyamatos. Az ideiglenes védmű bontása, az anyagok deponálása, elszállítása tovább folytatódott. Az elkészült ideiglenes védvonalon és az érintett Marcal szakaszon továbbra is figyelő- és járőrszolgálatot tartottak. A Marcal vízfolyáson a keresztszelvények felvétele folytatódott a vasúti híd és az ideiglenes védmű vége közötti szakaszon.
 

Megtett intézkedések:

Az érintett Vízügyi Igazgatóságok az elrendelt árvízvédelmi fokozatok előírásai szerint végzik tevékenységüket. A fokozatnak megfelelő figyelőszolgálat ellátása mellett a szükséges intézkedések végrehajtása érdekében éjjel-nappali ügyeletet és járőrszolgálatot látnak el.
 
A helyenként tartósan magas vízállások következtében a mentett oldalon fokozottan előforduló árvízi jelenségekre az árhullámok levonulásának apadó ágában is különös figyelmet fordítunk. Rendkívüli beavatkozás az elmúlt 24 órában nem történt. A védekezési feladatok ellátásához szükséges eszköz és személyi állomány biztosított.
 
A Dunán a Szlovák-Magyar vízmegosztási egyezmény alapján elkezdődött a Szigetköz természet közeli elárasztása, ezért Rajka és Dunaremete között I. fokú árvízvédelmi készültség került elrendelésre. Szigetközi Duna ág elárasztása várhatóan 10 napot vesz igénybe.
Beavatkozások:
 
Apadó ágban is tovább folytatódik a műtárgyak fokozott figyelése és ellenőrzése.
 
A belvízvédelmi csatornákban a vizek zavartalan lefolyása érdekében, a csatornák feliszapolódott szakaszainak szükséges mértékű kotrását, a növényzet eltávolítását, a műtárgyakon fennakadt uszadékok eltávolítását folyamatosan végezzük.
 
A töltések mentett oldalán összegyűlt fakadó vizeket folyamatosan emeljük vissza a folyókba.
 
A Hortobágy-Berettyóból a víz gravitációsan folyik a Hármas-Körösbe. A Hortobágy-Berettyó vízszintje folyamatosan csökken. Folyamatos a vízleadás a Hortobágy-Berettyó felé, az Ágotai vészelzáró mű teljes nyitásával. Jelenleg a tározóból naponta 1,7 millió m3 víz ürül le a párolgást is figyelembe véve.
 
Országos Vízügyi Főigazgatóság 2013.04.27.
 
Fel Fel