Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(11:00):189cm   Komárom(11:00):201cm   Esztergom(11:00):190cm   Budapest(11:00):257cm   Paks(11:00):168cm   Baja(11:00):319cm   Duna Mohács(11:00):336cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Sajtótájékoztató a Balaton apasztó célú vízeres...    2013.04.30. 14:32
Sajtótájékoztató a Balaton apasztó célú vízeresztéséről

 Sajtótájékoztató a Balaton apasztó célú vízeresztéséről

2013.04.30.
 
A Balaton átlagos vízállása ma 124 cm.
A tó vízszintjének a befolyó vízhozamok miatti további emelkedése, valamint a hétvégére előrejelzett csapadék szükségessé tette a Balaton apasztó célú vízeresztésének megkezdését. A Sió mellékágain - a Kapos és a Nádor-csatorna - levezetendő belvízszintek csökkenése, valamint a siófoki belterületi szakasz mederstabilizálása lehetővé tette a szabályozott vízlebocsátást. A Dunán az előrejelzések szerint nem várható számottevő árhullám, ami befolyásolná a vízeresztést.
 
A vízügyi szolgálat elemzése szerint sikerült annyi vízmennyiséget a Balaton mederében betározni, hogy a továbbiakban a tó vízszintje megfelelő magasságban tartható akkor is, ha az átlagosnál szárazabb lesz a nyár. Ugyanakkor a jelenlegi magas vízszintnél fennáll a veszélye annak, hogy az előrejelzett csapadék lehullása, illetve tartós északi-északnyugati szél esetén a víz már időszakosan káros elöntéseket okozhat a déli parton. Az elöntésekből eredő károk helyreállítása gazdasági és idegenforgalmi nehézségeket is okozhat.
 
 
A körülmények mérlegelése és az üzemeltetési előírások alapján a szakemberek úgy döntöttek, hogy halaszthatatlan a vízeresztés megkezdése. A vízügyi igazgatóság több helyen méri a Balaton és a Sió vízállását, valamint a meteorológiai adatokat. Hetente egyszer a nemzetközi meteorológiai és a hazai hidrológiai modellek segítségével részletes prognózist készítenek, melyek alapján határozzák meg a vízszintszabályozás további feladatait.
 
Szemben a tavaly őszi alacsony vízállással (2012. október 16-án 38 cm), jelenleg a Balaton vízállása 86 cm-rel magasabb (124 cm), ami 13 Velencei-tó térfogatnak felel meg. A két vízállás közötti térfogatkülönbség már 500 millió m3. Utoljára ennél magasabb vízszint a tóban 2010 decemberében volt (129 cm).
 
Milyen vízszintekkel lehet számolni a nyáron?
A vízügyi szolgálat szakemberei több időjárási helyzetre modellezték a vízállás várható alakulását. A mostani vízeresztés figyelembevételével is garantálni lehet, hogy a vízszint-szabályozási sáv felső részében marad a tó vízszintje a teljes szezonban.
 
Mi korlátozza jelenleg a magasabb vízszintek tartását?
A Balaton déli partján egyes mélyebben fekvő parti területek nem épültek ki (130-140 cm) az előírt magasságra (200 cm), így az ezeken a területeken lévő épületek és infrastruktúra (út, csapadékvíz elvezető rendszer) is ezen az alacsonyabb szinten vannak. A jelenlegi magas vízszint mellett, egy tartós és erős (40-60 km/h) északi-északnyugati szél esetén időszakosan víz alá kerülhetnek ezek a területek. Károk keletkezhetnek a parti infrastruktúrában, melyek helyreállítása önmagában is költséges, ráadásul a helyreállítási munkák, vagy azok hiánya jelentősen korlátozza az idegenforgalmi szolgáltatásokat, ami bevételkieséssel is jár.
 
A Balaton nem ereszthető le olyan gyorsan, hogy az esetleges kár azonnal megelőzhető legyen, hiszen a leeresztő zsilip elméleti kapacitása is csak 80 m3/s, ezért tartalmazza a jelenleg érvényben lévő üzemelési szabályzat a 110 cm-es felső szabályozási szintet. Jelenleg ennél az értéknél már 15 cm-rel magasabb a vízszint, ami azt jelenti, hogy elegendő vízmennyiséget sikerült betározni ahhoz, hogy a nyári időszakban megmaradjanak a kívánatos vízszintek, még szélsőségesen száraz időszakban is.
 
 
Miért kell télen alacsonyabb vízszintet tartani?
Télen két körülmény teszi szükségessé az alacsonyabb vízszintek tartását:
 
A tavaszi csapadékosabb időjárás általában több vizet hoz, mint amit a tóból a Siófoki zsilipen keresztül le lehet ereszteni. Ha az idén januárban nem lett volna alacsony a Balaton vízszintje, akkor a zsilip kinyitása esetén is elárasztotta volna a Balaton az alacsonyan fekvő parti ingatlanokat.
 
Télen azokban az épített területekben, amelyek a vízszinthez közel vannak, a fagy kárt okoz, illetve zajló Balaton esetén a parthoz csapódó jégtáblák eróziós károkat okoznak, ahogyan ez történt
 
Milyen fejlesztésekkel lehet a jelenlegi helyzeten segíteni?
A jelenlegi helyzeten az segítene, ha:
 
- a szélhatást figyelembe véve magasabb szinten lehetne tartani a tó vízszintjét, és így nagyobb vízmennyiséget lehetne betározni az aszályos időszakra.
 
- A meder túlterhelésének megelőzése érdekében növelni lehet a leeresztő képességet a  szélsőségesen magas vízszintek, árvizek megelőzése érdekében.
 
A leggazdaságosabban a Balaton medrében történő tározással lehetne garantálni a magasabb vízállást a nyári üdülőszezon alatt. Ezzel egyidejűleg a Sió meder vízlevezető kapacitásán is növelni kellene.
 
A fejlesztési javaslatok megfogalmazásra kerültek. A szükséges fejlesztések megvalósítása sikeres pályázatok esetén a 2014-2020 Európai Uniós fejlesztési ciklusban kerülhetnek megvalósításra. Ennek érdekében:
 
Somogy megye kezdeményezte az érintett mélyebben fekvő parti területek létesítményeinek (csapadékvíz elvezetés, partvédelem, parti sétányok) magasabb szintre történő átépítését.
 
vízügyi szolgálat elkészítette a siófoki nagyműtárgyak és a Sió-csatorna rekonstrukciójának pályázati anyagát.
 

 

Fel Fel