Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(16:00):174cm   Komárom(16:00):199cm   Esztergom(16:00):182cm   Budapest(16:00):243cm   Paks(16:00):165cm   Baja(15:00):312cm   Duna Mohács(07:00):334cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés    2013.05.06. 11:12
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés

 Hidrometeorológiai helyzet alakulása

 
Napközben az északkeleti, keleti tájakat leszámítva többfelé várható zápor, zivatar. Főként a középső területeken heves zivatar kialakulására is számítani kell! Ma az északkeleti, holnap a délkeletire forduló szél élénkül meg többfelé, zivatarok környékén átmenetileg erős vagy viharos széllökések is lehetnek.
A folytatásban gyakran lesz erősen felhős az ég, és többfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar; közte az ország nagy részén több órára kisüt a nap. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 70 százalékán valószínű.
 

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg 737 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
I. fokú védekezés van 651 km-en (a Tisza Doba - Déli országhatár közötti szakasza, Zagyva középső és alsó szakasza, a Hármas-Körös torkolati szakasza, a Maros torkolati szakasza, valamint a Zala és a Rába körmendi szakasza, ahol az árhullám levonulása utáni helyreállítások folynak.)
II. fokú védekezés van 86 km-en (Hortobágy-Berettyó felső szakaszán).
III. fokú védekezés nincs.
 
A Duna vízállásaira közepes mederteltség mellett lassú apadás jellemző. Készültségi szintet elérő vízállásokra nem számítunk a következő napokban.
A Rába vízgyűjtőjén kialakult csapadéktevékenység hatására, holnap Körmendnél II. fokú árvízvédelmi készültséget elérő vízállásokra lehet számítani.
A Dráván a közepes mederteltségek mellet enyhe vízszintemelkedésre számítunk. Drávaszabolcsnál megközelítheti az I. fokú készültségi szintet.
A Murán is tartósan magas mederteltség mellett, enyhén áradó vízállásokkal kell számolnunk. A vízszint Letenyénél elérheti az I fokú készültségi szintet.
A Tiszán Dobafölöttmár az I. fokú árvízvédelmi készültséget el nem érőek a vízállások. A Felső-Tiszán, a következő napokban árhullám kialakulására nem számítunk.
A Közép-és Alsó-Tiszán, az apadó vízállásra való tekintettel Doba és a Déli országhatár között I. fokú készültségi szint van érvényben.
Folytatódik a Nagyiváni tározó leürítése a Hortobágy-Berettyóba. A felső szakaszon a II. fokú árvízvédelmi készültséget továbbra is fenntartjuk.
A Hármas-Körös torkolati szakaszán I. fokú készültségi szint mellett vonul le az árhullám.
 
Nagytavak helyzetértékelése:
 
Balaton: a mai napon 125 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány ebben az időszakban 85-110 cm). A hétvégén 1 cm-t emelkedett a vízszint. Folytatódott a tó apasztó vízeresztése a siófoki zsilipen keresztül 15 m3/s-mal.
Velencei-tó: 158 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 140-170 cm). Az elmúlt napon nem változott a tó vízszintje.
 
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 277 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 16,8 millió Ft volt.
 

Belvízvédelmi helyzet

Magyarország síkvidéki területein napos, csapadékmentes idő volt, amelynek hatására országos szinten tovább javult a belvízhelyzet.
A kedvező időjárás következtében 28 ezer ha-ra csökkent a belvízzel elöntött terület, ebből 12 ezer ha vetés-szántó.
9 vízügyi igazgatóság 37 szakaszán van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 23 szakaszon I. fokú, 13 szakaszon II. fokú és 1 szakaszon III. fokú a belvízvédelmi készültség. III. fokú készültséget a Kurcai belvízvédelmi szakaszon,  a Mindszenti I. szivattyútelep helyreállítási munkái miatt kell fenntartani.
A vízügyi igazgatóságok által üzemeltetett 278 db szivattyútelepből tegnap 56 db üzemelt, a 6 db szállítható szivattyúval együtt 1,8 millió m3 belvizet emeltek át, a belvízvédekezésben 210 fő vett részt. A belvízvédekezés napi költsége 12,5 millió Ft volt.
Jelenleg 6 vízitársulat folytat belvízvédekezést.
2 vízgazdálkodási társulat I. fokú, 4 társulat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn.
Jelenleg 4 önkormányzat folytat belvízvédekezést.
1 önkormányzat I. fokú, 3 önkormányzat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn.
 

Helyi vízkárelhárítás

Marcal - Egyházaskesző. Az érintett Marcal szakaszon a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság  figyelő- és járőrszolgálatot tart fenn.
 

Megtett intézkedések:

Az érintett Vízügyi Igazgatóságok az érvényes árvízvédelmi fokozatnál előírtak szerint végzik tevékenységüket. A figyelőszolgálat ellátása mellett ügyeletet és járőrszolgálatot látnak el.
 
Duna folyón a szlovák-magyar vízmegosztási egyezmény alapján 2013.május 05-én 18 órától a Szigetköz természet közeli elárasztása befejeződött, ezért Rajka és Dunaremete között I. fokú árvízvédelmi készültséget megszüntettük.
 
Beavatkozások:
Az apadó ágban lévő folyó-szakaszokon tovább folytatódik a műtárgyak fokozott figyelése és ellenőrzése.
 
A belvízvédelmi csatornákban a feliszapolódott szakaszok szükséges mértékű kotrását, a növényzet eltávolítását, a műtárgyakon fennakadt uszadékok eltávolítását folyamatosan végezzük.
 
Folyik az árvíz során összegyűlt uszadék eltávolítása.
Az Ágotai vészelzáró mű teljes nyitásával továbbra is folyamatos a vízleadás a Nagyiváni tározó felöl a Hortobágy-Berettyó felé.
 
Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2013. 05.06.
 

 

Fel Fel