Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(13:00):229cm   Komárom(13:00):246cm   Esztergom(13:00):226cm   Budapest(13:00):295cm   Paks(13:00):221cm   Baja(13:00):367cm   Duna Mohács(13:00):385cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Hidrológiai tájékoztató    2014.05.12. 12:42
Hidrológiai tájékoztató

 

A JELENLEGI ÉS A VÁRHATÓ METEOROLÓGIAI HELYZET

 

A Kárpát-medence időjárását vasárnaptól az Északi-tenger fölötti középpontú ciklon markáns hidegfrontja alakítja, amelyhez kapcsolódó csapadékzóna a mai nap során elhagyja a Kárpát-medence térségét. A front vasárnap délelőttől éjfélig a Rába vízrendszerének osztrák részén területi átlagban 50 mm csapadékot eredményezett.
 
Ugyanakkor a legfrissebb előrejelzések alapján a Rába vízrendszerén továbbra is marad a változékony időjárás és a következő hat nap mindegyikén várható több-kevesebb csapadék. A legjelentősebb mértékű esőzés csütörtökre várható, ekkor az említett területeken a napi csapadékösszeg területi átlaga elérheti a 20-30 mm-t.
 
A Rába vízrendszere mellett csütörtök-péntekre számottevő, területi átlagban is jelentős, de a korábban jelzetteknél jelentősen kevesebb csapadékra kell számítani a Traun, az Enns, valamint a Mura vízgyűjtőin.
 

 

A JELENLEGI ÉS A VÁRHATÓ HIDROLÓGIAI HELYZET

 

A vasárnap reggeltől lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására a Rába vízrendszerén jelentős vízszintemelkedések alakultak ki. Az éjszakai óráktól csillapodó esőzés miatt jelenleg a Rába vízrendszer felsőbb szelvényein már kialakultak a tetőző vízállások. Szentgotthárdnál azonban még tart az áradás, 9 órakor 343 cm-t mértek (II. fok 330 cm, III. fok 370 cm), az áradás üteme az utóbbi két órában 6 cm/óra volt. Körmendnél ma 9 órakor 252 cm-es (I. fok 300 cm, II. fok 380 cm, III. fok 440 cm) vízállást mértek.
 
Az Országos Vízjelző Szolgálat ma reggeli számításai szerint a ma reggelig lehullt csapadék hatására elinduló árhullám Szentgotthárdnál és Körmendnél is a III. fok közelében fog tetőzni. Szentgotthárdnál a tetőzés várható ideje ma a nappali órákban, Körmendnél pedig kedden reggel várható. A péntek reggelig lehulló újabb csapadék ismételten vízszintemelkedéseket fog okozni a Rába vízrendszerén, azonban az újabb árhullám várhatóan a korábbi tetőző értékek alatti maximális vízállással folyik le. Szentgotthárdnál várhatóan I. fok, Körmendnél pedig II. fok körüli tetőző értékek kialakulása valószínűsíthető.
 
A Rába középső és alsó szakaszain fokozatosan egymásra torlódó árhullámok együttes hatására az I. fokú szintek körüli vízszintek kialakulása várható.
 
 Az elmúlt napokban lehullott kiadós csapadék hatására a Murán és a Dunán is vízszintemelkedések alakulnak ki. A csütörtök-péntekre várható további nagy mennyiségű csapadék hatására a Murán újabb árhullám alakul ki, a Dunán pedig folytatódik a vízszintek emelkedése.
A Murán Letenyénél a vízállás ma reggel 9 órakor 226 cm volt (I fok 330 cm), az árhullám tetőzése szerda estére várható a II. fokot megközelítő vízszinttel (II. fok 380 cm).
 
A Duna teljes magyar szakaszán a következő napokban folytatódik a vízszintek emelkedése. Budapestnél a következő 10 napon nem valószínű a rakpartok elöntése.
 
 Hazai területen és a külföldi vízgyűjtők közül a Sajó-Hernád, valamint Bodrog vízrendszerében nagy területen jelentős csapadék hullott, amelynek mennyisége általában 15-35 mm között volt, de helyenként (Tárca, Ondava, Laborc vízgyűjtő) elérte a 35-55 mm-t is. A mai számítások szerint a következő 6 napon főképp a Sajó-Hernád vízrendszerben várható igen jelentős esőzés, amely súlypontjával leginkább a Hernád felső vízrendszerét érintheti. Amennyiben a jelzett csapadék lehullik, úgy a Hernád esetében - ahol az elmúlt két hétben és tegnap is jelentősebb csapadék nedvesítette a talajt - akár jelentősebb, II-III. fokú készültségi szintet elérő árhullám kialakulása is lehetséges.
 
Szintén készültségi szintet elérő árhullámmal lehet számolni a Sajó és a Takta esetében, de az I. fokú készültségi szint meghaladása nem ígérkezik jelentősnek.

 

 Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2014. május 12.

Fel Fel